Recensies·Recensies van Moon

Damse Dagen – Raymond Rombout ****1/2 ster

Over de Schrijver zelf;

Raymond Rombout

Verslaafd, verstrooid, verontwaardigd

Ik schrijf al heel mijn leven, en echt niet alleen over James of Arturo. Wie het wenst kan hier wat oppikken.
Bij Recensies worden nieuw verschenen boeken besproken. In het archief vind je een selectie van recensies voor Het Spoor en Crimezone.

Ik heb ook een mening, die ik graag verkondig. Ik probeer niet zomaar wat te roepen, maar als de actualiteit mij ergert met alweer een onrechtvaardigheid of absurde domheid wil ik dat al eens kwijt. Altijd met het nodige korreltje zout. Bij Blog vind je wellicht je gading.

Voor Crimezone doe ik sinds 2013 een reeks diepte-interviews met Vlaamse misdaadauteurs. Dit kan je volgen inVlaanderen thrilt.

Bron; Raymond Rombout

De Omslag

Op de donkere cover prijkt in erg aantrekkelijke kleuren een mannen hoofd met een Borsalino/ Gleufhoed op, in het silhouet zie je in het licht van koplampen een verlaten land weg afgebeeld en ook een blik op een voetpad volgens mij?. Ik was gelijk gepakt door de omslag toen ik het boek in handen kreeg. Het heeft een mysterieuze uitstraling en nodigt zeker uit tot lezen.

Tekst op de achterflap

Arturo Dias belandt in het onooglijke stadje Damme, op zoek naar zijn dochter Sara. Hij heeft ontdekt dat ze als undercover journaliste het imperium onderzoekt van de Nederlandse zakenman en witteboord crimineel Herwig Verduyn. Daardoor dreigt ze in grote moeilijkheden te geraken. Al bij het eerste kopje koffie in het eerste het beste café geraakt Dias in de clinch met John Trappeniers, de luitenant van Verduyn. Trappeniers is expert Hapkido, tevens uitvinder van de dodelijke Ji Pangi, een geprepareerde wandelstok met uitschuifbaar mes. Vooraleer hij verdere brokken kan maken wordt Dias manu militari opgepakt door de federale politie. Commissaris Van Wanrooy overtuigt Dias dat hij de geknipte man is om te infiltreren bij het databedrijf van Verduyn. Dias wint het vertrouwen van Verduyn. Hij is aanwezig bij een drugstransactie, waarmee ook de bende van de Kletskoppen in het vizier komt, groothandelaars in cocaïne, van vader op zoon. Intussen speurt Sara, zich onbewust van haar vaders aanwezigheid, in de bestanden van Verduyn. Dat zal haar duur te staan komen. Dias moet het onmogelijke met het niet realiseerbare verzoenen. Hoe laat hij Verduyn in de val lopen? Hoe redt hij Sara uit diens klauwen?

Mijn mening

Eerst, Daarvoor & wat later … Zo worden de hoofstukken verdeelt door Raymond Rombout een unieke manier om duidelijk te laten weten waar of je je bevind in het verhaal. Staat me wel aan, want zo wordt het geen zoek plaatje en terug blader verhaal.

Al bij het eerste hoofdstuk heeft Raymond mij te pakken de actie waarbij de pink, van één van de meisjes van Verduyn, net onder het tweede kootje, wordt afgeknipt maakt dat ik de knip gewoon hoor en voel. De rillingen over mijn lijf, maar toch gelijk gepakt door de echtheid van de details. De manier van schrijven staat me aan, hij is levendig en bijna zichtbaar. Het is een grove manier van schrijven, met veel oog voor details en gruwelijke duidelijkheid, er wordt niet om heen gedraaid, nee, het wordt gewoon geschreven zoals het is.

Met een korte knik wordt de pink onder het tweede kootje geamputeerd. Knakt als een lucifer. Het meisje gilt het uit. Dias ziet het bloed uit het stompje stromen, dan houdt iemand er een hete soldeerbout tegen. Gesis en geur van verbrand vlees, het meisje valt flauw op haar ijsblok.”

De ingewikkelde verhoudingen tussen Arturo en zijn dochter Sara welke undercover is bij de meest machtigste Nederlander in het Belgische Damme, Herwig Verduyn, worden gaande weg het verhaal steeds duidelijker en interessanter. Juist de diepgang van de details maken het boek interessant. De schrijfstijl is fijn leesbaar, Rombout beschrijft het net even anders als de gangbare boeken, er zijn meer details, er is meer kleur aan de zinnen gegeven, een gebouw wordt bijvoorbeeld op een bijna poëtische manier beschreven waardoor ik het helemaal voor me zie, dit maakt het lezen erg plezierig. De Belgische taal is voor mij zeker geen straf om te lezen, soms moet je een zin even twee maallezen omdat ik de context even kwijt ben maar dit komt natuurlijk vanwege de andere zinsopbouw en woord keuze van de schrijvers uit ons Buurland, ik persoonlijk heb er wel wat mee.

De hoofdpersonage Arturo Dias een in mijn ogen een hele eigengereide man, staat me wel aan eigenlijk, zijn botte zelfverzekerde houding maakt hem heel intrigerend om meer over te lezen. Hij lijkt onverschrokken en deinst voor niets of niemand achteruit. Maar ook de andere personages zijn erg goed beschreven, zo krijg ik al de kriebels van John Trappeniers een man met een missie maar zeker geen goeds in zin, de dochter van Dias, Sara, welke met haar speurwerk toch wel erg veel van haar vader weg heeft.

Damse Dagen is het eerste boek wat ik van Raymond Rombout lees, maar de beschrijving van de hoofdpersoon Arturo maakt me nieuwsgierig naar eerdere boeken ik wil weten wat er allemaal aan vooraf is gegaan. Je kunt dit boek zeker op zich zelf staand lezen, maar het maakt je wel benieuwd naar de eerdere verhaallijnen

De Spanning in Damse dagen is zo opgebouwd dat je elk hoofdstuk afsluit met een opening, waardoor je door wilt lezen, door het elke keer net niet te weten blijft dit boek je vast zuigen naar het einde. Rombout heeft je lekker gemaakt met het eerste hoofdstuk en werkt op een vasthoudende manier toe naar de climax van het hele verhaal. Je leeft langzaam toe naar het plot, naar het einde, en ook hier zie ik weer mogelijkheden naar meer, ik verwacht dan ook nog zo`n mooi verhaal van Raymond Rombout welke vanaf nu op mijn lijst staat van Favoriete schrijvers. De manier van hoe hij schrijft pakt me, het maakt me één met het verhaal en zuigt me mee in de avonturen van de aparte maar zeer interessante Arturo Dias.

  • Spanning; 5
  • Plot; 5
  • Originaliteit; 4
  • Leesplezier; 5
  • Schrijfstijl; 5
  • Psychologie; 5

Damse dagen krijgt van mij 4,5 Sterren en maakt me nieuwsgierig naar eerder werk van Rombout. Een schrijver om in de gaten te houden dus!!