Recensies·Recensies van Moon

De Morgendans – Gerrit Sangers

De Morgendans – Gerrit Sangers9200000057986937

  • Titel: De Morgendans
  • Auteur: Gerrit Sangers
  • Genre: roman
  • Uitgave: paperback, 158 pagina’s
  • Uitgever: Uitgeverij Aspekt BV, mei 2016
  • ISBN: 9789461539724

De Morgendans is een roman over leven en dood.
Doch vooral over de dood.

Een man wilde mij mijn agenda ontnemen, hij rukte er wild aan. Maar ik liet niet los. Niet loslaten, Marlijn, je mag niet loslaten, dacht ik. Ik was bang dat de man met mijn agenda, mijn ziel zou ontnemen. Ik zou onherroepelijk sterven. Onmiddellijk. 

Mijn Mening

Marlijn raakt betrokken bij een ongeluk, aangereden door een man die haar niet zag. De Morgendans verteld het verhaal van Marlijn, haar agenda is alles wat overblijft na haar overlijden. Paul de man van Marlijn blijft achter met hun dochter Anja, zijn verdriet en de agenda. Paul probeert een weg te vinden om het verlies een plek te geven.

De Morgendans wordt geschreven afwisselend tussen heden en verleden, fragmenten uit de agenda/dagboek van Marlijn waardoor je haar beter leert kennen en het uit het heden het verdriet van Paul en hoe hij zijn leven weer oppakt na het overlijden van zijn grote liefde.

De schrijfstijl van De Morgendans is vlot te noemen, je leest het in een flow van tijd naar tijd zweef je mee door het leven van Paul en Marlijn. Hun liefde voor elkaar en het verdriet van Paul. Gerrit Sangers beschrijft een rouwproces met alle aspecten welke daarbij komen kijken en een liefdesverhaal in een prachtige roman.

Het verrast me dat ik geraakt word door de woorden en de emoties welke het verhaal bevatten. Er is iets wat me triggert, iets wat me raakt en wat ik herken. Waarschijnlijk zal een ieder iets in het rouwproces kunnen herkennen, waardoor het verhaal iets met je doet.

De schrijfstijl van Gerrit is vernieuwend, wel wordt er veel verwezen naar God, de priester en Maria, hier heb ik iets meer moeite mee. Desalniettemin leest het fijn. Het is een fijn boekje om even tussen door te lezen, Sangers heeft een aparte schrijfstijl welke me wel aanstaat, de woorden sluiten op elkaar alsof het een lied is.

Het heeft me geboeid en ik heb ervan genoten, ondanks dat het niet helemaal mijn genre is.

Moon