Recensies·Wie is de schrijver nu echt?? In gesprek met....

Wij mochten wat vragen aan Margreet Slikker van Hemelsblauw

Afgelopen maand kregen Caro en Moon, de unieke kans om Hemelsblauw van Margreet 17226010._UY275_SS275_Slikker te lezen. Een boek waar we nog niet van gehoord hadden en ook een schrijfster welke voor ons onbekend was. Maar daar kwam na de eerste hoofdstukken Hemelsblauw wel verandering in Margreet Slikker is binnen gekomen in de top tien “we houden je in de gaten lijst” Wat een Debuut wat een heerlijke schrijfstijl, gruwelijke details en een top verhaallijn. Al meerdere van jullie hebben onze tip opgevolgd en hebben ook van Hemelsblauw genoten. Maar nu willen we de Vrouw achter dit prachtige boek wel eens leren kennen. Want dat we uit kijken naar het volgende boek staat als een paal boven water!!

Duo recensie Caro en Moon Hemelsblauw 5 sterren

Wij mochten wat vragen aan Margreet Slikker!!

Zou je jezelf in het kort eens willen voorstellen aan de mensen die je nog niet kennen?

efa31baac62c421bab5dcc74938d9bf1_400x400

 

Ik ben dus Margreet Slikker, op 23-04-1960 geboren in Anna Paulowna als Greetje Zwarts en opgegroeid in de gemeenten Anna Paulowna (Van Ewijcksluis), Wieringen (Hippolytushoef) en Zijpe (De Stolpen). In 1984 ben ik getrouwd met Mark Slikker. We wonen nu in het mooie Schagen.
Samen met mijn lieve vriendin Atina heb ik in januari 2014 GREAT-Vakantiehuizen (GREet en ATina) opgericht in de kustplaats Sint Maartenszee. Dit is een bemiddelingsbureau in de verhuur van vakantiehuisjes. Wij verhuren de huisjes voor de eigenaren. Onwijs leuk en we zijn ook supertrots op wat we in die paar hebben neergezet samen.

Hemelsblauw was je debuut, is dit een boek waar je lang aan gewerkt hebt of ben je een vlotte schrijfster die het in een paar maandjes gefikst heeft?

Haha, het is voor iemand die in 2012 debuteerde een beetje moeilijk uit te leggen dat het schrijven op zich je best gemakkelijk afgaat. Hemelsblauw schreef ik in een paar maanden, maar daarna begint het eigenlijk pas: correcties, dit even aanpassen, dat even wijzigen etc. etc. De “fouten” die ik toen maakte, zal ik nu niet meer maken. Je leert ontzettend veel van een eerste boek. Toch denk ik niet dat ik mijn tweede thriller in een keer panklaar bij de redacteur af kan leveren. Er zullen altijd veranderingen / aanpassingen blijven denk ik. Door omstandigheden heeft het vervolg wel heel lang op zich laten wachten. Ik heb wel periodes geschreven, maar bij het teruglezen vond ik het zelf steeds bagger. Sinds kort heb ik de rust weer in mijn hoofd om knap werk af te leveren.

Wij hebben je boek al gelezen en waren beide erg enthousiast, alles voor een goed verhaal zat erin. Tot nu toe lezen we veel positieve reacties, is het nu veel moeilijker om weer een boek te schrijven, het moet deze natuurlijk wel evenaren?  

Dank jullie wel voor de mooie complimenten en recensie! Ik word blij als mensen positief reageren. Het blijft spannend voor me, wat lezers van Hemelsblauw vinden.
Ik ben van mening dat een volgend boek het voorgaande minimaal moet evenaren, maar liever overtreffen. Goede recensies schept verwachtingen en ik doe mijn stinkende best om er een goed vervolg naast te zetten. Toch moet ik bekennen dat ik daar niet zo mee bezig ben als ik schrijf. Het wordt gewoon weer een echte Margreet Slikker;-).

De eerste keer dat jouw profielfoto voorbij kwam dacht ik (Caroline) deze mevrouw lijkt wel op die actrice in de James Bond films, M,  het hoofd van de organisatie. Heb je dit wel eens meer gehoord en het past wel bij het genre wat je schrijftdd

Haha, dat heb ik inderdaad wel eens meer gehoord. Ik zie de gelijkenis zelf absoluut niet, maar vind het wel grappig. Die “M” klopt dan wel weer haha.

De Bond films zijn een en al actie en dat vind ik ook wel lekker in boeken. Met realiteit heeft het in die films niet echt te maken. Waar een ander allang morsdood zou zijn, stapt James gewoon het beeld weer in. Ik had meer lijken in de eerste versie van Hemelsblauw zitten. Daar was de redacteur heel resoluut in: die bleef leven en dat lijk moest eruit etc. Maximaal 3 perspectieven, geen toeval, geen dit en geen dat. Ik schreef de eerste versie van Hemelsblauw zoals ik een boek zou willen lezen, maar dat was dan toch niet zoals het hoorde. Uiteindelijk is het een beter boek geworden, dat dan weer wel.

Heb je eigenlijk altijd al willen schrijven of heb je die ambitie pas op latere leeftijd gekregen?

Ik heb heel lang rondgelopen met het verlangen een boek te schrijven. Ik heb er helaas niet de eerder de tijd en rust in mijn hoofd voor gehad. Het plan was om er mijn beroep van te maken, maar na Hemelsblauw bleek al snel dat ik er (in ieder geval voorlopig) niet van zou kunnen leven. Vandaar de oprichting van GREAT-Vakantiehuizen. De eerste jaren na de oprichting was er weer geen tijd en rust, maar de kriebels om te schrijven zijn er wel altijd geweest. Het is gewoon te heerlijk om niet te doen. Nu ik me de werkzaamheden eigen heb gemaakt en we lekker draaien, komt die rust weer terug en dus ook het schrijven. Als kind “schreef” ik altijd al verhalen onder uitgeknipte plaatjes uit tijdschriften. Het heeft er dus altijd wel in gezeten.img_logo

Ben je al bezig met een nieuw boek of wilde je het er bij één houden? Hopelijk niet hoor. Gaat je dan  dezelfde hoofdpersoon gebruiken, inspecteur Abels, of wordt het een heel ander verhaal?

Als het maar even kan zit ik achter de laptop. Dat vervolg gaat er zeker komen. Mijn planning is nog steeds voor de feestdagen dit jaar. Abels en Wouters blijven mijn rechercheurs, de doden worden vervangen, hier en daar wordt iemand toegevoegd en nieuwe lijken worden gecreëerd.

En dan het nieuwe boek wat er aan komt.. waar gaat het over en wanneer kunnen we naar de boekhandel om het aan te schaffen?

Het nieuwe boek is onder andere gebaseerd op een waargebeurd stukje uit het leven van een aangetrouwde neef. Een bedrijfsongeval met verstrekkende gevolgen. Die gevolgen ontspruiten vooral uit mijn fantasie, maar zijn verhaal staat al een paar jaar in mijn laptop. Hij heeft een absolute hoofdrol in mijn nieuwe boek. Of hij ook daadwerkelijk de dader is van de lugubere moorden, dat weet ik dan weer alleen …. Jullie lezen dat met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid onder de Kerstboom.

En, komt er dan ook een boekpresentatie want daar willen we natuurlijk bij aanwezig zijn  we hebben zo genoten van Hemelsblauw dat je in één keer op de lijst van schrijfsters komt die we in de gaten houden!!

Maar natuurlijk komt er een boekpresentatie!! Elk nieuw boek verdient een feestje toch. Jullie worden van harte uitgenodigd!

Hartstikke bedankt dat ik dit interview mocht doen en wat heerlijk dat jullie zo enthousiast zijn! Ik heb nog wel even de vrijheid genomen het “u” in “je” te veranderen.

Liefs,
MargreetMargeet1 (1)