Recensies·Recensies van Caro

Het Gelukkigste meisje ter wereld – Jessica Knoll

Het gelukkigste meisje ter wereld – Jessica Knoll

Auteur: Jessica Knoll9200000051960182.jpg

Uitgever: Manteau

  • Nederlandstalig
  • 320 pagina’s
  • 9789022332481
  • mei 2016

 

 

Achterflap:

Na haar traumatiserende tienerjaren op de prestigieuze Bradley School bouwt Ani FaNelli zorgvuldig een nieuwe identiteit op. Een glamoureuze baan, een uitpuilende garderobe en  een succesvolle verloofde, het leven lacht haar toe. Maar Ani heeft een geheim. Duistere kwelgeesten uit het verleden bedreigen haar wanhopig gecreëerde illusie van perfectie.

In een razend tempo en met onverwachte wendingen beschrijft  Het gelukkigste meisje ter wereld de ondraaglijke druk waarmee veel succesvolle vrouwen moeten omgaan. Achter de scherpe randjes en moordende ambitie van de heldin gaat een schokkende waarheid schuil, maar ook een groot hart.

Moet Ani de stilte doorbeken om zich van haar trauma’s te bevrijden? Zelfs als dat betekent dat ze daarmee alles waarvoor ze geknokt heeft op het spel zet?

 

Mijn mening:

Een  roman met een geweldige cover uitgegeven door Manteau. Het verhaal wordt verfilmd met Reese Witherspoon in de hoofdrol. Nou, dat beloofd wat. Gauw kijken of ik ook zo enthousiast ben

“VOOR ALLE ANI FANELLI`S  VAN DEZE WERELD.

JE BENT NIET ALLEEN.”

Het boek is voor een groot deel in de ik vorm geschreven en vertelt het verhaal van Ani FaNelli die op haar veertiende op de prestigieuze Bradley school zit en zich wanneer ze volwassen is Ann noemt. Door de gebeurtenissen op school wil ze laten zien dat ze zich op kan werken in de magazinewereld.

Op haar veertiende gebeuren er nog al veel heftige dingen in Ani haar leven. Omdat ze op een nieuwe school komt en graag bij de populaire kinderen wil horen doet ze van alles om toegelaten te worden tot het clubje. Zelf heeft ze niet echt in de gaten dat ze gebruikt wordt.

Wat  Ani meemaakt vind ik wat ongeloofwaardig over komen, tenminste in Amerika zal dit eerder gebeuren dan in Nederland. Het gedrag van Ani is erg ouwelijk zeker niet dat van een veertienjarige.

Het verhaal speelt zich af tussen de  Ani die veertien jaar is en de  Ani die op het punt staat te trouwen met de mooie rijke Luke en een baan heeft bij het blad The Women’s Magazine.

Er wordt een documentaire gemaakt over de gebeurtenissen die op Bradley zijn gebeurd in de tijd dat Ani daarop school zat en Ani wordt gevraagd hier een bijdrage aan te leveren. Ze kan de dingen die toentertijd gebeurt zijn en de dingen waar de mensen haar voor aankijken recht zetten. Haar verloofde en haar moeder vinden het niets dat ze oude koeien uit de sloot haalt, maar toch wil ze dit gaan doen, juist om het gebeuren een plaatsje te geven in haar leven van nu. Ze ontmoet haar oude leraar, waar ze toen al gevoelens voor had en de moeder van haar vroegere vriend Arthur.

WISTEN JULLIE DAT DE EERSTE VROUW VAN J.D.SALINGER DAAR OOK HEEFT GEZETEN?

Voor mij werd het boek pas op de helft interessant. Ik vond het begin wat saai en onwerkelijk. Wat er gebeurd op een feestje met Ani kan gebeuren, maar hoe ze daar mee omgaat past niet bij haar leeftijd. De heftige gebeurtenis op Bradley, waarbij haar vriend Arthur betrokken is, heeft een enorme impact op Ani, maar hoe Ani daarop reageert is volgens mij weer geen actie van een veertienjarige.

Dat Ani later een luxe leven opbouwt is mooi, maar om dat zover uit te spelen komt over als een verwend meisje. Het Gelukkigste meisje ter wereld, wat ze voor anderen is, is dus een illusie. Het boek wil aantonen waarom ze zo is geworden, maar toch, het misbruik dat ze van haar rijke verloofde maakt, het overdreven uitgeven van geld begrijp ik niet helemaal.

Gelukkig komt ze aan het einde tot inkeer en ziet in dat geld alleen, niet gelukkig maakt.

  • Schrijfstijl          3                                  ** ½  sterren
  • Leesplezier       2
  • Plot                     2
  • Originaliteit     2
  • Spanning          2
  • Psychologie     4

Lieve Leesgroet uit het mooie Frankrijk Caroline…