Recensies·Recensies van Moon

Genomineerd voor de Gouden Strop Hilde Vandermeeren Stille grond

Het verhaal:

Glasgow 1983. Tijdens een stormachtige novembernacht verdwijnt de zesjarige Rosie Thompson uit de slaapkamer die ze deelt met haar tweelingzusje. Daarna ontbreekt elk spoor van haar. In dit gezin groeit Eve op, het jongere zusje. Dertig jaar later. Eve werkt als docent wiskunde aan de Universiteit van Glasgow. Haar leven wordt grondig verstoord door een bericht dat iemand in een kapel heeft achtergelaten: ‘Het spijt me wat er is gebeurd met Rosie Thompson. Moge God me vergeven.’ Omdat het politieonderzoek niets oplevert, besluit Eve zelf actie te ondernemen. Het wordt een zoektocht op leven en dood.

“Het verleden kun je niet begraven”

 

Hoe zou jij reageren als je groeit op in een huis waar het verdriet grijpbaar is, waar  over de verdwijning van je oudere tweelingzus al die jaren gezwegen word, de overgebleven zus komt niet over het verdriet heen.. en je moeder overlijdt. Dan ben je een flinke rugzak, je wilt alles op alles zetten om achter de waarheid te komen zo ook Eve, logisch en begrijpelijk, wanneer je het boek begint voel je de spanning, de afgelegen mysterieuze plek van de Kapel houd me gelijk in zijn greep.  De laconieke reactie van de vader, maakt me licht ontvlambaar en als ik Eve was zou ik me ook afvragen wat er precies gebeurt is in die nacht in november dertig jaar geleden.

“De nacht dat Rosie verdween, is er een stuk van Ruby weggerukt; zei hij”

Wanneer je gevangen zit in het boek, blijft het mysterie, waar is Rosie leeft ze nog of niet, de grote vraag.  De schuldgevoelens van de dader zijn bij niet aanwezig wat me nog meer laat raden naar wat er die nacht is gebeurt. Hilde heeft spanning goed opgebouwd, juist door de verschillende wendingen die gaande weg in het verhaal komen raak je geboeid en laat het je niet los, juist door het originele onderwerp van de sekte, dit geeft het verhaal een hoog mysterieus gehalte.

Hilde Vandermeeren houd je tot het einde toe in spanning, je raakt samen met Eve in de ban van de zoektocht naar de waarheid, tot het einde aan toe was ik nieuwsgierig naar het verhaal en het plot verraste me enorm.  Doordat ik er verschillende keren goed naast zat is Stille grond een heel fijn boek om te lezen, met genoeg spanning een origineel onderwerp en erg interessante personages, Hilde Vandermeeren is zeer verdient genomineerd voor de Gouden strop en van mijn kant ga ik dan ook duimen dat ze deze zal gaan winnen.

Succes Hilde

  • Spanning; 4
  • Plot; 5
  • Originaliteit; 5
  • Leesplezier; 4
  • Schrijfstijl; 5
  • Psychologie; 4

Nadat ik nogmaals het boek heb ingezien moet ik mijn mening bijstellen Hilde Vandermeeren verdiend zeker 4 1/2 ster met dit prachtige boek.

Lieve Lees Groet Moon