Recensies

Gastrecensie Nathalie Brouwers

12969352_10154074128501085_137591708_nNathalie stuurde ons een mening over een Geweldig boek, vermelde ze al in de eerste zin. We zitten op het puntje van onze stoel, want dit willen we lezen natuurlijk .. Jullie ook??

Auteur: Fredrik Backman9200000011326087

Uitgever: Querido

  • Nederlands
  • 288 pagina’s
  • Querido
  • augustus 2013

 

Het verhaal:

Ove is negenenvijftig jaar oud. Hij rijdt Saab. Mensen noemen hem ‘de bittere buurman’. Maar Ove is niet bitter, hij gromt alleen een beetje, en hij heeft inderdaad niet steevast een glimlach op zijn gezicht. Als hij het ergens niet mee eens is, dan zegt hij dat. Vooral tegen zijn onmiddellijke omgeving, in de wijk waarin hij woont. Hij en zijn vrouw Sonja waren de eerste bewoners, samen met hun vrienden Rune en Anita. Elke ochtend loopt Ove een inspectierondje in zijn buurt. Hij verzet fietsen, controleert de inhoud van afvalbakken, ook al is hij al jaren geen voorzitter meer van de buurtbewonersgroep. Maar achter deze pedante facade schuilt een verhaal, een verdrietig verhaal. Als de pas gearriveerde nieuwe overburen op een ochtend per ongeluk zijn brievenbus pletten, vormt dat het begin van een komisch en hartverwarmend verhaal over onverwachte vriendschap, ongekamde katten en de kunst van het achteruitrijden met een caravan.

Nathalie haar mening:

Wat een heerlijk boek is dit! Ove is een brompot maar au fond eigenlijk een gekwelde man die niet één maar verschillende tegenslagen heeft moeten verwerken in zijn leven. Hij is 58 maar lijkt ouder door het conservatisme dat hem wordt toegedicht. Het loont echt de moeite om hem beter te leren kennen!

Hij mag dan niet zo goed met mensen kunnen omgaan, snel blijkt dat hij wel zijn hart op de juiste plek heeft zitten. De link met zijn kat, ook het beeld op de cover, lijkt me ook zeer duidelijk: deze man heeft zeker 7 levens te goed! Nieuwe en oude verstoorde vriendschappen worden gesmeed of hersteld.

De stijl van Fredrik Backman staat me ook wel aan. Humor, ontroering en verdriet liggen bij hem vlak naast elkaar. Ik las zijn laatste boek ‘Britt-Marie was hier’ het eerst en dit lijkt er wel erg op. Als je met dit boek zou beginnen, is de verrassing wel groter voor zo’n tongue-in-cheek-verhaal. Het is wel wat oppassen geblazen dat de lach er niet te dik bovenop ligt, maar wat mij betreft is dat zeer goed gelukt.

Binnenkort komt de verfilming uit in Nl met de steengoede Rolf Lassgård in de hoofdrol die als geen ander zulke getormenteerde personages kan spelen. Hopelijk volgt Vlaanderen snel!

Nathalie