We mochten wat vragen aan; Janny De Heer

Moon las laatst De Barones van schrijfster Janny de Heer, ze had ervan genoten en gaf het 4 1/2  sterren. Recensie van De Barones- Janny de Heer 4 1/2 ster

Maar wie is de schrijfster van dit verrassende boek eigenlijk .. We vroegen haar een aantal vragen en hopen dat jullie zo een beter beeld krijgen van deze enthousiaste schrijfster uit Den Helder.

Voor degene die u niet kennen, kunt u zich in een paar zinnen even voorstellen….?

38748134Janny de Heer, 60 jaar. Geboren en getogen in de provincie Groningen. Ruim 40 jaar getrouwd met Paul en sindsdien (1975) wonen we met een onderbreking van vier jaar in Den Helder. We hebben twee dochters  Irene en Ilse.

Er wordt tegenwoordig weinig meer gelezen, vooral de jeugd heeft bijna geen boek meer in de hand, welk boek was uw favoriet vroeger, en heeft u altijd al een zwak gehad voor lezen en schrijven?

 Als kind las ik erg graag, Miesje Sandelhout (Pieter Nierop) en Driftkopje op kostschool ect. Maar ook de Pietje Bel serie. Als tiener las ik graag de witte raven pockets met Lenie Saris als favoriet. Mijn moeder hield niet van lezen. Die zei: ‘laat je handen maar wapperen.’ Gelukkig heeft ze me wel altijd de gelegenheid gegeven en als kind ben ik altijd lid geweest van de bibliotheek.nierop-pieter-o-miesje-sandelhout-54206058

Schrijven heb ik ook altijd leuk gevonden. Brieven schrijven aan vriendinnen en familie. Kreeg helaas altijd korte reacties terug op mijn uitvoerige epistels. Opstellen schrijven vond ik het leukste vak op school, daarin was ik een uitzondering. Op de middelbare school heb ik vaak genoeg opstellen gemaakt voor mede leerlingen. Ook voor lui uit hogere klassen die toch een ruime voldoende scoorden. Dat deed ik voor vijftig cent, dat was achter niet zo handig.

Uw boek De Barones is een Biografische roman, hoe kwam u op het idee om dit boek te schrijven en hoe bent u in contact gekomen met Mien Bezemer?

 Ik heb Hey Buddy de andere voet is voor jezelf, een biografische roman over de marineman Huib Wijnants geschreven. Hij heeft een zeer bijzonder leven geleid, zowel privé als in zijn werkzaam leven. Daarna kwam Gentleman in slavernij, een roman over de geleidelijke afschaffing van de slavernij in Suriname aan de hand van de levensbeschrijving van Johann Dieterich Horst. Een Duitser die als jongeman naar Suriname toog in 1827. Grotendeels waar gebeurd in ieder geval alles wat over de familie Horst is beschreven klopt.  Sindsdien benaderen lezers mij wel vaker om ook hun levensverhaal dat zo de moeite waard is op te schrijven. In het geval van Mijnsje Bezemer voelde ik er eerst niet zoveel voor, zij is een tante van Paul. Het kwam te dicht bij. Maar gaande de gesprekken over haar leven kwam daar zo een bizar verhaal tevoorschijn met daarin verweven het historisch perspectief  met een duidelijk tijdsbeeld over de naoorlogse jaren en met name  de vijftig, zestiger jaren  in Nederland dat ik steeds meer geboeid raakte.  Het frappante was dat in zijn voordracht op de presentatie van De Barones de uitgever Franc Knipscheer precies hetzelfde zei. In eerste instantie dacht hij ook: wat moet ik met zo’n persoonlijk verhaal om zich gelijk te realiseren dat deze Mien voor heel veel andere Mientjes symbool staat qua tijdsbeeld.  download (15)

Bent u alweer bezig met een nieuw boek? En zo ja wanneer komt deze uit en kunt u al een tipje van de sluier lichten waar het over gaat?

Het nieuwe boek ligt zelfs al bij de uitgever! Door omstandigheden heeft De Barones een jaar bij de uitgever op de plank gelegen. Het nieuwe wordt een verhalenbundel. Altijd Anders (werktitel kan nog veranderen) 10 portretten van vóór, tijdens en na de Bersiap. (Bersiap is de periode na de Tweede Wereldoorlog in Indië na de capitulatie van Japan. Veelal jonge nationalisten wilden voorkomen dat Nederland weer aan de macht zou komen in Indië, ze wilden een onafhankelijk Indonesia en leefden zich uit op de arme verzwakte Nederlanders veelal vrouwen en kinderen die amper de kampen hadden overleefd. Na de onafhankelijkheid wilde de president van de nieuwe republiek Indonesië geen Nederlanders of Indo’s in het land hebben. Die mensen moesten verplicht het land uit maar Nederland zat in die crisisjaren ook niet op al die ontheemden te wachten  en voerde een ontmoedigingsbeleid. Kortom in de bundel het verhaal van de mensen die het allemaal hebben meegemaakt, moesten allemaal Indië noodgedwongen verlaten, het begin in Nederland was moeilijk, tot zover de overeenkomsten, daarnaast zijn de omstandigheden voor allemaal zeer verschillend geweest. Het komt waarschijnlijk volgend voorjaar pas uit… ik blijf nog even hopen op het najaar!

Hoelang doet u over een boek schrijven, het research werk en het schrijven op zich? Wat is het leukste het verhaal tot stand zien komen of de research ?

Voor Hey Buddy en vooral Gentleman in slavernij heb ik veel onderzoek gedaan.  Voor gentleman l archieven in Den Haag en Paramaribo uitgeplozen. Alle in het boek genoemde  plantages bezocht in Suriname. Met die boeken ben ik gemiddeld tweeënhalf jaar bezig geweest. De Barones ging qua schrijven veel sneller, ongeveer een jaar. Een boek groeit, het idee, eraan werken, onderzoek, het schrijven en schaven, er is altijd een beter woord… en dan is het zo helemaal van jou. Je wilt het gepubliceerd zien, daar werk je naar toe: het boek in handen houden. Als dat dan gebeurt zoekt het boek een eigen weg. Ligt in huiskamers waar ik nooit zal komen, dan moet je het loslaten…

Wie is uw favoriete schrijver/ster, en van welk genre boeken vinden we in uw boekenkast? En waarom ?

Op dit moment is mijn favoriete schrijfster by far: Annejet van der Zijl. Haar licht ironische stijl, prettig leesbaar, en biografisch. Daar hou ik van, waar gebeurd! Met films heb ik dat ook. Ik heb alle boeken van Annejet. Mijn favoriete, al drie keer gelezen is Anna over het download (16)leven van Annie M.G. Schmidt. In dat boek spat Annie van het papier, is ze er weer helemaal! Ik ben altijd fan van Annie geweest omdat ze kon schrijven voor jong en oud en maatschappelijke issues in haar verhalen verstopte maar ook weer met humor.  In mijn boekenkast vind je voornamelijk boeken over historische gebeurtenissen of biografieën. Ik heb ook thrillers maar meestal vind ik die achteraf tegenvallen. Veel spanning oproepen die de auteurs niet waar kunnen maken en dan valt het einde tegen.

 

Hoe bent u schrijfster geworden, hebt u dit altijd al gedaan full time of naast uw werk of was het een wens en ben u uw droom achter na gegaan?

Als kind schreef ik al graag, werden mijn opstellen voorgelezen in de klas. Ik weet nog dat we een keer over Egypte moesten schrijven in de zesde klas, nu groep acht. De meester zei dat achterin de klas op de kast een stapel boeken stond waar je info uit kon halen. Iedereen stormde op die informatieve boeken af. Ik had toen al een hekel aan rijen en sloot niet aan. Ik heb een fantasie verhaal geschreven over farao’s en Pyramides.  Voor mijn gevoel had ik me er met een jantje –van- leiden van afgemaakt. Ik zat vooraan (veel gekletst?) en zag bij het uitdelen van de opstellen dat die van mij opzij werd gelegd. Toen had ik spijt van mijn lankmoedigheid en vermoedde dat ik ‘m om de oren zou krijgen. Toen iedereen zijn cijfer had gekregen, pakte de meester mijn opstel op en prees me dat ik zelf initiatief had getoond bij het uitvoeren van de opdracht en niet klakkeloos iets uit de boeken had overgeschreven. Hij las het toen voor.

Als beroep heb ik het vroeger nooit durven kiezen. Ik dacht er zijn er al zoveel die schrijven… ik weet nog de verbazing toen iemand publiceerde die jonger was ik. Het kon dus toch… Hoe je je zelf in de weg kunt zitten he?  Het verlangen naar ooit een boek te publiceren is gebleven. Toen wij als gezin aanvankelijk voor drie jaar naar Curaçao (werd later vier jaar) uitgezonden werden door de KM, dacht ik, ik ga niet drie jaar in de zon download (12)zitten. Ik kom met iets terug: een diploma of een boek. Het is een boek geworden: Landskinderen van Curaçao. Drie historische (!) verhalen zich afspelend op Curaçao. Fictie. Historisch niet mijn idee maar toentertijd van de uitgever.

U woont boven in het land, toch heeft u uw boekpresentatie helemaal in het midden van het land gedaan, was dit omdat de hoofdpersoon hier woont en dat ze niet naar u toe kon komen of wilde u de presentatie houden in de omgeving waar het boek zich afspeelde?

De presentatie van De Barones in Hendrik Ido Ambacht is door een grappige speling van het lot tot stand gekomen. In een heel andere kwestie had ik contact met de burgemeester van H.I.Ambacht, een moeizame vergadering. Tijdens het onderzoek voor het boek (waar ik in die tijd mee bezig was) stuitte ik op een bericht dat de burgemeester een lintje had uitgereikt aan een mantelzorger die ruim dertig jaar voor een oudere vriendin had  gezorgd.de-baronesDie vriendin, leek mij, had een belangrijke rol in het leven van Mien Bezemer gespeeld, was haar werkgeefster geweest in de Sparwinkel. Na afloop van de bewuste vergadering vroeg ik de burgemeester of dat die mevrouw Van Driel kon zijn? Dat wist hij niet maar vroeg wel waarom ik dat wilde weten. Ik vertelde over het boek en dat raakte klaarblijkelijk een gevoelige snaar bij de burgemeester. Hij reageerde zeer enthousiast en bood gelijk aan de presentatie in Ambacht te houden, bij het Historisch Genootschap. download (14)

U heeft nu een autobiografie geschreven, zou u een thriller of een gewone roman willen schrijven of trekt dat u helemaal niet?

Sterker nog het volgende boek, dus na de bundel, gaat een thriller worden! Ga binnenkort beginnen. Gebaseerd op feiten maar met bizarre wendingen. Ik hoop er wel een hele sterke boodschap in te kunnen verwerken naar de maatschappij en met name naar de bevoegde personen die de mogelijkheid hebben om in te grijpen wanneer een situatie bedreigend is voor een slachtoffer. Alleen met spotjes als : Het houdt niet op- komen we er niet. Zowel om te waarschuwen tegen oudermishandeling als ook kindermishandeling zijn er prachtige folders en spotjes op tv. Maar daar houdt het mee op, als je iets wilt aankaarten is het voor de autoriteiten gemakkelijker om weg te kijken en dat doen ze dus ook.  Heel erg om te moeten ervaren dat klachtencommissies zich niet aan hun eigen regels houden, dat de ombudsman zich om de tuin laat leiden en dat de IGZ een zaak te klein vindt om in te grijpen. Eén moord is geen moord denk ik dan?

Wat vind u omgeving van u werk als auteur, zijn zij kritisch of vinden ze alles mooi wat u schrijft? Of laat u het gewoon niet lezen, dat hoor je ook wel eens namelijk ?

 Mijn omgeving reageert verschillend. Paul is m’n grootste fan en is heel trots als er een boek uitkomt. Hij heeft wel meegelezen en zijn opbouwende kritiek is me ook veel waard aan de andere kant heb ik op zijn advies wel eens iets weggehaald waar ik later spijt van kreeg. Daar ben ik wel standvastiger in geworden. Bij Hey Buddy was hij heel erg betrokken als tweede lezer, net als het hoofdpersonage Huib Wijnants die heeft toch een beslissende stem gehad. Tijdens Gentleman in slavernij heeft een vriendin met Surinaamse roots meegelezen, zij heeft heel veel historische kennis van Suriname en me voor menig valkuil behoed. Bijvoorbeeld het vieren van kinderverjaardagen, daar had ik een mooi feest van gemaakt, maar vroeger vierde men die dagen juist niet, uit het oogpunt van het geloof mocht de mens niet ijdel zijn. ’t Was heel jammer want ik had het als kapstok voor bepaalde ontmoetingen gebruikt maar het moest anders.

Internet is geweldig, het haalt de wereld in huis. Na het verschijnen van Gentleman heb ik contact gekregen met nazaten van Johann Dieterich Horst. Zij hebben weer meegelezen met De Barones, dat was ook heel bijzonder.

Onze dochters vinden het leuk, ze krijgen na de presentatie een boek maar tijdens het schrijfproces bemoeien ze zich er niet (meer) mee. Wonen ook allebei buiten de stad en werken full time, dat speelt ook mee. De oudste heeft De Barones in een dag uitgelezen, en reageerde meteen met complimenten via de familie Whatsapp. De jongste wilde het boek meenemen op vakantie, half april, of ze dat gaat redden? Inmiddels heeft ze zoveel enthousiaste reacties gehoord …

Zou u het boek graag als e-boek willen zien, of houd u daar helemaal niet van?

Wat mij betreft graag. Zeker ook Hey buddy dat het helaas niet zo goed heeft gedaan, misschien te duur vanwege de vele foto’s en hardcover- zou ik graag een heruitgave gunnen.  Het doet pijn een boek over een Engelse veteraan (De man die naar Auschwitz wilde) een oplage van meer dan honderdduizend in Nederland te zien halen terwijl zo’n prachtig verhaal over onze eigen veteraan niet eens een tweede druk beleeft. Maar Gentleman en ook De Barones mogen wat mij betreft in e- book vorm de markt op. Helaas wil de uitgever daar (nog) niet aan.VoorplatBarones72-200x300

Volgens ons hebben jullie nu een wel een goed idee van wie de schrijfster Janny de Heer is, we zijn haar enorm erkentelijk dat ze zo enthousiast heeft mee gewerkt aan onze vragen. 

En mocht je op zoek zijn naar een heel intrigerend boek, waarbij Moon zo veel respect kreeg voor de hoofdpersonage pak dan eens De Barones op .. Het is de moeite waard.

Bedankt Janny voor je enthousiasme en de moeite die je genomen hebt om de vragen zo uitgebreid te beantwoorden .

 

 

3 Comments on “We mochten wat vragen aan; Janny De Heer

  1. Niets als bewondering voor deze dame. Ik geef eerlijk toe dat ik haar nog niet kende, maar hier komt vlug verandering in. Ik denk, na het lezen van dit interview, dat we het hier om literatuur gaat met grote L. Nu rest mij nog enkel lezen van de boeken, nadat ik ze heb aangekocht. Heel veel succes wens ik haar verder!!!

    Like

  2. Pingback: «Het is een boek geworden.» – Uitgeverij In de Knipscheer

  3. Pingback: Winactie De Barones – Janny de Heer | mustreads or not !

%d bloggers liken dit: