Caroline op pad… LS Sterrenthrillerleesclub met Walter Lucius

Als winnaar van de Sterrenthriller-leesclub ben je van harte uitgenodigd voor de speciale lees clubbijeenkomst waar je kennis kunt maken met auteur Walter Lucius, je boek kun laten signeren en natuurlijk met elkaar in gesprek kunt gaan over Schaduwvechters en De vlinder en de storm.

Waar:Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, Oostenburgervoorstraat 168, Amsterdam.

Wanneer: vrijdag 20mei, 11:00-13:00 uur.

En ja daar ging Caroline in haar rode Panda om 9:00 uur via o.a. de A4 naar Amsterdam. Dit keer niet met de trein, want dat is toch wel een wereldreis.

Zonder  problemen het adres gevonden, maar omdat er een privé parkeerterrein is ga ik één straat achter het gebouw waar L.S. is gevestigd mijn auto stallen. Het oude  directiegebouw van Stork bied huisvesting aan een tal van bedrijven waaronder Luitingh-Sijthoff. Modern maar met een heleboel oude aspecten, vooral de trappenhal met zijn ouderwetse tegeltjes brengt je terug naar vroeger.IMG-20160521-WA0009

Op de derde etage is L.S. gevestigd en werd ik naar de ruimte gebracht waar het zou gebeuren. Er zaten drie dames en ik stelde mezelf voor en zei dat ik met Moon het blog Mustreadsornot had opgestart en het leuke was dat ze het kende. Hierna hadden we het natuurlijk over het boek en ondertussen druppelde de leesclub binnen. Altijd leuk om mensen achter het facebook account in het echt te ontmoeten. Het waren dan wel niet de 18 mensen die zouden komen, maar de echte enthousiastelingen zaten te popelen om Walter in het echt te ontmoeten.

Toen Walter Lucius binnen kwam met zijn uitgever/redacteur Tom Harmsen stelden we ons zelf nogmaals via een rondje voor. Leuk om te horen wie een blog heeft of gewoon een lekkere hobby lezer is. De dames die er waren, waren  allen zeer enthousiast over het tweede boek van Walter.IMG-20160521-WA0011

* Het ging eerst over het boek Schaduwvechters, kun je het als stand alone lezen.

Walter zag een mooie recensie van Joop Liefaard die schreef dat Schaduwvechters als stand alone is te lezen, maar het is een rode draad met de Vlinder en de storm en als je Schaduwvechters alleen leest is het een roze draad.

*Waarom is de Vlinder opnieuw na 3 jaar uitgebracht?

Er waren eigenlijk 2 problemen vertelde Walter, er was een deadline voor het boek, de avond voor hij naar Vietnam ging, voor de research van zijn derde boek heeft hij nog 7 blz. geschreven om het boek af te maken, normaal gesproken schrijft hij maar 1 blz. per dag. Hij leverde het in, maar het gaf hem geen lekker gevoel. Hij liep zoals hij zelf zegt, hijgend het vliegtuig in, het voelde niet zoals hij het boek wilde maken, hij had een soort van “postnatale depressie”. Toen het boek werd uitgegeven en er bij de uitgeverij champagne was voelde het nog steeds niet goed. Maar hij moest niet zeuren want 1,5 maand later kreeg de vlinder in de storm de schaduwprijs, dus het boek moest wel goed zijn.

Walter is zijn schrijfstijl gaan veranderen , hij was natuurlijk debutant  en geleidelijk aan werd hij ervarener. Hij heeft geleerd compacter te schrijven. Lezers zeiden ook tegen hem, je hoeft niet zo gedetailleerd te schrijven, wij willen ook nog een beetje onze fantasie laten werken.

Wanneer Walter van uitgeverij veranderd en bij L.S. terecht komt, spreekt hij de wens uit om de Vlinder opnieuw uit te brengen. Eerst wilde hij het boek helemaal over schrijven, maar omdat het gewoon een goed boek is werd er besloten het compacter te maken en de overbodige, niets toevoegende aan het verhaal, stukjes eruit te halen. Er zijn zeker zo’n 50 blz. uit het boek gehaald. Samen met Tom Harmsen (redacteur) en Diana Sno (actrice en tv presentatrice) is het boek aangepakt en naar volle tevredenheid van Walter opnieuw uitgebracht.10174897_773943369284648_1925151679_n

Walter is niet in de landen geweest die in Schaduw vechters staan. Hij schrijft graag over een gebied dat hij niet kent. Na 25 jaar op de wallen gewoond te hebben was het moeilijk het te beschrijven.

Wanneer hij schrijft over locaties en mensen die van hem afstaan, kan hij beter zijn fantasie laten gaan. Er moet wel veel onderzoek worden verricht en dat doet hij via het zien van documentaires en het horen en zien van verhalen en foto’s  van vrienden die wel op die plaatsen zijn geweest.

Voor deel 3 is hij dus wel op reis geweest naar Vietnam. Hij heeft daar een militaire basis opgezocht en met veteranen gesproken. Het derde deel speelt zich voor een klein gedeelte af in de oorlog. Dus hij moet ook nog eens zon 40 jaar terug in de tijd schrijven.

* De vraag van Sandra hoe hij schrijft, werd leuk beantwoord.  Stel je gaat op vakantie naar Griekenland en je komt onderweg mensen tegen die zeggen, dat moet je gaan zien en dat plaatsje moet je gaan bezichtigen, dan maak je dus uitstapjes, maar je komt wel bij je einddoel uit. De reis is dus misschien nog wel belangrijker dan het einddoel.

Walter is freelance regisseur geweest, voor o.a. het klokhuis en documentaires en was heel tevreden met zijn leven.download (6)

Hij is gaan schrijven met de intentie een aflevering, van een  televisieserie te maken over de Nederlandse politiek en de eerste allochtone burgemeester erin verwerkt, uit te schrijven. Het werd geen scenario of script, maar het werd dus een boek. Zijn vrouw zag wel dat hij zich heel gelukkig voelde en spoorde hem aan door te gaan met schrijven. Nu heeft hij al 5 jaar niet meer geregisseerd, maar mist het niet. Zijn boeken schrijft hij als een film, het zit helemaal in zijn hoofd hoe hij het wil hebben. Hij is erg kritisch, het is nooit goed genoeg.Op de vraag of hij het leuk zou vinden als zijn boek zou worden verfilmd, zei hij dat dat al is gebeurd, n.l. het boek zit als film in zijn hoofd.

Op de vraag of hij op een zolderkamertje eenzaam zit te schrijven, vertelde hij dat dat zijn angstbeeld ook was. Maar hij schrijft per dag op 2 verschillende plekken. Hij pakt de fiets en maakt zijn hoofd onderweg leeg en komt uit in een coffee shop (niet zo één als jullie denken) of in een bibliotheek. Hij klapt zijn laptop open en gaat schrijven. Heerlijk met mensen op de achtergrond, je hebt dan niet het gevoel dat je vereenzaamd.

Het schrijven vind hij niet echt leuk, maar het is een noodzaak . Hij kan niet net als bv. Simon de Waal achter zijn laptop gaan zitten en dan een paar hoofdstukken schrijven.

Walter vertelt niet alleen zijn verhaal, maar wil er ook nog een beleving aan toevoegen. Walter heeft er echt moeite mee zijn woorden goed op papier te zetten daarom waarschijnlijk maar 1 blz. per dag

Ook Schaduwvechters is 2x herschreven. Na een jaar is hij gestopt , dit kwam ook door de onvrede die hij had met de Vlinder. Toen hij bij L.S. kwam en daar de ambachtelijke coaching  en veiligheid vond, o.a. door regelmatige feedback ging het goed. In februari 2015 is hij Schaduwvechters gaan herschrijven en kwam het er eigenlijk toen in één keer uit.

Zijn derde boek komt waarschijnlijk in 2017 uit, er werd nog door Walter nog door Tom een tipje van de sluier opgelicht. Met de vraag of rechercheur Radjen Tomasoa misschien op zoek gaat naar zijn  verdwenen vriendin of dat het gewoon klaar is werd ook  niet beaamd. We moeten het dus echt maar afwachten.

Toen ik nog zei het jammer te vinden dat ik nu Vlinder in de storm opnieuw moet kopen, werd dat meteen afgedaan. Ik heb de eerste druk en daar staat echt alles in. Het verhaal is niet veranderd er zijn alleen stukjes uitgehaald. Gelukkig voor mij, want ik vond deel 1 echt super. Het zijn boeken die je niet even tussen door moet lezen, vind ik, je moet er echt even je aandacht bij houden door de verschillende personages die ook weer in andere landen hun avonturen beleven.

Wat was dit een geweldige ochtend, door het openhartige gesprek met Walter is het boek nog meer tot leven gekomen. We kennen nu een klein beetje de mens achter de schrijver. We wensen hem succes met het schrijven van deel 3.IMG-20160521-WA0008

Ik heb genoten zoals jullie wel lazen.. Op naar de volgende L.S. Sterrenthrillerleesclub IMG-20160521-WA0016

Liefs Caroline

p.s. Caroline appte me na afloop en dat wilde ik jullie niet onthouden ze en ik citeer vertelde”Het was een dag met een gouden randje. De ontvangst was super iedereen praatte mee en die Walter wat een Lieffie zeg”

 

 

 

4 Comments on “Caroline op pad… LS Sterrenthrillerleesclub met Walter Lucius

 1. het was zeker een dag met een gouden randje 🙂 mooi verslag Caroline!

  Like

 2. Anita de Groot

  Hoi Caroline helemaal mee eens alleen heb je 2x rode draad gebruikt maar je bedoeld ook 1x roze draad (bij stand Alone) Super leuk verslag, mooi verwoord!

  Like

  • mustreads or not !

   Hoi Anita gelijk veranderd.. Ik was er niet bij en dacht dat Caro .. een foutje had gemaakt maar het klopte wel dus .. we hebben weer een roze draad hoor
   groetjes Moon

   Like

  • mustreads or not !

   ja dat had ik geschreven idd. 1x rood en 1x rose. Niet goed door gekomen,dus ga het zo meteen even veranderen,dank voor je tip.

   Like

%d bloggers liken dit: