Ook ik las de misdaadroman IJs van Koen D’haene en ik was aangenaam verrast

9200000056557987

Uitgever: LetterRijn
  • Nederlands
  • 257 pagina’s
  • LetterRijn

 

De achterflap:

HIJ IS NIETS VERANDERD. ALLEEN DRAAGT HIJ NU EEN BRIL EN IS HIJ VIJFTIEN JAAR OUDER GEWORDEN. “HALLO,”ZEGT HIJ. “JE HERKENT ME TOCH, HE.”

IK ZEG NIETS. IK DEINS ACHTERUIT, VOEL MIJN HART TEKEERGAAN. IK KAN NIETS ZEGGEN NU. VOOR DE TWEEDE KEER VANDAAG STA IK MET MIJN MOND VOL TANDEN. MAAR DIT IS ANDERS. IK VIND GEEN WOORDEN. IK OPEN DE DEUR, LAAT HEM BINNENKOMEN EN GA HEM ZWIJGEND VOOR TOT IN DE KEUKEN.

 Sarah heeft het niet makkelijk om Mats te volgen naar de berghut op de flank van de Dent Blanche. Hij kijkt niet naar haar om en houdt een stevig tempo aan. Maar ze houdt vol. Boven wachten een schitterende zonsondergang en een romantische nacht in een verlaten berghut. Tot ze de deur van de zeshoekige hut openen. Die zomer wordt het leven van twee dol verliefde mensen helemaal overhoop gegooid. Achttien jaar later worden ze opnieuw geconfronteerd met wat er toen gebeurde. Ze moeten terug naar de Dent Blanche.

Mijn mening:

“EEN ONBEHAAGLIJK GEVOEL MAAKT ZICH INEENS VAN ME MEESTER. HIER KRIJG IK SNEL SPIJT VAN. NIET WEER, SUIST HET IN MIJN HOOFD.”

Het boek van Koen D’haene, uitgegeven door LetterRijn heeft een heel luxe uitstraling. Een prachtige dikke cover met een blauw hart en IJS daaronder gezet. Wat moet je daarvan verwachten. Een relatie met een “bevroren hart”, is het eerste wat in me opkomt.

Het verhaal gaat terug van Brussel 2003 naar Bricola zomer 1985 en eindigt in de zomer van 2015 op Schiermonnikoog. Totaal niet onlogisch om te lezen. Wat er in 2003 gebeurd komt door wat er plaatsvond in 1985. De verhalen komen steeds dichter naar elkaar toe, niemand is te vertrouwen en niets is wat het lijkt.

Bij het stel Mats en Sarah, zet ik  meteen als ze de berg Dent Blanche gaan beklimmen vraagtekens. Mats doet erg afstandelijk en het lijkt wel of Sarah een blok is aan zijn been.  Is Mats nog wel zo verliefd op Sarah? De oh zo mooie romantische trip krijgt een heel andere wending.

Ik werd een paar keer op het verkeerde been gezet en ook het plot was anders dan ik verwachte. Altijd goed als een auteur je zo kan verrassen.

Het verhaal was heerlijk om te lezen, al vond ik het soms wat meer naar het YA toe gaan. Soms begreep ik bepaalde gebeurtenissen niet echt en kon ik me irriteren aan de personages.

De gebeurtenissen in 1985 en die in 2003 komen op mij nog al ongeloofwaardig over, maar des al niet te min was het een heerlijk verhaal om te lezen en kan Koen je meenemen naar grote hoogte en diepe dalen.  Ik weet zeker dat Koen met dit IJskoude debuut potentie heeft om nog sterker terug te komen met een volgende thriller. Ik ben erg benieuwd en ga Koen zeker volgen, heerlijk weer een goede Vlaamse thriller auteur erbij.

koen D'haene

 

3.5 *** ½  ster voor dit thriller debuut van Koen D’haene

  • Plot 4*****
  • Spanning 3***
  • Schrijfstijl 3***
  • Psychologie 4*****
  • Leesplezier 4****

Lieve leesgroetjes van Caroline

%d bloggers liken dit: