Wij mochten wat vragen aan Carina van Leeuwen

3 Mei is de Boekpresentatie van het nieuwste boek van Carina van Leeuwen, en aangezien we een win-actie op het blog hebben voor dit boek, wilde we de kans niet laten schieten om Carina wat vragen te stellen… En ze gaf met veel plezier en enthousiasme antwoord!!

Je hebt nog tot 2 mei 14.00 uur de tijd om deel te nemen aan de win-actie op Mustreads or Not en op 3 mei om 19.00 uur maken we de winnaar van Nachtvlinder bekend.

Winactie Nachtvlinder

Ben je benieuwd wie de schrijfster achter de heerlijke boeken is.. Lees mee en leer Carina van Leeuwen een klein beetje beter kennen.

**Kun je voor de mensen die jou niet kennen in het kort vertellen wie je bent?

In het dagelijks leven ben ik full time forensisch rechercheur bij het cold case team in  Amsterdam, voor mij het mooiste werk bij de politie dat er is.

Daarnaast mag ik mij sinds 2014 behalve rechercheur ook auteur noemen. Toen debuteerde ik met Vuurproef. Het is het eerste deel van een serie :Unit Plaats Delict met hoofdpersoon Renee Spaan, niet geheel toevallig een forensisch rechercheur. De boeken spelen zich af in Den Haag, de plaats waar ik lang bij de politie gewerkt heb.

Door de (forensisch)ogen van Renee kijk je mee bij de onderzoeken naar moord en doodslag en je krijgt een inkijkje in haar privéleven wat ze deelt met haar hond Bob.

download (29)

**Je hebt een super spannend beroep, het intrigeert ons enorm in ieder geval, heb je naast je beroep altijd al willen schrijven?

Het schrijven is een cadeautje, waar je overigens wel hard voor moet werken. Door een weddenschap een aantal jaar geleden ben ik auteur geworden. Het was niet iets wat ik altijd al wilde, of cursussen voor gedaan heb. Mijn redacteur en uitgever Steven Maat van A.W Bruna uitgevers heeft me door de jaren heen veel geleerd. Learning on the job dus.

**Je eerste boek kwam in 2014 uit Vuurproef, je tweede in 2015 Koud Spoor en nu je derde in 2016 Nachtvlinder. Is dit derde deel de laatste in de serie of heb je nog meer voor ons in petto met rechercheur Renée Spaan9200000051724749

Dat laat ik nog even in het midden. Dat ligt ook aan hoe de lezers Nachtvlinder gaan ervaren. Vinden ze het een afsluiting of juist de start van een vervolg?

Er is tussen de boeken voor mij nauwelijks of geen tijd geweest het verhaal en Renee te laten bezinken, daar hoop ik nu tijd voor te krijgen. Dan kan ik in gedachte in gesprek met Renee; wil zij nog verder? Want zo werkt het wel; je hoofdpersoon is een karakter geworden met een eigen wil en ideeën die in je hoofd zit en aanwijzingen geeft.

**Je hebt natuurlijke gebeurtenissen gebruikt in je boek, wil dat zeggen dat je geen research  meer hoeft te doen?

De forensische technieken, die hoef ik niet nader uit te zoeken. Voordat ik bij de politie werkte was ik operatieassistente, dat maakt dat ik secties goed kan beschrijven. Maar ik doe wel research. Zo wist ik wel wat van Japanse zwaarden die in Koud Spoor een rol spelen, maar niet genoeg om er over te schrijven, daar duik ik dan met veel plezier in. In Nachtvlinder zijn synthetische drugs een belangrijk onderwerp. Ook daar weet ik uiteraard het nodige van, maar ik heb er wel meer over gelezen. Dat maakt het schrijven ook extra leuk; je verdiepen in nieuwe onderwerpen.download (27)

***Hoe kun je je drukke baan en je werk combineren met thuis, ben je nog wel eens thuis eigenlijk?

Ik ben regelmatig thuis, toch gemiddeld wel bijna elke avond . Maar dan zit ik wel vaak te schrijven. Dat betekent lange dagen en eigenlijk twee banen; overdag die van rechercheur en ’s avonds en in het weekend auteur. Het auteurschap is dus hard werken, ook al noem ik het allemaal een  cadeautje.

**Je laatste grote onderzoek was het geven van namen aan de doden, lijkt me ook wel weer iets om in een boek te verwerken, maar volgens mij is er al eens iets verwerkt hiervan, klopt dat?

Het identificeren van onbekende doden is maar een van de zaken die ik doe, maar deze kan en mag in de publiciteit. Het is het onderwerp waar mijn hart het meest ligt. Identificatie van slachtoffers komt in al mijn boeken terug. In Nachtvlinder krijg je zeker weer een inkijk in hoe dat in zijn werk gaat en waar we in de praktijk zoals tegenaan lopen. Hoe Renee Spaan dat oplost, dat heeft ze natuurlijk van mijfe1874143e-2016-03-20 KL Het Parool met Willem

**Neemt je werk ook gevaar met zich mee, je bent nu natuurlijk niet meer aan het arresteren, maar aan het  speuren. Misschien stee je je neus wel  te diep in zaken, waar criminelen niet blij mee zijn. Dat er dingen boven water komen die voor hun eigenlijk gesloten moeten blijven.   Hoe ga je hier mee om?

Vooral alert blijven en weten wat je wel en niet naar buiten kan brengen.

**Lees je zelf naast je werk en het schrijven ook veel boeken? Zo Ja, voor welke schrijver ren je naar de boek winkel als er een nieuw boek uitkomt?

Je begrijpt het waarschijnlijk al; met zo’n dubbele baan kom je niet echt aan lezen toe, maar ik heb mezelf beloofd de komende zomer niet te schrijven, maar te lezen. Ik ben geen naar de winkel renner. Ik vind teveel onderwerpen interessant en leuk om over te lezen dus er is altijd een overvloed aan boeken die ik nog op mijn nog te lezen lijst heb staan.

* Baseer je je boeken op waargebeurde casussen, of je gebruik je gedeeltes van zaken die je mee hebt gemaakt?

Vaak wordt gevraagd of tactisch rechercheur Meindert, de schouwarts dokter Van Liempt of een van de anderen gebaseerd is op die of die. Dat is niet zo. Alle personages zijn fictief. Ook willen vrienden en collega’s graag in het boek geschreven worden, maar ook dat doe ik niet.

Mijn boeken zijn bedoeld als ontspanning, en om een inkijkje te geven in de forensische recherchewereld. Het zijn geen non fictie verhalen, al is het allemaal wel gebaseerd op waargebeurde (delen van) zaken. Maar het kan niet zo zijn dat dat over de rug van slachtoffers gaat die herkenbaar zijn. De personen in het boek moeten hun eigen gang kunnen gaan en dat gaat niet wanneer je iemand in je hoofd hebt die echt bestaat. Ook Renee Spaan is fictief, maar ik kan niet ontkennen dat ze wel trekjes van mij heeft. Overigens is Bob de enige die wel echt op een hond lijkt die ik heb gehad; ook die dronk koffie (met melk) en lustte alleen patat als het met mayonaise was.

** Soms liggen Fictie en Non-Fictie wel heel dicht bij elkaar heb je weleens mee gemaakt dat je terwijl je een boek las dacht,  “He, dit heb ik al eens meegemaakt in een Case?

Ik lees zelf niet veel thrillers. Ik ben de hele dag bezig met echte zaken, dan is het juist lekker om ter ontspanning iets anders tot je te nemen. Ik werk inmiddels zolang bij de politie dat er weinig is wat ik nog niet gezien heb. De aanpak in de meeste boeken is toch even anders dan de werkelijkheid, zeker wanneer het buitenlandse auteurs zijn. Logisch want het systeem is daar anders en uiteraard alles voor de lezer, om die maar een heel verhaal lang geboeid te houden, dus dan hoeft het ook niet de waarheid te zijn, maar geloofwaardig.

Wij kijken al uit naar Nachtvlinder.. en jij ?? Ren je al naar de winkel om het boek te halen.. Carina enorm bedankt voor je enthousiasme en je tijd om deze vragen te beantwoorden Geniet van alles wat er op je pad komt rondom Nachtvlinder en heel veel succes , en natuurlijk met alles wat je met je werk mee maakt.. Wij hopen dat je nog meer mensen thuis kan brengen.

Lieve Groet Caro en Moon 

 

 

 

%d bloggers liken dit: