In Gesprek met; Astrid Harrewijn wie is de schrijfster van “Drie vrienden, een huis en een klusjesman”

Na het lezen van Drie vrienden, een huis en een klusjesman, zijn wij wel benieuwd wie de schrijfster is van deze humoristische spannende roman met zijn heerlijke karakters. Van de week 3 augustus 2016 komt het vervolg; “Daar heb je vrienden voor”uit. Reden te meer om een aantal vragen te stellen aan Astrid Harrewijn…

 • Voor de lezers die u nog niet kennen, kunt u uw zelf in een paar zinnen voorstellen?

 Ik ben moeder van twee studerende dochters, echtgenote van een man die altijd aan het klussen is, baasje van een Engelse bulldog, eigenaar/grootaandeelhouder (haha, nee hoor, maar dat klinkt leuk) van een bedrijf dat zich bezighoudt met taal in de breedste zin van het woord (inclusief taallessen), schrijfster van 9 boeken en woon op Scheveningen.

Astrid-Harrewijn-2

 • In 2006 heeft u een schrijfwedstrijd gewonnen, hoe kwam u er toe dat u schrijfster wilde worden, was dit altijd al een droom?

 Nee, absoluut niet. Ik wilde helemaal geen schrijfster worden. Ik deed toevallig mee aan die schrijfwedstrijd omdat ik op die manier hoopte om van het boekidee af te komen dat maar in mijn hoofd bleef hangen. Het was absoluut niet mijn bedoeling om te winnen. Nu ben ik natuurlijk hartstikke blij dat ik mijn manuscript heb ingezonden.

 •  Wanneer uw boek af is laat u dat aan uw partner lezen? Of eerst aan uw dochters, hebben zij inbreng in uw geschreven werk? En spelen zij ook een bepaalde rol in het tot stand komen van een boek?

Man en dochters lezen pas mijn boek als het in de winkel ligt. Een goede proeflezer heeft er geen moeite mee om ongezouten de waarheid te vertellen. Die gaat de discussie met je aan over elke punt en komma. Dat moet je je familie niet aan willen doen. Ik schrijf trouwens altijd eerst het hele boek en pas daarna laat ik het lezen. Ik heb geen meelezers die advies geven. In de eerste versie is er volop ruimte voor mijn fantasie.

 •  Wanneer u aan het schrijven bent heeft u dan een vast ritueel?                                                
 • Heeft u bepaalde muziek aan ?

Ik moet alweer ‘nee’ zeggen. Na het ontbijt ga ik eerst even wandelen met Saartje, onze hond, en daarna begin ik met werken. Ik heb vrijwel altijd muziek aan, behalve als ik werk. Dan moet het helemaal stil zijn. Ik heb wel allerlei afleiding manoeuvres en uitstelrituelen zoals; uitgebreid op Funda kijken, Facebook checken, iets onzinnigs melden op Twitter, een wasje draaien…

 • Hoelang doet u over een boek schrijven, het research werk en het schrijven op zich? Wat is het leukste het verhaal tot stand zien komen of de research ? en schrijven?

Dat verschilt een beetje maar gemiddeld komt er elk jaar een boek van mij uit. Dat betekent dat ik ongeveer een half jaar schrijf aan een boek, maar ik ben altijd met ideeën bezig of met research.

 • Moet u eigenlijk wel research  doen voor een roman?

 Voor het drieluik waar ik nu mee bezig ben en waarvan het eerste deel Drie vrienden, een huis (en een klusjesman) in januari uitkwam en Daar heb je vrienden voor in augustus heb ik ontzettend veel research gedaan. In dat drieluik zit jaren van research. Het gaat over kunst en dat is een hobby van mij, dus al die research vond ik helemaal niet erg.

 •  U schrijft voornamelijk Romans heeft u ook de passie om eens een Thriller te schrijven?

Ik kan mijn verhalen goed kwijt in het genre romans. Ik wil graag schrijven over het leven en de keuzes die we maken. Dat is heel anders dan een spannende thriller, waar het toch meer gaat om een spannend plot. Maar ik verwerk wel vaak spannende elementen in mijn boeken. En in mijn laatste boek kunnen lezers meedenken over het oplossen van een spannend mysterie.

 •  Wij lezen alle genres, hoe bepaal je welk genre je gaat schrijven, een moord is natuurlijk zo gepleegd net als een bruiloft zo is voltrokken?

In mijn geval ben ik toevallig in het genre Feel-Good gerold omdat ik aan die schrijfwedstrijd meedeed. Het boek dat ik instuurde voor de schrijfwedstrijd was oorspronkelijk een thriller. Het schrijven daarvan was een moeizaam proces. Toen ik het herschreef naar een Feel -Good ging het als vanzelf. Voor mij is humor een belangrijk aspect. Je moet gewoon uitproberen welk genre het beste voor je werkt en dat kan dus maar zo iets opleveren wat je zelf nooit had verwacht.

 

 • Wij zijn echte boekenfreaks, leest u zelf ook veel? En welke schrijvers staan er allemaal bij jullie thuis in de kast? Voor welk boek rent u echt naar de boekhandel als het uitkomt?

Ik lees te weinig en dat komt omdat ik niet kan lezen als ik zelf schrijf. Dat vind ik buitengewoon jammer omdat ik vroeger heel veel las. Ik lees bijna alleen nog maar Engelse boeken omdat elk foutje in een Nederlands boek mij opvalt (terwijl ik toch zelf de ene na de andere fout maak), ik wil zinnen veranderen omdat ze niet mooi lopen. Kortom; de lol is er een beetje vanaf. Maar in het Engels heb ik het allemaal niet zo in de gaten. Ik houd van een veelheid aan genres; thrillers, romans, historische romans, biografieën. Nou ja, eigenlijk alles met letters (behalve poëzie). Momenteel lees ik Een klein leven. Zeldzaam prachtig boek. En als er een nieuwe Donna Tart uitkomt, sta ik in de winkel.

 •  Er wordt tegenwoordig weinig meer gelezen, vooral de jeugd heeft bijna geen boek meer in de hand, welk boek was uw favoriet vroeger, en heeft u altijd al een zwak gehad voor lezen en schrijven?

Ik las alles wat los en vast zat. Van Pipi Langkous, Joop Terheul, Bartje, Schippers van de Kameleon… Ik was altijd aan het lezen. Voorlezen aan de dochters vond ik ook altijd een feest en dan met name Roald Dahl.photovisi-download (1).jpg

 • Van welke auteur bent u groot fan en is dat uw grote voorbeeld?

Ik hou van Donna Tart, David Nicholls (want die is grappig), en van de idioot dikke boeken van James A. Mitchener (prachtige familieverhalen die je meenemen in de geschiedenis van Amerika, Zuid-Afrika, Australië…) Anne Tyler, Lawrence Hill, Javier Marías en mijn favoriete Nederlandse schrijver Michael Berg.photovisi-download (2)

Mijn grote voorbeeld is Donna Tart. Pfffff, je zal zo kunnen schrijven!jpTARTT-blog427

 • Het is vakantie tijd, neemt u boeken of een e-reader mee en welk genre geeft u een vakantie gevoel?

 Vakantie is voor mij lezen. Op elk moment van de dag je boek pakken en eindeloos lang lezen. Meestal neem ik een mix mee van thrillers, romans, biografieën. Je moet een beetje kunnen kiezen op vakantie. Ik vind de e-reader een geweldig ding, maar zelf lees ik papier. Ik kijk al de hele dag naar een scherm en ik hou van dat fijne gevoel van het omslaan van een bladzijde en van de geur van een nieuw boek.

 

 

 

 

%d bloggers liken dit: