Veenbrand Karin Fossum 4 sterren

Veenbrand- Karin Fossum9200000050480580.jpg

Auteur: Karin Fossum

Uitgever: Uitgeverij Marmer Boeken BV

  • Nederlands
  • Uitgeverij Marmer Boeken BV
  • april 2016

Over de Schrijfster:

Karin Fossum, geboren als Karin Mathisen (Sandefjord6 november 1954) is een Noorse schrijfster van misdaadthrillers.

Reeds als tiener begon ze met het schrijven van poëzie. Op haar twintigste verscheen er een dichtbundel van haar die goed ontvangen werd. Haar tweede bundel kreeg echter vrij veel negatieve kritiek en dit was de reden waarom ze een hele poos stopte met schrijven. Karin Fossum heeft daarna als alleenstaande moeder vele jaren in verschillende instellingen, ziekenhuizen en homes gewerkt. Een bron van levenservaring en mensenkennis die veel van haar psychologisch inzicht verklaart.

Eva’s oog verscheen in 1995 en kreeg de prestigieuze Riverton-Prijs en de Glazen Sleutel voor de beste Scandinavische misdaadroman. Dit is het eerste boek uit de serie met inspecteur Konrad Sejer. Karin Fossum heeft haar eerste boek opgedragen aan haar overleden vader die de publicatie gelukkig nog net heeft meegemaakt. In haar boeken hangt een sfeer van heimwee naar een vader. In 2015 ontving ze voor de tweede keer de Riverton-prijs, nu voor Veenbrand, de twaalfde roman over Konrad Sejer. Haar boeken zijn vertaald in 14 talen, waaronder in het Nederlands.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Karin_Fossum

 

De Omslag:

Hier staan meerdere boeken van Karin in de kast, De nacht van 4 november is een favoriet van mij. Veenbrand heeft weer echte thriller omslag een vrouwspersoon staat eenzaam op een vlakte, het straalt eenzaamheid uit, een verdwaalde vrouw ik krijg er een triest gevoel bij. en

De Achterflap:

In een caravan op het terrein van een boer worden de lichamen gevonden van een vrouw en een klein kind. Ze zijn met messteken om het leven gebracht.

Inspecteur Konrad Sejer en zijn collega Jacob Skarre staan voor een raadsel: er is geen teken van seksueel misbruik en er zijn nog volop waardevolle spullen aanwezig. De rechercheurs zijn ervan overtuigd dat de moeder van de vermoorde vrouw informatie achterhoudt die van belang kan zijn voor het onderzoek, maar de vrouw weigert opheldering te geven over het verleden van haar dochter. Een persoonlijk motief ligt voor de hand, maar wie voelt zoveel woede jegens een kleine jongen en zijn vriendelijke, zachtaardige moeder?

Mijn Mening:

 

“Het enige wat we hebben is de rechtervoet, merkte Sejer op . Het is een grote maat. Dit moet een forse kerel zijn. En hij is woedend”

Karin Fossum heeft met het pakkende begin gelijk mijn aandacht, ik ben in de ban van het onderzoek. Maar ook nieuwsgierig naar de vrouw en het kind, wat deden deze alleen in de roestige tractor, op het erf van de boer. De vastberadenheid van Inspecteur Sejer, is duidelijk voelbaar beschreven, hij bijt zich vast in het onderzoek waar al gauw blijkt dat er weinig aanknopingspunten zijn.

Naast het onderzoek ga je ook mee in flashbacks van het leven van Bonnie en Simon, ze zijn hebben het niet breed en Bonnie moet Simon elke dag vol schuldgevoel naar de crèche brengen, de vader van Simon is niet in beeld, het intrigeert me al gauw en ik raak erg nieuwsgierig naar het echte verhaal van Bonnie Hayden. Fossum heeft het verhaal goed opgebouwd, je krijgt steeds meer informatie waardoor je wilt blijven lezen. Maar er is nog een heel intrigerende personage waar ik totaal geen idee van heb waar of dit heen gaat tijdens het lezen, van deze personage kan ik in mijn gedachte al een heel aantal scenario`s schetsen wat er kan gebeuren of gebeurt is… Een heerlijk opbouw dus in Veenbrand.

Eva`s oog is het eerste deel van de inspecteur Sejer-serie, maar ik merk al gauw dat je Veenbrand , het nieuwste deel van deze serie, heel goed los kan lezen, wellicht is het een aanvulling met informatie van de inspecteur maar het Veenbrand is een goed op zich zelf staand verhaal waarin je de informatie niet mist. Dit is prettig voor degene die Veenbrand eerst lezen.

Karin Fossum heeft in Veenbrand veel aandacht geschonken aan de personages, ze heeft deze enorm fijn beschreven De liefde volle Bonnie, die alles doet voor haar zoontje Simon, Eddie en Mass waar ik het hele boek door mijn vraagtekens bij heb en meerdere scenario’s zich in mijn hoofd ontpoppen. Maar ook de onmacht van Inspecteur Sejer en zijn team, wat betreft het onderzoek, ze zijn zo beschreven dat je het  bijna zelf ook voelt. De tastbare zinnen en woordkeuze van Karin, maakt het lezen tot een feestje, ze neemt je mee op reis door het heden en verleden, en houd je gevangen in haar web van woorden.

Het onderwerp wat Karin heeft gekozen voor Veenbrand is ontroerend moeder liefde, het raakt me hoever beide moeders gaan voor hun kind, beide staan ze er alleen voor. Beide dragen hun geheimen. En die geheimen houdt Karin Fossum tot het einde toe verborgen, je blijft geboeid lezen en pas aan het einde vallen de puzzelstukjes op zijn plek.

Veenbrand is weer een pareltje van Fossum, en ik hoop dat er nog meerdere delen komen van deze serie met de vijfenvijftig jarige Inspecteur Sejer, zijn hond Frank en Skarre. De Noorse schrijfster heeft ook met Veenbrand zeer verdient de Riverton Prijs gewonnen, binnen kort ook Eva`s oog maar gaan lezen van deze serie.

  • Spanning: 3
  • Schrijfstijl: 5
  • Leesplezier: 4
  • Plot: 4
  • Psychologie: 4

Karin Fossum mag van mij 4 dikke sterren bij schrijven op haar lijstje voor Veenbrand.

Moon

 

 

%d bloggers liken dit: