Duo recensies van Caro en Moon·Recensies

Ik reis alleen -Samuel Bjork 5***** sterren

 

Samuel Bjork kwam dit jaar uit met Doodsvogel waar we al heel veel mooie verhalen overhoren de Mustread van 2016 ???Hij ligt hoog op de stapel van zowel Caro als Moon, om even terug te kijken op 2015 toen we ook zo genoten van “Ik reis alleen ”

 

Auteur: Samuel Bjork92

Uitgever: Luitingh-Sijthoff

  • Nederlands
  • 400 pagina’s
  • Luitingh-Sijthoff
  • maart 2015

Het verhaal:

“Lisa zou naar school toe gaan Trippel Trippel Trap.

Met haar nieuwe jurkje aan. Ging ze blij op stap.”

Walter Henriksen ontdekte tijdens zijn wandeling met Lady, de hond, het kleine meisje dat aan de boom hing. Ze bungelde boven de grond met haar rugzak op de haar rug, en een bordje om haar nek.

IK REIS ALLEEN.           

Het meisje blijkt de 6 jarige, Line Olsen te zijn in haar pinknagel is het cijfer één gekrast. Als na Line, nog een meisje op exact dezelfde wijze wordt gevonden, met bij haar het cijfer twee wijst alles erop dat Noorwegen te maken heeft met een serie moordenaar, er zullen meerdere meisjes volgen.

Holger Munchs wordt van stal gehaald nadat zijn speciale onderzoeksteam opgeheven is, de 54 jarige stevige nerd heeft zijn baan terug als blijkt dat dit geen op zichzelf staande moord is. Hij krijgt de leiding over het onderzoek en wil alleen mee werken als Mia Kruger zijn partner mag zijn, maar Mia is niet heel gemakkelijk over te halen, zij lijdt aan een depressie na het overlijden van haar tweelingzus Sigrid bijna 10 jaar geleden, ze heeft zich teruggetrokken op het eiland Hitra. In de volle overtuiging op 18 april zelfmoord te plegen exact 10 jaar na de dood van haar zus, welke overleed aan een overdosis. Maar dan komt Holger hij spoort Mia op en probeert haar over te halen mee te werken aan het onderzoek. Eerst weigert ze maar de zaak van het meisje aan de boom laat haar niet los en als de radars in haar hoofd een aanknopingspunt ontdekt beseft ze dat Sigrid moet wachten, ze doet mee.

Wie is degene die de kinderen met zorg aankleed als een pop, vermoord met een narcose middel en dan met een rugzak vol schoolspullen aan een boom hangt? Het speciale onderzoeksteam is terug op zoek naar antwoorden.

Hoe ver zou jij gaan  .. om WRAAK te nemen.?

Wat was Caro haar mening

Het boek trok me aan door het voorstukje. Een meisje opgehangen in een boom aan een springtouw met een rugzak en boeken en een bordje om haar nek met “Ik reis alleen” erop. Ik werd zo naar dit verhaal toe getrokken. Wie doet zo iets, waarom. Zelf ben ik fan van Scandinavische thrillers en films en dacht dit moet wel wat zijn. En idd. wat een boek. Ik moest er even inkomen, maar kon het niet meer weg leggen.

Steeds verder wordt je in het verhaal mee genomen en wordt je van de ene naar de andere verhaallijn mee getrokken. Munch die naast zijn werk, zijn vrije uren moet verdelen tussen zijn kleindochter Marion en zijn moeder, die in een tehuis zit.  Maar ook Mia die tijdens het onderzoek  haar verleden steeds meer tegen komt. Zelfs de computer nerd Gabriel die eigenlijk niet bij de politie zit, maar die meegedaan heeft bij het oplossen van een vraagstuk  en door Munch bij het team gevraagd wordt, komt met verrassende oplossingen. Eigenlijk zijn het meerdere verhalen die uiteindelijk allemaal wel iets met elkaar te maken hebben. Het boek leest zo lekker weg, je wil steeds doorlezen en weten wat er gaat gebeuren.

Dit boek is een topper en geef het zeker 5 sterren. Ik ben heel benieuwd naar het vervolg van deze  serie en schrijver. Ik hoop dat deel 2 net zoveel spanning en omwentelingen heeft als dit debuut. Een recensie schrijven over dit verhaal is best moeilijk omdat er zoveel verhaallijnen in voor komen, die eerst niets met de moorden maar uiteindelijk toch via een omweg hier mee te maken hebben. Je moet het boek gewoon lezen en zelf tot de conclusie komen dat dit echt een super Scandinavisch hoog standje is.

Wat was Moon haar Mening:

Een binnenkomer met het epiloog, waarin beschreven word dat er een baby wordt vermist. Dan de vondst van Line bungelend aan de boom dat gaat lekker maar daarna komt het verhaal wat langzaam op gang, het neemt je eerst mee in het leven van Mia en Holger. Maar zodra Mia beslist mee te werken aan het onderzoek komt het boek in een stroomversnelling, ik heb ontzag voor het brein van Mia wat zij allemaal ontdekt. Naast Mia en Holger speelt Tobias een belangrijke rol in het verhaal, hij vindt samen met zijn broertje Torben het tweede meisje, en heeft zichzelf voorgenomen meer te weten te komen christelijke meisjes in het bos. Ook Tobias gaat op onderzoek uit, met zijn dertien jaar is hij een ondernemend mannetje.

Het verhaal bestaat eigenlijk uit meerdere delen met best veel personages maar door de korte hoofdstukken is dit zeker niet irritant, de personages worden allemaal goed beschreven en zijn alle maal op zichzelf staand al heel interessant om over te lezen en daardoor leest het boek fijn, niet ingewikkeld maar vlot.

Tijdens het lezen denk je dat je al het ergste al hebt gehad maar dan neemt het verhaal heel onverwacht wel een heel persoonlijk wending waardoor je het boek echt niet meer los kan laten. . De relatie tussen Holger en Mia is interessant en van mij mag er wel een serie uitkomen van dit duo. Het plot is verrassend en goed beschreven tot de laatste bladzijde blijf je geboeid Ik denk dat er nog meer verhalen komen in deze lijn. Ik hoop het want wat heb ik van dit boek genoten.

  • Spanning:5
  • Plot:5
  • Schrijfstijl:5
  • Leesplezier: 5

 

Niet anders dan van ons Dikke 5 ***** sterren voor dit mooie boek

een Mustread nu gauw Doodsvogel oppakken 

Caro en Moon