Mustreads op pad.. De avond van het Spannende Boek..De start van de Spannende Boeken weken

Nadat we vorig jaar ook aanwezig waren op deze heugelijke avond, waren we er bijna op gebrand  om weer te gaan. Met heel veel mazzel, wonnen we twee kaartjes bij Hebban met het schrijven van een “Mijn Thrillertip voor jou” blog. Super.. Nu hadden we ook al een brutale mail gestuurd naar CPNB en mochten we ook als Pers aanwezig zijn. Hoe Stoer Pers…..13342976_1044244672309911_3197322675193700662_n

Maar Huppekee, we mochten er heen en daar ging het om. We hadden al vroeg afgesproken bij een station in Amsterdam zodat we het laatste deel met de tram afreisde naar Osdorp.. Wat een wereld van verschil als je net als wij uit een dorpje komen, voor ons een openbaring maar we merken dat het ons steeds beter afgaat. We zijn niet aangereden door overstekende fietsers, trams die gewoon door rijden of auto`s die lak hebben aan de regels. We zijn veilig gearriveerd bij het WG Café waar we eerst even een hapje zijn gaan eten, waar ook vele schrijvers al aanwezig waren. Aan de tafel naast ons zat één van de genomineerden, Hilde Vandermeeren, en hoe leuk ze herkende ons gelijk.Schermafbeelding-2015-04-01-om-03.54.07.png

Wat een lieve vrouw, ze was wel een beetje gespannen en dit liep gaande weg de avond steeds iets meer op.

Lab111 was weer helemaal in stijl versierd en we werden enorm hartelijk ontvangen.13319990_1335321356485205_4608987033380860806_n

Nadat we eerst een rode bubbel hadden gekregen, kwamen we een groepje dames van Hebban tegen en Moon wilde Soraya Vink nog even bedanken voor onze kaarten.P1040427

Toen de zaal open ging stroomde het publiek de zaal in en werden er plaatsjes gezocht. Alle beroemdheden zitten op gereserveerde plaatsen en daarachter het publiek. Moon maakte de foto’s en ik probeerde wat op papier te zetten, maar wat is dat moeilijk in het donker.

Isolde Hallensleben  was de presentatrice van de avond en net als vorig jaar praatte ze de avond vlot in elkaar.

Het genootschap van Nederlandse Misdaadauteurs bestaat dit jaar 30 jaar. Het was een leuk idee om thriller auteurs en strafpleiters samen te brengen en dat deze met elkaar verhalen op papier zouden zetten. De verhalen zijn gebaseerd op feiten waarom heen een verhaal is gemaakt aldus Roel Janssen, auteur en journalist . Hij reikte het eerste exemplaar van Kwade Zaken uit aan Mr. Jan Leliveld, die van af het allereerste moment bij het tot stand komen van het boek betrokken is geweest. Het boek wordt door de bibliotheken aan nieuwe leden cadeau gedaan.

Hierna kwam Simon de Waal op het podium, die het Spannende boeken week geschenk heeft geschreven  Vector. Dit boekje krijg je cadeau wanneer je voor minimaal €12,50 aan Nederlandstalige boeken koopt.P1040432

Het boekje gaat over een mysterieus, dodelijk virus dat uit een Russische laboratorium verdwijnt. Vijf en twintig jaar later wordt de zoon van een gevluchte Russische dementerende wetenschapper, Alex geconfronteerd met het duistere verleden van zijn pa.

Het 1ste exemplaar geeft Simon aan zijn vrouw Mieke (die liever niet op het podium verschijnt).

Bij het boeken week geschenk hoort een soundcheck, wat gecomponeerd is door Jacob ter Veldhuis beter bekent onder de naam Jacob TV en wordt vertolkt door Fuse.

Fuse – Vector (JacobTV)  een prachtig muziekstuk.

P1040433.JPG

 

Hierna gaan we verder met de uitreiking van de schaduwprijs. De prijs voor het beste oorspronkelijke Nederlandstalige thrillerdebuut. Dit jaar zat er alleen een roman tussen en wel De Kamers van Lucas de Waard. Ondanks dat het een roman is zit er zeker een thriller gedeelte in verwerkt, vertelde Lucas aan Isolde.

Verder waren Stem van Marlen Beek-Visser en Lieve edelachtbare van Max van Olden genomineerd.

Isolde vroeg aan alle drie iets over het maken van het boek en Marlen vertelde dat er een you tube filmpje is van Zoe Alexander die wordt afgewezen tijdens een auditie en dan helemaal door het lint gaat. Dat was de aanleiding voor haar boek.De auditie Zoe Alexander

De winnaar van vorig jaar Jo Claes mocht de gouden envelop open maken en als winnaar kwam Lieve Edelachtbare uit de envelop.

PhototasticCollage-2016-06-03-19-36-24

 

Max had een zogenaamd OMG momentje, zei hij zelf en was helemaal door het dolle na een maand in spanning te hebben gezeten. Hij gaat naar huis met een cheque van €1000,00 en een kunstwerk van Daan Jippes.

Na nog een prachtig jazz intermezzo van Fuse werd het tijd voor de 29ste uitreiking van de Gouden strop.

Antoinette Hertsenberg, de voorzitter van de jury, vertelde hoe het was gegaan. Er waren 97 inzendingen die beoordeeld dienden te worden. Het was een hoop lees werk maar met de jury waren ze het al gauw eens over de 4 beste thrillers. Geen 5 zo als normaal maar 4. Toen kwam het probleem, over de winnaar werden ze het niet gauw eens. Ieder jurylid had wel een favoriet, waarvan hij/zij niet wilde afwijken. “Het fijne voor de mensen die straks niet winnen is dat er in ieder geval 1 jurylid jouw het beste vond”, zei Antoinette.

Het winnende boek was een blockbuster, ieder pagina had wel een Cliff hanger. De echte winnaar was Esther Verhoef met Lieve Mama. Voor de 5de keer was ze genomineerd naast Michael Berg, Hilde Vandermeeren en Bart-jan Kazemier.

 

Esther gaat naar huis met een cheque van €10.000,00 en een prachtig sculptuur van Marianne van den Heuvel

PhototasticCollage-2016-06-03-19-45-08

Wat een avond, spannend maar vooral verrassend, want Moon en ik hadden beide andere winnaars in gedachten.

Hierna konden we wat gaan drinken en met auteurs praten. We hebben veel mensen gesproken en hadden een heel fijne gezellige avond. Zo spraken we Trudi Rijks auteur van De weg van het Water welke begin dit jaar verscheen, zei vertelde heel mooi “‘Een boek is een spiegel waarin de lezer zichzelf tegenkomt.” Ook waren we heel “Groos” met de woorden van  Marlen Beek Visser, de genomineerde van de Schaduwprijs, dat wij met ons blog echt een gun factor hadden. Wij hoeven niet groot te worden, als het maar leuk, gezellig en informatief is.

Wij volgen de auteurs en proberen als het lukt boekpresentaties bij te wonen. Volgende week zijn we in België bij de boek presentatie van Chirusa Hyperlink het nieuwste boek van The Vandiesel Company van  Dirk van der Linden

downloadNou lieve lezers dat wordt dus, als je ze nog niet hebt gelezen, dit weekend Lieve Mama – Esther Verhoef en Lieve Edelachtbare – Max van Olden  aanschaffen waarbij je dan meteen Vector van Simon de Waal mee krijgt.

Lieve leesgroet Moon en Caro

scannen0036

 

 

 

%d bloggers liken dit: