Recensies·Recensies van Caro

Villa Gladiola een 4-daagse thriller

 Villa Gladiola  Tjeerd Langstraat

Uitgever: Logikos
  • Nederlands
  • 256 pagina’s
  • Logikos
  • juli 2013

Achterflap:

Voor het derde jaar op rij is er een jonge vrouw verdwenen op de slotdag van de Vierdaagse. Enkele maanden later wordt zij dood gevonden op het landgoed Brakkenstein.  Net als de andere vrouwen is zij op gruwelijke manier gemarteld en zo aan haar einde gekomen. Stadsdichter van Nijmegen, Johan Maenhout, is de ongelukkige die het derde slachtoffer heeft aangetroffen. Rechercheur Jan Vos onderzoekt deze bizarre martelmoorden. Tot zijn grote frustratie zit het onderzoek muurvast.

Wanneer de stadsdichter in beeld verschijnt, ontvouwen zich gebeurtenissen uit het verleden die verband lijken te houden met de martelmoorden zaak.

Niets is meer wat het is..

Mijn mening:

Het boek Villa Gladiola heb ik aangeschaft toen Tjeerd in Zoetermeer was tijdens het thrillerfestival. Hij sprak zo vol passie over zijn boek, dat ik het gewoon wilde lezen. Het lag op mijn NTL stapel, maar het was er nog steeds niet van gekomen om erin te beginnen. Het weekend voor de Nijmeegse vierdaagse heb ik het boek opgepakt en was aangenaam verrast.

100e vierdaagse

 

“Aan het eind van je levenswandel zal niet gevraagd worden hoeveel maal je de Vierdaagse van Nijmegen hebt gelopen, maar wat je voor je medewandelaars hebt betekend.”

 

In deel 1 worden we mee genomen naar de vroege ochtend van 24 juli 1981 waar langs de oever van de Waal een jonge man wordt gevonden, het blijkt de stadsdichter Johan Maenhout te zijn. Zijn rug zit vol met kleine ronde wondjes.

Dertig jaar later  op 3 februari wordt het lichaam van Amélie Lafitte gevonden, ook zij is verdwenen tijdens de slotdag van de vierdaagse. De andere twee vrouwen zijn precies 9 maanden na hun verdwijning terug gevonden, maar Amélie wordt 3 weken te vroeg terug gevonden. Zij wordt gevonden door de stadsdichter Johan Maenhout.

 

“Grove sm”,mompelt hij. “Met een bijna-dood tot gevolg.”

Vos staart de leegte in waarin, waarin Maernhout zojuist is verdwenen. Hij loopt terug richting het lichaam en draait Amélie voorzichtig op haar zij. Wat hij dan ziet, doet zijn adem stokken.

Wanneer Jan Vos na een rusteloze nacht  een idee krijgt over de dader, rijdt hij naar Villa Gladiola, waar zijn goede vriend Eric  Wagener en zijn mooie vrouw Maria wonen. Vanaf het moment dat Vos achter de vermeende dader aan gaat, gebeuren er hele rare dingen en is Vos ook zijn eigen leven niet meer zeker.

In deel 2 gaat Vos op eigen houtje verder spitten in de martelmoorden en komt tot gruwelijke ontdekkingen.

Een verhaal dat je mee neemt, van heden naar verleden en terug en waarbij je al heel gauw denkt, ik weet hoe het plot in elkaar steekt. Toch wordt je steeds weer op een ander spoor gezet en was het einde anders dan ik verwachtte. Doofpot zaken komen vaker voor, maar worden die eenmaal opengetrokken dan komt er een stinkende beerput te voor schijn.

Wat een heerlijk boek, jammer dat ik hem zolang heb laten liggen. Een geweldige thriller net voor de Vierdaagse begint.

Wie is Tjeerd:schoenen gladiolen

In 2013 ben ik gedebuteerd als misdaadauteur met mijn boek ‘Villa Gladiola’. Ik werd daarvoor genomineerd voor de Schaduwprijs, won unaniem de publieksprijs en later dat jaar werd ik nog eens genomineerd voor de Hebban | Crimezone Debuutprijs 2014. Najaar 2015 komt mijn tweede boek ‘Eeuwig Donker’ uit. Daarnaast werk ik als (reis)journalist en ben ik regelmatig op mijn snowboard of mountainbike te vinden in de bergen.

Als Rotterdam een vrouw was, zou ik haar trouwen. Schrijven voor Gers! over Rotterdam en daardoor talloze Rotterdammers spreken, zien en horen, is een voorrecht en voelt als een warm bad.

 

Ik wil  iedereen, die deze 100ste keer  mee mag lopen, heel veel succes en plezier toewensen.

voetenbad met gladiolen

Een lieve leesgroet van

Caroline

 

  • Schrijfstijl            5                           ****sterren
  • Leesplezier          5
  • Plot                        4
  • Originaliteit        4
  • Spanning             4
  • Psychologie        4

 

Een gedachte over “Villa Gladiola een 4-daagse thriller

Reacties zijn gesloten.