Pauldag; Hij is mega enthousiast over Zuiverheid-Jonathan Franzen

 

  • Auteur:Jonathan Franzen9789044625158-178-0
  • ISBN: 9789044625158
  • Uitvoering: paperback
  • Taal: Nederlands
  • Uitgever: Prometheus
  • Aantal paginas: 528

Ik heb het hier reeds meermaals gezegd (of laten blijken uit een recensie) : ik hou van de moderne schrijvers, vertellers van grootse verhalen die je wegvoeren naar andere werelden, verschillende tijdzones, nieuwe continenten. Vertellers ‘pur sang’ die je kennis laten maken met onvergetelijke personages en gebeurtenissen. Schrijvers zoals Haruki Murakami, John Irving, Richard Russo, Don DeLillo, Michel Faber, Donna Tartt, enzovoort… Enzovoort ? Natuurlijk zijn er nog vele anderen, maar de naam van Jonathan Franzen mag niet langer in dit lijstje onvermeld blijven…en zeker niet na zijn laatste worp, “Zuiverheid” ! Maar beste lezers, wat is het moeilijk om, als gewone lezer zoals ikzelf, een boek te bespreken waar je na 1 week en zowat 620 pagina’s lang niet anders dan het woord ‘respect’ kan gebruiken.

In ’t kort :

De Amerikaanse Purity (‘Zuiverheid’) Tyler, voor de mensen uit haar omgeving bekend als Pip (ze schaamt zich voor haar echte voornaam), heeft van haar moeder nooit vernomen wie haar vader is. Na een traumatische ervaring in het Californische kraakpand dat ze bewoont met enkele vreemde types, besluit Pip naar hem op zoek te gaan. Haar zoektocht leidt haar door Noord – en Latijns-Amerika, waar ze in Bolivia in contact komt met de charismatische, wereldberoemde en – vooral – getroebleerde internetrebel Andreas Wolf. Pip weet echter niet dat Andreas een geheim met zich meedraagt uit een ver verleden, toen hij in Oost-Duitsland woonde voor de val van de muur, dat hem echter tot vandaag achtervolgt. Want slechts één keer heeft hij verhaal verteld aan een man…die nu journalist is en niet meteen Andreas’ beste vriend.

Maar het boek bevat zo veel meer lagen dan enkel de zoektocht van Pip naar haar vader en het geheim van Andreas, stichter van het ‘Sunlight Project’, met als belangrijkste doel : het lekken van belangrijke sites en berichten wereldwijd. En, alle Assange (WikiLeaks) en Swartz (Demand Progress) nog aan toe : nu begrijp ik eindelijk zelf hoe zoiets werkt ! Maar wie of wat heeft Pip in contact gebracht met Wolf ? En wat brengt haar als assistente van een journalist bij de ‘Denver Independent’, een nieuws-site die wordt geleid door Tom, de enige man die het ganse verhaal achter Andreas Wolf kent ? En vanzelfsprekend, zoals het hoort in een boek als “Zuiverheid” (waar trouwens zowat niemand écht zuiver op de graat is !), zijn daar de vele familie- en andere relaties…en vetes die tot op de bodem in detail worden uitgespit door een Franzen in grootse vorm ! Moord, chantage, overspel, jaloezie, enzovoort…maar ook Liefde (met de grote ‘L’) : alle menselijke en onmenselijke aspecten komen absoluut geloofwaardig aan bod in een verhaal dat alvast mij niet koud liet ! En tussen de lijnen door krijgen we ook nog te maken met een belangrijks nieuws-flash over een – al dan niet bestaande – nepbom die uit een magazijn zou verdwenen zijn…voor wel heel vreemde doeleinden ! En wanneer het boek “Liefde als misdaad” verschijnt, komt iedereen zowat in nauwe schoentjes te staan.

Besluit : 

Aaron Swartz en Julian Assange hebben voldoende in de spotlights gestaan : nu is het de beurt aan Andreas Wolf. Dit is literatuur van de bovenste plank  (vraag desnoods een trapje aan uw lokale boekhandel). Nog één ding wil ik jullie meegeven : “Rompemuelles”, beste lezers, zijn verkeersdrempels en laat ik jullie alvast verwittigen dat er aardig wat te nemen zijn in deze niet meteen hapklare brok, om “Zuiverheid” tot een goed einde te brengen. Maar is het de rit waard ?

Stap in, ik zal hem met alle plezier opnieuw met jullie – in alle ”Zuiverheid” – beleven ! Machtig boek van een prachtschrijver !!

Groet Paul Smeyers     12509605_10208465369697712_3495662233878426617_n

%d bloggers liken dit: