Beschadigd- Ika Gerritsen. Wat is de Waarheid, niets is wat het lijkt ..maar vooral “Wie kun je vertrouwen?.”

Beschadigd – Ika Gerritsen3598_0f582

Auteur: Ika Gerritsen

Uitgever: LetterRijn

  • Nederlands
  • LetterRijn

 

De Achterflap:

Op het eerste gezicht lijkt het leven van Kirsten geweldig. Wat echter niemand weet, is dat ze wordt geteisterd door nachtelijke paniekaanvallen, veroorzaakt door een traumatische gebeurtenis in haar jeugd. De enige die op de hoogte is van Kirstens angsten is haar vriend Mark, maar juist hij toont totaal geen begrip. Het doet Kirsten besluiten haar spullen te pakken en bij hem weg te gaan.

Dan krijgt Kirsten het nieuws dat haar oma Veronica onverwacht is overleden. Hoewel ze geen warme band hadden, biedt het haar wel de mogelijkheid om in het huis van haar oma te gaan wonen. Om de kosten te drukken, verhuurt ze een kamer aan de levenslustige Elise.

Kirsten en Elise vinden aanwijzingen die twijfels oproepen over de doodsoorzaak van Veronica. Was dit wel een ongeluk? Nieuwsgierig gaan de vrouwen op onderzoek uit. Daardoor komen niet alleen de spoken uit Kirstens verleden weer tot leven, maar brengen ze ook zichzelf in groot gevaar.

De mening van Moon

“Ze blijft praten, maar haar woorden ontgaan me, want aan de horizon van mijn gedachten begint zich een idee af te tekenen. Een oplossing”

Dat het boek al even mijn aandacht trok kan ik niet ontkennen. De intrigerende omslag van Beschadigd lonkt gewoon naar me vanaf de vele meldingen op Facebook. De mysterieuze dame, welke verdronken lijkt.. Het maakt dat mijn gedachten alle kanten op gaan en ik word alleen maar nieuwsgieriger.

Dat je na een pakkend proloog, wisselt tussen heden en verleden, is in dit verhaal niet vervelend het leest vlot en pakkend. Je wisselt in de ervaringen van de jonge Kirsten en de volwassen 24-jarige Kirsten, welke in het huis van haar overleden oma gaat wonen en een huisgenootjes in huis neemt om de kosten te drukken. De spanning is na het proloog gelijk tastbaar is, en maakt dat het boek onder je huid gaat zitten. Je wilt weten waar het heen gaat, je blijft in spanning naar het gebeuren in het proloog. Waarom, Wat, Wie?

De karakters zijn goed beschreven, de jeugd van Kirsten wordt getekend door onzekerheid, zoeken naar haar identiteit, ze is beschadigd. De volwassen Kirsten, heeft hier toch ook nog wel last van, maar er schuilt een geheim, dit laat de schrijfster heel voorzichtig doorschemeren. Daardoor is de sfeer geheimzinnig, en dat maakt me enorm nieuwsgierig. Tot het einde aan toe laat Ika je in spanning, het verhaal neemt wendingen die je niet ziet aankomen, maar dat maakt het lezen heel fijn en je hebt het boek dan ook zo uit. Maar wanneer ik het boek sluit blijf ik vragen houden, er zijn sommige dingen niet uitgesproken en ik hoop dan ook op een vervolg.  De meerdere interessante karakters zouden in mijn beleving best nog het één en het ander kunnen uitvechten. De manier waarop Ika Gerritsen ze heeft beschreven, zijn zo beeldend en aantrekkelijk dat de karakters elkaar volgens mij nog wel wat te vertellen hebben, door het open einde hoop ik echt dat er meer komt, want ik miste bepaalde antwoorden en plots.

“Mensen gaan raar doen, je raakt emotioneel, en dan gebeuren er dingen.” Hoe zoiets werkt, hoef ik jou niet uit te leggen, hé?”

Het boek leest heerlijk weg, de spanning kruipt onder je huid en nemen je mee in de twee tijdslijnen van het leven van Kirsten Harmsen, het beschadigde meisje. Het psychologische gehalte is hoog, want als je na gaat denken over het leven van Kirsten, vraag ik me persoonlijk af, aan wie ligt het nu echt?

Wat is de Waarheid, niets is wat het lijkt ..maar vooral “Wie kun je vertrouwen?.” De rode draad in Beschadigd. Waarmee Ika Gerritsen een uniek, origineel en zeker sterk debuut heeft neergezet.IMG_7685

  • Plot: 3
  • Spanning: 4
  • Leesplezier: 5
  • Schrijfstijl: 4
  • Psychologie: 4

4 **** voor Beschadigd van Ika Gerritsen.

Lieve Leesgroet Moon 

 

%d bloggers liken dit: