Ik reis alleen- Samuel Bjork 5***** sterren

Auteur: Samuel Bjork9200000036035073

Uitgever: Luitingh-Sijthoff

  • Nederlands
  • 400 pagina’s
  • Luitingh-Sijthoff
  • maart 2015

De omslag:

Het boek trok me aan door de cover. Mooie zachte kleur groen, bomen op de achtergrond en een eenzaam figuurtje en de titel Ik reis alleen. Jammer alleen dat er dan zo’n gele stikker  op zit met een aanbeveling van Jo Nesbo, die links beneden in de hoek was genoeg geweest.

Het verhaal:

“Lisa zou naar school toe gaan Trippel Trippel Trap.

Met haar nieuwe jurkje aan. Ging ze blij op stap.”

Walter Henriksen ontdekte tijdens zijn wandeling met Lady, de hond, het kleine meisje dat aan de boom hing. Ze bungelde boven de grond met haar rugzak op de haar rug, en een bordje om haar nek.

“Ik reis alleen”                  

Het meisje blijkt de 6 jarige, Line Olsen te zijn in haar pinknagel is het cijfer één gekrast. Als na Line, nog een meisje op exact dezelfde wijze wordt gevonden, met bij haar het cijfer twee wijst alles erop dat Noorwegen te maken heeft met een serie moordenaar, er zullen meerdere meisjes volgen.

Holger Munch wordt van stal gehaald nadat zijn speciale onderzoeksteam opgeheven is, de 54 jarige stevige nerd heeft zijn baan terug, als blijkt dat dit geen op zichzelf staande moord is. Hij krijgt de leiding over het onderzoek en wil alleen mee werken als Mia Kruger zijn partner mag zijn, maar Mia is niet heel gemakkelijk over te halen, zij lijdt aan een depressie na het overlijden van haar tweelingzus Sigrid bijna 10 jaar geleden, ze heeft zich teruggetrokken op het eiland Hitra. In de volle overtuiging op 18 april zelfmoord te plegen exact 10 jaar na de dood van haar zus, welke overleed aan een overdosis. Maar dan komt Holger hij spoort Mia op en probeert haar over te halen mee te werken aan het onderzoek. Eerst weigert ze maar de zaak van het meisje aan de boom laat haar niet los en als de radars in haar hoofd een aanknopingspunt ontdekt beseft ze dat Sigrid moet wachten, ze doet mee.

Wie is degene die de kinderen met zorg aankleed als een pop, vermoord met een narcose middel en dan met een rugzak vol schoolspullen aan een boom hangt? Het speciale onderzoeksteam is terug op zoek naar antwoorden.

Hoe ver zou jij gaan  .. om WRAAK te nemen.?

 

Mijn Mening:

Het boek trok me aan door het voorstukje. Een meisje opgehangen in een boom aan een springtouw met een rugzak vol boeken en een bordje om haar nek met “Ik reis alleen” erop. Ik werd zo naar dit verhaal toe getrokken.

Wie doet zo iets, waarom……… Zelf ben ik fan van Scandinavische thrillers en films en dacht dit moet wel wat zijn. En inderdaad wat een boek. Ik moest er even inkomen, maar kon het niet meer weg leggen. Steeds verder wordt je in het verhaal mee genomen en wordt je van de ene naar de andere verhaallijn mee getrokken. Munch die naast zijn werk, zijn vrije uren moet verdelen tussen zijn kleindochter Marion en zijn moeder, die in een tehuis zit. Maar ook Mia die tijdens het onderzoek  haar verleden steeds meer tegen komt. Zelfs de computer nerd Gabriel die eigenlijk niet bij de politie zit, maar die meegedaan heeft bij het oplossen van een vraagstuk  en door Munch bij het team gevraagd wordt, komt met verrassende oplossingen. Eigenlijk zijn het meerdere verhalen die uiteindelijk allemaal wel iets met elkaar te maken hebben. Het boek leest zo lekker weg, je wil steeds verder en weten wat er gebeurd.

Dit boek is een topper en geef het zeker 5 sterren. Ik ben heel benieuwd naar het vervolg van deze  serie en schrijver. Ik hoop dat deel 2: “De Doodsvogel” net zoveel spanning en omwentelingen heeft als dit debuut.  Je moet het boek gewoon lezen en zelf tot de conclusie komen dat dit echt een super Scandinavisch hoog standje is. Binnenkort gauw “De Doodsvogel” maar eens oppakken9200000054843267

5***** Sterren voor ik reis alleen

Caro

%d bloggers liken dit: