Recensies·Recensies van Moon

Ademloos Verlangen- Marion Thomas

Ademloos verlangen Marion Thomas9200000013655179

Uitgever: Kaft Media

  • Nederlands
  • 170 pagina’s
  • Kaft Media
  • mei 2013

De achterflap

Ik wil zo graag doen, wat andere meiden van mijn leeftijd ook doen. Een bijbaantje, school volgen zonder constant ziek te zijn en ook eens spontaan uitgaan. Waarom lukt me dat nou niet? Waarom moet ik leren accepteren dat ik chronisch ziek ben? Ik wil dat helemaal niet!

Marion is pas achttien jaar als blijkt dat ze ernstig astma heeft. Een leven zoals haar leeftijdsgenoten leven, zit er niet in voor haar. Dat doet pijn. Maar wat lukt nog wel? Hoe gaat ze ermee om? Lees haar dagboek en zie hoe ze keer op keer weer terug vecht om ook mee te kunnen draaien in de maatschappij.

Mijn Mening

Marion bracht mij het boek wat ze geschreven had, ik beloofde het te lezen en een recensie ervan te maken. Het raakt me een meisje van 18 wat het liefst gewoon wil zijn maar wordt belemmerd door haar ziekte, het raakt me niet alleen maar ik proef ook een bepaalde herkenning. Een ziekte belemmerd je, het kost moeite om het te accepteren, het maakt je kwetsbaar maar tegelijkertijd ook krachtig.

Het verhaal is het verhaal van Marion zelf, haar Astma belemmerd haar enorm, ze is verhuisd vanuit Woerden naar ons mooie Julianadorp, de lucht hier is prettiger voor haar. Ik kruip in het verhaal van Marion, nieuwsgierig als ik ben naar de kracht van deze jonge vrouw.

Het boek beschrijft het leven van Marion, en haar strijd tegen het anders zijn. Tegen de beperkingen die haar astma en de chronische vermoeidheid met zich mee nemen. Je krijgt een kijkje in het leven van een chronisch ziek iemand, en je krijgt al gelijk door dat dat geen pretje is. Je begrijpt de dingen waar ze tegen aan loopt als jonge vrouw, dingen die andere wel gewoon kunnen, uitgaan, dansen, feesten, maar ook de gewone dagelijkse dingen daar is Marion in beperkt. Een studie volgen, ze heeft een lijst gemaakt met wensen welke ze graag wilt behalen, meerdere heeft ze kunnen afvinken en er staan er nog een aantal op de lijst.

Het boek is goed geschreven korte vlotte zinnen, begrijpelijke taal en de onderliggende onmacht is voelbaar. Ik snap dat dit boek voor Marion een goede verwerking is geweest A; ze heeft een punt van haar wensen af kunnen strepen en B; ze heeft haar ziekte hopelijk een plaatsje kunnen geven. Want acceptatie is het beste medicijn. Al ben je nog steeds belemmerd het geeft je rust, en ruimte in je hoofd om op een andere manier het leven te leven.

Ik heb het boek met plezier gelezen, heb respect gekregen voor haar en heb herkenning gevonden in haar verhaal.

Marion ik wil je bedanken voor je vertrouwen en ik hoop dat je nog vele punten op je lijstje kan afvinken. Je boek heeft me geraakt en me ook wijzer gemaakt. De wensen lijst is een goed idee welke ik waarschijnlijk zelf ook eens moet gaan maken. Doelen in het leven houden is een goede boodschap, ondanks je belemmeringen en je beperkingen blijven genieten.

Lieve Leesgroet Moon