Recensies

Pauldag.. Hij las ditmaal; ‘De spookverschijning’ Michael Punke

Auteur: Michael Punke9200000040608212

Uitgever: Prometheus

  • Nederlands
  • 288 pagina’s
  • Prometheus
  • december 2015

 

Bij gebrek aan een nep pistool (hoewel onze oorlogen vroeger steevast werden uitgevochten met de klakkebuis), een denkbeeldig paard (of zelfs iemand die eventueel met twee halve kokosnoten achter mij wil aanlopen) en de broodnodige indianen (die je in België enkel ziet tijdens carnaval of de gay-parade), ben ik er al jaren mee gestopt om ‘Pistolen Paultje’ nog eens uit de kast te halen.

En de schappen van de dichtstbijzijnde boekhandel staan nu ook niet meteen overvol met dit soort leesmateriaal. Maar kijk, dit jaar is er ‘De spookverschijning’ (Michael Punke). Wellicht zegt jullie dat niet veel, maar bij liefhebbers van het genre gaat er misschien wel een belletje rinkelen bij het in 2003 verschenen boek ‘Wraak’. En als dat nog niet het geval moest zijn : beide boeken zijn een vertaling van ‘The Revenant’, één van de twee grote Oscarpakkers van dit jaar !

In ’t kort :

In de zomer van 1823 vertrekken 11 pelsjagers, onder leiding van kapitein Andrew Henry, op jacht in opdracht van William Ashley’s ‘Rocky Mountain Fur Company’. Maar terwijl Hugh Glass er alleen op verkenning wordt op uitgestuurd, wordt hij aangevallen door een reusachtige grizzlybeer en verschrikkelijk toegetakeld. Omdat er voor Glass geen redding meer blijkt, trekken kapitein Henry en 7 van zijn jagers verder en laten 2 mannen bij Glass om hem te verzorgen tot diens dood. Maar ook deze 2 mannen, Fitzgerald en Bridger, laten hem achter, meer dood dan levend en nemen al zijn wapens en andere benodigdheden mee. Maar Glass sterft niet. Zijn woede en overlevingsdrang halen het van de pijn…en hij begint te kruipen op weg naar wraak. Maar zullen de veelvuldig aanwezige indianen, de verschrikkelijke weersomstandigheden, het gebrek aan voedsel, wapens en degelijke kledij hem toelaten zijn wraakactie tot een goed einde te brengen ?

Dit, op ware feiten gebaseerde, boek is spannend, meeslepend en zeer filmisch en vlot geschreven. De hoofdstukken zijn ingedeeld volgens de verstreken periode. Jullie zouden zich de gedachte kunnen vormen of de bijna 300 pagina’s niet teveel van ‘het goede’ zijn, gezien de inhoud. Neen dus… het boek verveelt geen seconde (of pagina). Het gevaar dat achter elke rots kan schuilen, Glass’ onvermogen zich tegen wie of wat dan ook te verdedigen, het moment waarop Glass’ en Fitzgeralds pad elkaar nauwelijks kruisen…het zijn allemaal pareltjes die vanzelfsprekend riepen om verfilmd te worden. We krijgen ook (prachtig beschreven) flash-backs van de hoofdpersonages en af en toe keert Punke terug naar kapitein Henry met zijn team en de 2 verraders, die trachten zich opnieuw bij de groep aan te sluiten. Om spoilers te vermijden, ga ik het hier bij houden, behalve nog één ding : daar dit dus een waargebeurd verhaal is, zijn er ook boeken geschreven over (Jim) Bridger (over Fitzgerald is weinig bekend), de weg die Glass heeft afgelegd, verhalen van en over pelsjagers, enz… : mijn eigen jacht is alvast geopend !

Besluit :

“Il n’est pire sourd que celui qui ne veut pas entendre” (uittreksel boek) en ik kan enkel maar hopen dat jullie dus wel geluisterd hebben. Dit boek lezen, bespaart jullie alweer € 15,- aan de kassa, want dit IS de film ! Dat bedrag mogen jullie altijd storten op mijn bankrekening, op aanvraag verkrijgbaar via PB. Daarmee kan ik mij opnieuw een nep pistool en kokosnoten aanschaffen…en misschien zelfs een indiaan inhuren.

En zo niet, Yippee-Ki-Yay nog eens aan toe, hou ik er in elk geval een machtig boek aan over ! Saddle them up en snel naar de dichtstbijzijnde boekenwinkel !

Groet Pistolen Paultje.. Alias Paul Smeyers

 

12509605_10208465369697712_3495662233878426617_n