Wij mochten wat vragen aan Ika Gerritsen ..

Vandaag is de lancering van het debuut van Ika Gerritsen. “Beschadigd”. Vanmiddag om 16.00 bij boekhandel Feijn in Alkmaar en wij zijn erbij, vanuit Den Bommel en Julianadorp reizen we af naar Alkmaar. Maar natuurlijk wilde wij weten wie Ika Gerritsen eigenlijk is.

  • Voor degene die je niet kennen, kun je jezelf in een paar zinnen aan ons voorstellen….?

Natuurlijk J. Ik ben Ika Gerritsen, 38 jaar. Ik woon met mijn man en twee kinderen (8 en 10 jaar)  in Alkmaar. Ik werk nu 10 jaar bij Alkmaar Marketing waar ik copywriter ben en promotie voor Alkmaar maak via social media. Daarnaast zijn boeken en schrijven mijn grote liefdes, vandaar ook dat ik een bijbaan heb als recensent/verslaggever bij de Boekenkrant, een krant die gratis is mee te nemen bij boekhandels en bibliotheken. Het liefst schrijf ik echter verhalen, iets dat heeft geresulteerd in het verschijnen van mijn debuutthriller ‘Beschadigd’.Foto Ika, kleiner voor site._thumb

  • Er wordt tegenwoordig weinig meer gelezen, vooral de jeugd heeft bijna geen boek meer in de hand, welk boek was jouw favoriet vroeger, en heb je altijd al een zwak gehad voor lezen en schrijven?

Ik ben inderdaad altijd al een boekenfan geweest. Ik heb lezen met de paplepel i gegoten gekregen, mijn ouders waren ook echte boekenfanaten. Als kind was ik groot fan van de boeken van Thea Beckman, maar ik geloof dat ik de hele bibliotheek in Medemblik (waar ik opgegroeid ben) op een gegeven moment leeg heb gelezen!

  • “Beschadigd” is je boek debuut niet je schrijf debuut, je schreef al eerder boekrecensies en stukjes voorde Ouders Van Nu en Boek Magazine, hoe kwam je erbij om een echt boek te gaan schrijven is dit altijd al je droom geweest? En was het wat je ervan verwachtte?

Ik was dus altijd al gek op boeken, maar pas rond mijn 20e of 22e bedacht ik dat ik zelf ook een boek wilde gaan schrijven, eigenlijk omdat mijn fantasie regelmatig met me aan de haal gaat, en dan gaat schrijven eigenlijk vanzelf. Het viel aanvankelijk echter nog niet mee. Vooral zelfvertrouwen vinden was lastig, ik was in het begin veel te kritisch op 3598_0f582mezelf. Het begin van ‘Beschadigd’ heb ik al meer dan 10 jaar geleden geschreven, maar ik kon of durfde toen niet verder. Pas toen ik jaren later bedacht dat er een tweede verhaallijn bij moest komen (de flashbacks) kon ik niet meer stoppen met schrijven. Zelfvertrouwen of niet, ik wilde gewoon weten hoe het afliep met mijn personages en daarom ging ik door.

  • Hoelang doe je over een boek schrijven, het research werk en het schrijven op zich? Wat is het leukste het verhaal tot stand zien komen of de research ? En hoe doe je je research ga je op onderzoek uit of Google je alles?

Over ‘Beschadigd’ heb ik al met al dus meer dan 10 jaar gedaan, maar daarbij reken ik ook de jarenlange pauze mee die ik nam omdat ik aanvankelijk te kritisch was op mezelf. Toen ik één keer de geest kreeg was de eerste versie binnen een jaar af. Het leukste van een verhaal schrijven is dat je dingen kunt verzinnen, maar dat het toch altijd anders loopt. Het is alsof de personages echt bestaan en ze zelfstandig beslissingen nemen. Pure magie! Ik doe niet zoveel research omdat ik gebruik maak van locaties die ik goed ken, maar ik heb voor ‘Beschadigd’ wel meerdere gesprekken gehad met de politie, om feiten te checken en informatie over hun procedures te krijgen. Ik mocht zelfs de politiecellen vanbinnen bekijken!

  • Wij zijn zo benieuwd wat jouw thuis front ervan vind, we nemen aan dat je kids het boek nog niet lezen die zijn nog te jong, maar wat vind je man ervan? Laat je je boek al in concept lezen of meteen al de eerste stukken die je hebt geschreven. Of krijgt hij het pas te zien na de druk?

Mijn man is erg trots op me, althans dat zegt hij, haha. Hij is vanaf het begin af aan betrokken geweest bij het manuscript, want hij is iemand die goed is met plots. Als we samen een serie kijken ziet hij het einde altijd al van mijlenver aankomen. Daarom was het de perfecte persoon om mee te laten lezen. Mijn 10-jarige dochter is een echte boekenwurm maar zij is echt nog te jong voor mijn boek, al beweert ze zelf van niet. Mijn beide kinderen zijn ook trots op me en dat vind ik echt fantastisch.

  • Wij zijn echte boekenfreaks, lees je zelf ook veel? En welke schrijvers staan er allemaal bij jullie thuis in de kast? Voor welk boek ren je echt naar de boekhandel als het uitkomt?

Zoals gezegd ben ik gek op boeken; een dag niet gelezen is een dag niet geleefd! Het maakt eigenlijk niet uit welke soort; thrillers, literatuur, literaire non-fictie; ik hou er allemaal van. Momenteel ben ik groot fan van de Mijn Strijd-serie van Karl Ove Knausgard, ik heb deze Noorse schrijver zelfs mogen interviewen voor de Boekenkrant! Mijn lievelingsthrillers zijn die van Stieg Larsson en verder ren ik naar de boekwinkel voor de nieuwste van Donna Tartt, Annejet van der Zijl, Judith Koelemeijer en de Franse schrijfster Delphine de Vigan.

  • De cover en de achterflap van je boek zijn erg mysterieus, ik ben erg benieuwd waar het nu echt overgaat, ik heb een idee maar is het dat echt, kun je er iets over vertellen?

‘Beschadigd’ gaat over een jonge vrouw die alles goed voor elkaar lijkt te hebben, maar een duister geheim met zich meedraagt. Na het verbreken van haar relatie dreigt ze op straat te komen te staan, maar dan hoort ze dat haar nog jonge oma is overleden. Opgelucht (ze had geen warme band met oma) gaat ze in diens huis wonen. Voor het eerst sinds lange tijd krijgt ze weer een beetje plezier in het leven, mede omdat ze het meteen goed kan vinden met de buren van haar oma. Er is bijvoorbeeld een aantrekkelijke, maar getrouwde buurman… De spoken uit haar verleden blijken echter nog springlevend – vooral als ze er achter komt dat haar oma misschien niet op natuurlijke wijze aan het einde is gekomen.

  • Komt er nog een boekpresentatie van “Beschadigd” of enig andere promotie, of laat je dit aan de uitgeverij en aan ons om je boek te promoten?

Mijn boek wordt officieel gepresenteerd op zaterdag 28 mei tijdens een boekpresentatie in Alkmaar. Ik vind het superleuk dat jullie daar ook bij aanwezig zijn! Verder vinden er diverse promotionele activiteiten plaats via mijn uitgeverij, LetterRijn. En in een tijd dat social media heel belangrijk zijn is dat ook een goede manier om mensen te vertellen over mijn boek.SetWidth240-20130619-122115-3

  • Ben je al weer met een nieuw boek bezig, of ga je verder met artikelen voor bladen en boekrecensies?

Ik schrijf sowieso nog voor Alkmaar, voor bladen en voor De Boekenkrant, maar in mijn hoofd is zich ook alweer een nieuwe thriller aan het ontvouwen. Ik kan niet wachten om daar mee aan de slag te gaan, maar ik wacht eerst de boekpresentatie van ‘Beschadigd’ even af.

  • Wat heb je voor ons in petto voor de toekomst, een serie, losse boeken, of heb je nog helemaal geen idee?

Als het aan mij ligt schrijf ik nog tien boeken. Fantasie genoeg, en er zijn ook nog volop (psychologische) thema’s die ik onder de loep wil nemen. Ik hoop alleen dat ik er de tijd voor kan vinden!

Heel veel succes met de promotie van Beschadigd…. Wij zijn in ieder geval erg benieuwd ..Geniet van alles wat er gebeurt rondom je Debuut.

Lieve Leesgroet Caro en Moon

Caro en Moon, heel erg bedankt dat jullie aandacht aan ‘Beschadigd’ willen besteden. Heel erg leuk, zulke boeken-enthousiastelingen als jullie zijn, daar hou ik van!! Tot zaterdag de 28e! Liefs, Ika

 

 

 

 

%d bloggers liken dit: