In gesprek met; Wendy van Mieghem van het boek De wijsheid achter Gevoel en Emotie

photovisi-download (13)

 • Voor degene die u niet kennen, kunt u zich in een paar zinnen even voorstellen….

 

Hallo Caroline en Moon en alle lezers,

Mijn naam is Wendy van Mieghem. Ik ben psycholoog, socioloog en ben in het bezit van het Europees Certificaat Psychotherapie. Ik werk als supervisor, schrijver en trainer vanuit mijn bedrijf Bewust Leven Opleiding & Training.Wendy-van-Mieghem-aug-2013-uitsnede400lichter

Ik heb jarenlang mensen begeleid tijdens trainingen en met individuele psychotherapie. Mijn specialisaties zijn angst, depressie, omgaan met verlies en trauma, zingeving en de interactie tussen persoonlijke en professionele ontwikkeling. In de zomer van 2014 besloot ik mijn praktijk stil te leggen voor wat de sessies betreft, om me helemaal aan het schrijven van het boek te kunnen wijden. Ik was er toen al 7 jaar mee bezig…

Mijn boek heet ‘De wijsheid achter emotie en gevoel – Je dagelijks leven als spiegel’. Het ontleedt laag voor laag je menselijke natuur. Het boek helpt je om bewuster te worden van wie je bent en wat je nodig hebt.

 • Wanneer u aan het schrijven bent heeft u dan een vast ritueel? Hebt u bepaalde muziek welke het schrijven vergemakkelijkt?

 ’s Ochtends ben ik op mijn best. Ik werk erg geconcentreerd, bij voorkeur in stilte. Ik werk het liefste thuis. Af en toe loop ik heen en weer om nieuw water te halen. Het uitlaten van onze hond Braveheart helpt ook om niet vast te komen zitten in een verkrampte werkhouding. O, en ik ben erg gehecht aan de ergonomische schommelstoel waar ik op zit aan mijn bureau.

 •  Uw boek is een reis door de spiegels die het leven je voor houdt, dit komt voort uit je eigen werk als Psycholoog nemen we aan, Hoe bent u op het idee gekomen om hier een boek over te schrijven?

 Veel van de mensen die ik begeleid, vragen me telkens opnieuw: “Hoe kan ik nu op een natuurlijke manier omgaan met emoties en gevoelens”. Deze vraag is een belangrijke aanzet geweest om het boek te schrijven.

Mijn eigen behoefte aan groei, en de verveling en zoektocht die hier op een gegeven moment uit voortvloeiden, hebben ook veel invloed gehad op het boek. Ik vertel erover in het boek.

 •  Welke boodschap wilt u uw lezers mee geven? We weten dat de spiegels van het leven niet altijd even mooi zijn, sommige mensen wenden waarschijnlijk liever hun hoofd af, juist deze mensen wat zou u daar tegen willen zeggen?

 Wat ik mensen hoop mee te geven, is dat emoties, gevoelens en pijn niet alleen een last zijn. Ze bieden ook kracht, inzicht en wijsheid, zodra je ze laat ademen. Om dit ook daadwerkelijk te doen, vraagt veel lef.

 •  Er wordt tegenwoordig weinig meer gelezen, vooral de jeugd heeft bijna geen boek meer in de hand, welk boek was uw favoriet vroeger, en heeft u altijd al een zwak gehad voor lezen?

 Zelf ben ik veel voorgelezen en ik heb boeken altijd al heerlijk gevonden. Ik ben opgegroeid in een onveilige leefomgeving en las destijds vooral oppervlakkige leesboeken. Het was onderdeel van mijn manier om te overleven. Ik had als kind niet echt een favoriet boek. Later ben ik psychologische thrillers en andere romans gaan lezen. Ik kan echt in een boek verdwijnen, heerlijk vind ik dat. Voor mijn universitaire studies en werk heb ik ook veel moeten lezen.images (10)

Hoelang hebt u over uw boek gedaan, het research werk en het schrijven op zich? Wat is het leukste het verhaal tot stand zien komen of de research? en schrijven?

 In totaal heeft het schrijven van dit boek 9 jaar in beslag genomen. Dit komt deels doordat het een procesmatig gebeuren was. Ik vind het belangrijk om ervaringsgerichte kennis over te dragen en heb daarvoor heel wat cycli van emoties, gevoelens en gedachtegangen bewust zelf doorlopen. Daarnaast vond ik het lastig om woorden te vinden voor alle nuances die ik voelde. Dit kostte veel tijd. Ook moest ik nog mijn eigen stijl vinden in het schrijven. Dat was eveneens zoeken, maar ik ben erg tevreden over de vorm die ik uiteindelijk heb gevonden.

Het tot in de puntjes zorg dragen voor het hele creatieproces (de tekst, maar ook zoveel als mogelijk bij de vormgeving, illustraties, tekstcorrectie en uitgave) geeft mij de diepste voldoening.

 •  Bent u alweer bezig met een nieuw boek of heeft u al nieuwe ideeën? Kunt u al een tipje van de sluier lichten waar het over gaat?

 Leuk dat jullie dit vragen. Jazeker wil ik graag meer boeken schrijven. Dit eerste boek, ‘De wijsheid achter emotie en gevoel’, legt voor de lezer het fundament voor de andere boeken die ik wil schrijven. Het volgende boek zal gaan over het vinden van rust/vrede voorbij conflicten en angst. Verder kan ik nu nog niets verklappen 😉

Tip van Mustreads or Not  neem  eens een kijkje op http://wendyvanmieghem.com/nl/

 •  Wij zijn zo benieuwd wat uw thuis front ervan vind, Laat u uw boek al in concept lezen of meteen al de eerste stukken die u hebt geschreven. Of pas als het boek helemaal af is?

Mijn man en kinderen hebben me op allerlei gebied veel ruimte gegeven om dit boek te kunnen schrijven. Zonder hun instemming was het een stuk lastiger geworden om dit boek te maken. Ik heb eerdere versies van een deel van het boek aan zowel mijn man als aan mijn proeflezers laten lezen. Uiteindelijk heb ik de eindversie van het boek in een jaar tijd voltooid. Pas toen de tekst vrijwel klaar was, heb ik het opnieuw laten lezen.

 •  Wanneer u op vakantie gaat, wat neemt u dan mee om te lezen, lekker licht leesvoer of juist zware kost?

 Ik heb jonge kinderen, waardoor ik de laatste vakanties niet of nauwelijks aan het lezen van romans ben toegekomen. Nu ze op de basisschool zitten, hoop ik dat het beter zal gaan. Ik neem zowel licht leesvoer (tijdschriften) als psychologische romans en vakboeken mee op vakantie.

 •  Wat heeft uw voorkeur een E-reader, of liever alleen echte boeken?

Ik vind een e-reader/tablet vooral handig doordat het praktisch is. Maar het liefst lees ik papieren boeken.download (29)

 • Van welke schrijver heeft uzelf de meeste boeken in de kast en welke tips wilt u onze lezers mee geven: “Welk boek moeten ze hebben gelezen?” en waarom?

 Ik vind het prentenboek ‘Het allermooiste cadeau’ van Patrick McDonnell erg inspirerend momenteel. Net als het boek ‘Dier en nu’ van Patrick McDonnell en Eckhart Tolle. Nicci French is een veilige optie om te lezen (‘altijd goed’) wanneer ik weinig tijd heb maar wel graag wil lezen. Verder heb ik vooral veel vakliteratuur en marketingboeken gelezen de laatste tijd. O, en ik ben Harry Potter fan.

 • Welk boek staat nog op uw verlanglijstje, en waar rent u voor naar de boekhandel wanneer deze uit komt?

 De boeken ‘Gids voor gesprekstherapie’ en ‘Gids beroepsethiek’ van Mia Leijssen staan al lang op mijn beroepsmatige leeslijst. Ik kom er helaas telkens niet aan toe. Ik wil zeker de nieuwe Harry Potter lezen wanneer die uit is. En verder lijkt het me heerlijk om me onder te dompelen in een aantal goede psychologische thrillers, maar voorlopig gun ik mezelf die tijd nog niet. De voorbereidingen voor de lancering van mijn eigen boek vragen veel tijd en energie.

%d bloggers liken dit: