De Schaduwprijs- Winnaar 2016 Max van Olden – Lieve Edelachtbare

LIEVE EDELACHTBARE – Max van Olden

Uitgever: Ambo|Anthos
 • Nederlands
 • 288 pagina’s
 • Ambo|Anthos
 • oktober 2015

Max van Olden (1973) is advocaat, gespecialiseerd in portret- en auteursrecht.

              Lieve Edelachtbare is zijn thrillerdebuut.

Winnaar :  

22

Het Verhaal:

Luna van Rooden is afgestudeerd advocate en werkt voorlopig in een callcenter, wachtende op een positief telefoontje over een sollicitatie. Bij een advocaten kantoor.

Wanneer ze wordt aangenomen bij het gerenommeerde bureau Kratz & Kratz, gaat Luna’s lang gekoesterde wens in vervulling, ze wordt nu echt advocaat.

Bij Kratz & Kratz houden ze niet van foutjes, want het bureau heeft een goede naam op te houden. Enkele malen wordt Luna op het matje geroepen, door fouten die ze maakt in zaken, maar daar tegen over staan ook weer zaken die ze gewonnen heeft.

advocaat pak

De secretaresse van Luna, Kenneth houdt niet van het woord secretaris , hij zit niet in het bestuur van de plaatselijke golfbal vereniging, dus het is secretaresse. Samen met hem probeert ze op te klimmen van stagiair tot maat.

Luna woont samen met Tobias en hun kat Simon. Tobias is masseur, maar kan geen werk vinden en neemt het huishouden voor zijn rekening. Luna werkt iedere dag tot laat .

“LUNA KWAM ZELDEN VROEG THUIS VANWEGE DE ONGESCHREVEN REGEL DAT ADVOCAAT-STAGIAIRS NIET NAAR HUIS GINGEN VOORDAT DE LAATSTE “MAAT” HET KANTOOR HAD VERLATEN.”

advocaat hamer

 

Wanneer Luna na een avondje stappen, iets teveel heeft gedronken, wordt ze de volgende morgen wakker naast Marcus. Marcus vertelt niet wat zijn werkelijke beroep is.

Wanneer ze Marcus in de rechtbank tegen komt, schrikt ze enorm. Ze gaat verhaal halen bij hem na de rechtszaak, maar Marcus kan niets zeggen maar  geeft haar een briefje met een email adres en inlog code. Via de mail spreken ze wat af, maar  dat heeft verstrekkende gevolgen voor beide partijen.

Wessel is bevriend met Guido, nou ja bevriend, Wessel past een soort op Guido. Hun ouders zijn bevriend en daardoor de jongens eigenlijk ook.Het is een stil zwijgende  overeenkomst tussen de ouders van Guido en Wessel, dat hij de jongen in de gaten houd.  Guido leeft in een heel ander wereldje dan Wessel en eens per maand gaan ze samen uit. Sinds kort heeft Wessel een vriendinnetje, Hanna. Hanna is wat stevig, maar Wessel is smoor verliefd op haar. Voordat de vrienden gaan stappen, drinken ze eerst altijd nog wat bij Guido thuis en Wessel vertelt hem dat hij Hanna ook heeft uitgenodigd. Guido heeft een vriend Paco en die komt toevallig die avond ook. Wessel is een beetje bang voor de reactie van de twee vrienden op Hanna, maar ze doen gelukkig heel normaal.    pistool               Paco is een vreemde jongen en Wessel vind het eigenlijk niet leuk dat hij mee gaat, maar zegt er niets van. Guido zit in de xtc handel, maar dat gaat niet echt heel goed. Guido laat een pistool zien aan Wessel en Paco,  die hij in zijn kast heeft verstopt. Hij heeft het ding aangeschaft voor zijn veiligheid.

 

“GUIDO GAAT MORGEN EEN 911 HALEN. HIJ REKENT CASH AF. BEL ME FF, IK MAAK GEEN GRAPPEN. HIJ HEEFT MIJ OOK EEN KUNSTJE GEFLIKT.”

 

Wanneer de vier eindelijk gaan stappen krijgt Paco ruzie, voor de deur van de club, met de beveiliger en mag hij er niet in. Hij heeft al vaker bonje geschopt.

Paco gaat weg en zegt tegen de andere drie dat ze maar lekker moeten gaan feesten. Halverwege de avond ontstaat er commotie bij de ingang van de club, het lijkt wel of er geschoten wordt. De man waar Paco ruzie mee had op het begin van de avond,  ligt op de grond en wanneer Wessel naar buiten gaat ziet hij Hanna, die buiten even een sigaretje aan het roken was,ook liggen

Wat is er gebeurt???

Mijn mening:

Lieve Edelachtbare was niet echt een boek wat ik zo zou oppakken. Maar omdat Max van Olden de schaduwprijs won, werd ik toch wel heel erg nieuwsgierig naar het verhaal.

 • Luna als advocate zich moet gaan bewijzen en eigenlijk haar loopbaan op het spel zet door bedrog, maar vooralsnog  kiest voor de waarheid, ook al kan dat haar baan kosten.
 • Wessel en Guido die door het achter houden van bewijzen steeds verder uit elkaar groeien. Een moordenaar loopt vrij en moet hoe dan ook gepakt worden.

Twee verhalen die samen komen tot een plot. Het duurde  lang voor het duidelijk werd wat de verschillende verhaallijnen met elkaar te maken hadden. Dit houd Max tot het einde verborgen.

Het was zeker geen saai verhaal over advocaten, maar een verhaal waarin advocatuur, spanning en romantiek samen komen.advocaat weegschaal

Max heeft een super debuut neer gezet en dat beloofd iets voor de toekomst. Ik ben heel benieuwd hoe zijn volgende boek zal zijn en of dat ook met het rechtssysteem te maken heeft.

Max je bent een volger rijker en ik hoop dat nog meer mensen je boek gaan oppakken, want het is de moeite waard om te lezen.

20160602_204607

Jo Claes de winnaar van de goudenstrop 2015 reikt de schaduwprijs 2016 uit aan                       Max van Olden

 • Schrijfstijl            4                            **** sterren
 • Leesplezier           5
 • Plot                         4
 • Originaliteit         4
 • Spanning               3
 • Psychologie          4

Lieve Leesgroet Caro 

%d bloggers liken dit: