Maandag de dag van Nathalie Brouwers zij deelde haar mening over Val – Roderik Six

Val- Roderik Six 

Auteur: Roderik Six9200000046204810

Uitgever: Prometheus

  • Nederlands
  • 200 pagina’s
  • Prometheus
  • september 2015

Het verhaal

Als uit het niets daagt een jonge stadsarts op in Fall, een klein vissersstadje omgeven door een immens woud. Hij komt als geroepen: Lyndon, de oude plattelandsdokter, is net overleden en de nieuwe dokter neemt intrek in zijn statig huis, te midden van de bossen. Op zijn rondes maakt hij kennis met een aantal kleurrijke figuren: de aan insomnia lijdende sheriff Dwight die hem ’s nachts opbelt om hem de geschiedenis van Fall uit de doeken te doen, de verleidelijke Rose die een bordeel uitbaat, en de jonge leraar Jonathan die dolgraag een roman wil schrijven maar twijfelt aan zijn talent.

Maar hun verhalen beginnen al snel op een biecht te lijken – iedereen blijkt over een duister geheim te beschikken, en ook de arts zelf moet in het reine komen met zijn verleden. Was zijn komst naar Fall wel toeval?

Wanneer hij op Lyndons zolder een gruwelijk 8mm-filmpje ontdekt en in Fall vrouwen beginnen te verdwijnen, neemt het verhaal een donkere wending. Wat eens een idyllische plek leek, blijkt nu een donkere kanker te herbergen.

Met Val daalt Roderik Six af in de diepste krochten van de menselijke geest. Gewapend met stilistische brille gaat hij genadeloos op zoek naar het ultieme kwaad. Want Fall woekert in ieder van ons.

De auteur

Roderik Six (1979) is literair journalist en columnist bij het weekblad Knack. Zijn debuutroman Vloed sloeg in als een splinterbom en werd onder meer bekroond met de Bronzen Uil voor het beste Nederlandstalige debuut. In 2014 verscheen De Boekendokter, een veelgeprezen samenwerking met zijn jammerlijk overleden collega en vriend Thomas Blondeau. Daarnaast publiceerde hij korte verhalen in talloze literaire magazines in binnen- en buitenland.

 

Mijn mening

Griezelig en genadeloos, zeer aandachtig te lezen

Val is het tweede boek dat ik lees van Roderik Six. Ik ontmoette de schrijver een hele tijd geleden in een boekenwinkel waar hij dit boek voorstelde. Een sympathieke jongeman van 37 die als hij zo doorgaat, een veelbelovende schrijverscarrière voor de boeg heeft.

Ik vind Val zo mogelijk nog donkerder als zijn debuut en ook zeker heel gruwelijk. Sam verhuist naar het plaatsje Fall, een klein vissersdorpje om de verdwenen dokter Lyndon te vervangen. Je leert enkele kleurrijke personages kennen met heel specifieke verhalen, in een vrij kleine dosering. Sam zelf heeft ook een heel aparte geschiedenis achter de rug, wat nog een understatement is. Het is werkelijk een genadeloos thrillerverhaal maar in een gestileerde, literaire jas gegoten.

Six heeft een aparte schrijfstijl en schrijft gedoseerd en puntig. ‘Gestileerd’ wordt zijn stijl ook wel genoemd. Dit verhaal is net zoals het vorige best indrukwekkend. De schrijver schreef ook al heel wat korte verhalen en misschien is het daardoor dat hij zich niet in overdaad verliest. Het wordt helemaal nergens vervelend en soms wil (moet) je bepaalde stukken tweemaal lezen vooraleer verder te gaan. Toch verliest hij me hier en daar met wat hij ermee werkelijk zal bedoelen, denk ik. Je moet echt wel je aandacht erbij houden en op alle details en betekenissen letten. Vandaar dat ik wat twijfel tussen drie en vier sterren, maar ik rond toch naar boven af omdat hij zo veelbelovend is.

Roderik Six vertelde zijn publiek in die boekenwinkel dat hij op het punt stond te verhuizen naar Amsterdam omdat ‘het daar nu aan het gebeuren is’ voor beginnende schrijvers, zowel met Nederlandse als Vlaamse roots. Misschien woont hij er nu al ondertussen. Dat schrijvers zo flexibel zijn en de hartklop willen voelen van de uitgeverijen die veelal vanuit Nederland opereren, vind ik heel positief. Die vermenging kan ook alleen maar goede dingen meebrengen. Toch hoop ik ook een beetje dat de Belgische schrijvers daar boven de Moerdijk hun eigenheid en roots niet verliezen, en gewoon hun eigen stijl ontwikkelen die overal aantrekking kan genieten.

Een aanrader!

Groet Nathalie Brouwers12969352_10154074128501085_137591708_n

%d bloggers liken dit: