Echte Barkeepers heten Henk- Marja West 5***** sterren

Echte Barkeepers Heten Henk- Marja Westdownload (10)

Auteur: Marja West

Uitgever: Ambo|Anthos

  • Nederlands
  • 272 pagina’s
  • Ambo|Anthos

Het Verhaal

“Weet je, Walter, soms moet een mens zichzelf vinden door zicht eerst te verliezen

Marja West schreef met Echte barkeepers heten Henk een unieke en spannende satire over je leven leuker liegen via social media, de zoektocht naar erkenning en je ontworstelen aan een opgelegde rol in het leven.

Als de weinig succesvolle Paul na een bomaanslag wordt geïdentificeerd als de steenrijke Vincent de Heer besluit hij de vergissing in stand te houden. Hij raakt echter compleet verstrikt in zijn gelogen leven. Marja West schreef eerder Uitgeteld, dat vergeleken werd met Roald Dahl en mooie recensies kreeg. NRC Handelsblad noemde Uitgeteld een debuut dat naar meer smaakt en vond het vlot en geestig. Ook Echte barkeepers heten Henk is weer zeer origineel en met gevoel voor humor geschreven.

“Alle oude vrouwen ruiken naar een mengsel van bloemkool, Gloria Vanderbilt en urine, was hem weleens opgevallen, de uniformiteit van bejaarde.”

Mijn Mening:P1040288

Echte Barkeepers heten Henk

De opvallende omslag is pakkend, hij springt in het oog in de boekhandel door zijn oranje kleur en de titel natuurlijk …

De titel alleen al belooft een hoop hilariteit en humor. Onder welk genre horen de boeken van Marja? Psychologische roman? Psychologische thriller of gewoon Uniek in zijn soort? En dat is het, uniek in zijn soort, na Uitgeteld waarbij de schrijfstijl en de sfeer van het boek erg origineel waren is nu Echter Barkeepers heten Henk aan de beurt. Bij ons is dit ook echt zo we hebben jaren lang een Barkeeper gehad in het dorpscafé die Henk heette, dus dat alleen al is het lezen waard.

Hoe zou jij het vinden om je eigen begrafenis/memorial te kunnen organiseren, dat je kunt kijken hoe mensen over je praten wanneer je overleden bent, zal het tegen vallen en praat niemand meer over je of is het hele dorp in diepe rouw en huilt een ieder om je? Dit overkomt Paul wanneer hij bij een bomaanslag om het leven komt, of toch niet en neemt hij de gedaante aan waarvan ze in het ziekenhuis denken dat hij het is. Vincent van Heer een welgestelde man. Een nieuw leven lacht hem tegemoet.”

Het verhaal is net als Uitgeteld Uniek, Uniek in zijn soort, Uniek in het verhaal en de schrijfstijl. Maar zeker het lezen waard. De hilariteit, de humor, maar toch de onderliggende boodschap laten me genieten en zetten me aan het denken. Want stel je voor dat je je eigen leven kan “redden” wie zou jij willen zien op je begrafenis? Hoe zou jij willen dat men zich jou  herinnert?

Echte Barkeepers heten Henk is niet zomaar een humoristisch boek nee, er zit wel degelijk een boodschap in en deze heeft Marja West heel duidelijk gemaakt, ze heeft mij aan het denken gezet. Al vraag ik me tijdens het lezen wel af of Vincent niet een beetje doorslaat, maar juist dat maakt het humoristisch. Het verhaal steekt goed in elkaar het heeft de juiste ingrediënten voor een goed boek, er zit wel degelijk spanning in want mijn gedachten gaan meerdere malen een bepaalde kant op en je gaat je tijdens het lezen van alles bedenken, wat hij zou hij nu allemaal gedaan hebben, op het einde komt alles samen en valt alles op zijn plek.

De onderliggende humor door de woordkeuze, en de zins-opbouw is pakkend, het leest als een trein en je hebt een hele fijne tijd met Henk. Al is de titel van het boek maar een heel klein onderdeel van het verhaal, ik vind hem geweldig gekozen.

Ik kan niet anders zeggen dat Marja West zich heeft overtroffen, Echte Barkeepers Heten Henk is beter dan Uitgeteld en die was al goed, het heeft de juiste humor, de juiste psychologische uitwerking van een Boek wat Uniek is in zijn soort. En ik heb gauw een exemplaar geregeld voor onze Henk uit Julianadorp …

We gaan Marja West niet scharen onder thrillers of onder de Romans we maken een eigen hoekje “Marja West”

5 ***** sterren voor Marja West gewoon omdat het zo origineel, uniek en humoristisch is.

Moon 

 “Daar had hij een punt, als er geen weg terug meer was kon je net zo goed doorgaan.”

%d bloggers liken dit: