De boekenkast van Carel Kiesel, één van onze oudere volgers

Mijn naam is Carel Kiesel, niet meer een van de jongste, maar nog steeds genietend van het lezen van boeken en speciale uitgaven. photo

Misschien zit het in de genen, mijn Opa Borg was oprichter van de R.K.Boekcentrale  in Amsterdam en dat doe je niet als je niets om lezen geeft.  Met mijn vader liep ik daar vaak naar toe om een boek te kopen, dat was in de oorlog dus het papier waar de boeken op gedrukt werden was  net zo dun en smoezelig als waar nu de krant op wordt gedrukt.

Mijn vader was een verwoed lezer eerst van de  boeken van Charles Dickens en later van de misdaadromans van Havank,  mijn moeder hield het meer bij streekromans,  ik zag ze in hun vrije uurtjes  altijd  lezen.  pa 4

In mijn jongens jaren las ik de boeken van Daantje en Jan Jaap geschreven  door Leonard Roggeveen, en wat later de stripboeken vanboek kapitein rob Kapitein Rob, Tom Poes, Suske en Wiske en Kuifje, Astrix  en Obelisk.

Voor mijn Examen kwamen wat meer  serieuzere titels zo als ‘Het fregatschip Johanna Maria’ van Arthur van Schendel en ‘Orpheus in de Dessa ‘ van Augusta de Wit op de verplichte literatuur lijst te staan, maar bovendien moest je ook , Duitse- ,  Franse- en Engelse  literatuur lezen. ‘Kai aus de Kiste, boek pa 2L’Armure du Magyar’‘ en Young Fu of the upper Yangtze, geen hoogdravende  meester werken, maar toch voldoende om je taalkennis wat op te schroeven voor je mondeling examen.

Voor de wat serieuzere boeken  sloeg de vonk pas  op latere leeftijd over, hoewel voor die tijd las ik veel boeken en tijdschriften over de tweede wereld oorlog en later over de eerste.

Sinds ik wat meer vrije tijd heb is het lezen intensiever geworden, maar mijn voorkeur  gaat toch het meest uit naar historische romans en  literatuur met een glimlach, zoals die van de Zweedse schrijver Jonas Jonasson (100 jarige…  Het bommeisje en Gangster Anders) tijdens het lezen van die boeken zie je de personen en situaties voor je en dan is de film een afknapper.

Een boek dat ik een paar keer heb herlezen was die van Peter de Rosa ‘Paus Patrick I, beslist een aanrader, heb het dan ook al een paar keer uitgeleend. Een politiek statement met verrassende ontknopingen. paus patrick

Tegenwoordig lees ik  veel  thrillers, maar niet alle schrijvers kunnen mij  bekoren.De een leest wat makkelijker weg dan de ander, dat ligt vaak aan de stijl van schrijven of misschien ook wel aan mij.

pa5

Sommige boeken houd ik in mijn boekenkast, maar andere gaan naar de MINIBIEB  van mijn dochter Caroline in Den Bommel,  heeft een ander er ook nog wat aan, want bewaar ik de boeken zelf kom ik ruimte te kort en komt straks John Williams langs voor het programma mijn man heeft een hobby en moet zich dan een weg door dozen en stapels met boeken  banen. mijn man heeft een hobby

Sommige mensen sorteren boeken op kleur, inhoud of schrijf(st)er, of van groot naar klein, maar bij mij blijft alles gewoon staan, zij het niet dat een boek uit mijn boekenkast plaats moet maken voor één die ik een stuk leuker of spannender vind.

Wat zeker niet in mijn boeken kast komst te staan zijn de zogenaamde dokters romans en andere niets zeggende romantische bouquet boekjes,

pa6

 

%d bloggers liken dit: