In gesprek met; Hilda Spruit schrijfster van Geestverwanten……en winnares van de Jonge Jury Debuutprijs 2016

Nadat ik Geestverwanten gelezen had van Hilda Spruit, was ik wel heel benieuwd wie de schrijfster achter dit enorm goed in elkaar gezette debuut was. Haar eerste YA en dan zo`n start ik ben vanaf nu aan fan.  Zij won zelfs in 2016 de Jonge Jury Debuutprijs…

En dat wil ik jullie niet onthouden.. We zijn in gesprek gegaan met Hilda Spruit zij heeft onder andere boeken en verhalen  geschreven voor , onder andere voor: Borre Leesclub, Bobo en het thuisfront van de Koninklijke Landmacht.

 

photovisi-download (6)

Moon haar mening over Geestverwanten

 • Voor de lezers onder ons welke u nog niet kennen , kunt u in een paar korte zinnen uzelf even voorstellen, “Wie is Hilda Spruit ?”

Ik ben Hilda Spruit, geboren in Bleiswijk als dochter van een middenstander en woon tegenwoordig in Zoetermeer. Naast schrijfster ben ik debiteuren- / crediteurenbeheerder bij een erg leuk bedrijf in Zoetermeer en boekrecensente. Ik heb een vriend, twee dochters, vier download (2)kleinkinderen en een kat (overal mag lief voor). Kletsen doe ik graag en ik ga ook heel graag met mensen om. Mijn hobby’s zijn lezen, schrijven, sociale contacten, piano spelen, film kijken en wandelen (de volgorde kan per dag verschillen).

 • Geestverwanten is een YA, is dit helemaal uw genre of heeft ook stiekem ideeën voor een Thriller of een Roman?

 

Schrijven voor young adults vind ik echt geweldig. Ik en tieners en tieners en ik, we zijn meestal twee handen op één buik. Misschien wel omdat ik zelf het liefst altijd ya had willen blijven. Naast ya heb ik geschreven voor kinderen van groep 1 en 2. Ook schrijf ik korte verhalen voor volwassenen en gedichten. Ik loop al geruime tijd met het idee in mijn hoofd voor een roman voor volwassenen, maar omdat ik ya zo lekker vind schrijven, denk ik erover na om het verhaal om te zetten om er een ya boek van te maken.

 

 • Geestverwanten heeft sinds kort een nieuwe omslag is dit bewust gedaan, kwam de uitgeverij hiermee of heeft u dit besluit zelf genomen?

 De eerste druk heeft een getekende cover waarop de drie vriendinnen zijn afgebeeld waar het verhaal om draait. Na het winnen van de Jonge Jury debuutprijs, kregen we vaker te horen dat de getekende cover net iets te kinderlijk was voor een ya boek. Toen niet lang na de Debuutprijs de eerste druk was uitverkocht hebben de uitgever en ik gekozen voor een nieuwe cover die meer ya gericht is. Ik blijf de eerste druk cover overigens nog steeds erg mooi vinden.

 

 • Social Media , facebook en Bloggers zijn voor u heel belangrijk kunt u de lezers eens vertellen waarom dit voor u zoveel betekent?

 Door de social media is de wereld kleiner en is het niet alleen voor de lezers van mijn boeken mogelijk om contact met mij te hebben, maar ook voor mij om contact met hen te hebben.

 •  Bent u alweer bezig met een nieuw boek of heeft u al nieuwe ideeën? Kunt u al een tipje van de sluier lichten waar het over gaat?

 Ik ben op dit moment bezig aan het vervolg op Geestverwanten, waarin Merthe, de paranormale hoofpersoon, en haar vriendinnen weer heel wat te verduren krijgen. Door Merthes gave rollen ze in een politiezaak. Vanwege de aanwijzingen die Merthe op paranormale wijze binnenkrijgt, kunnen ze niet anders dan zich ermee bemoeien.  

download (3)(Daar worden wij al weer helemaal blij van)

 •  Wij zijn zo benieuwd naar wat uw thuisfront ervan vind Laat u uw boek al in concept lezen of meteen al de eerste stukken die u hebt geschreven. Of pas als het boek helemaal af is?

Mijn vriend, kinderen en proeflezers lezen alle hoofdstukken met mij mee en voorzien mij van tips en ideeën tijdens het schrijven. Zodra ik een hoofdstuk af heb, gaat het naar hen voor de kritische noten. Ik krijg alle ruimte, tijd en veel aanmoedigingen van het thuisfront om deze uit de hand gelopen hobby te kunnen beoefenen

 • Van welke schrijver heeft uzelf de meeste boeken in de kast en welke tips wilt u onze lezers mee geven: “Welk boek moeten ze hebben gelezen?” en waarom?

 J.K. Rowling en Stephen King vullen een aardig deel van mijn boekenkast. Verder heb ik veel spirituele boeken in huis, zoals van het Amerikaanse medium James van Praagh (o.a. producer van de tv serie Ghost Whisperer met Jennifer Love Hewitt). Zijn boek ‘Spirituele reizen tussen leven en dood’ is echt een aanrader. Bovenaan pagina 4 van mijn boek Geestverwanten staat een mooi stukje tekst van James van Praagh, waar hij persoonlijk voor mijn boek zijn handtekening onder heeft gezet.photovisi-download (7)

imagesDaarnaast heb ik enorm genoten van het boek ‘Dagboek van een Geisha’ van Arthur Golden en ‘Het Potlood’ van Guido Kees. Dat zijn twee van mijn lievelingsboeken.

Tips die ik aan de lezers mee wil geven: Luister goed naar je instinct, zorg goed voor jezelf en blijf vooral jezelf, dan halen jij en anderen het meeste en mooiste uit jouw leven.

 • Welk boek staat nog hoog op uw verlanglijstje, en waar rent u voor naar de boekhandel wanneer deze uit komt?

 De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine wil ik graag lezen, het liefst nog voordat ik de film ga zien, maar dan moet ik eerst door de stapel boeken heen zijn die er nog ligt.download (1).jpg

Waar ik voor naar de winkel ren? Als er een nieuw boek van J.K. Rowling uitkomt. Wat kan die vrouw geweldig schrijven!download (6)

 •  Er wordt tegenwoordig weinig meer gelezen, vooral de jeugd heeft bijna geen boek meer in de hand, welk boek was uw favoriet vroeger, en heeft u altijd al een zwak gehad voor lezen?

 Ik heb lezen (en verhalen schrijven) altijd al erg leuk gevonden. Lekker wegduiken met een boek in een hoek. Mijn favoriete boek vroeger was Pollyana van Eleonor H. Porter. Ik heb het helaas niet meer, maar ik heb het toen stukgelezen, keer op keer op keer.1001004002015140

 • Ya is een moeilijke doelgroep jongeren zijn erg kieskeurig hoe een cover er uit ziet en waar een verhaal over gaat, lijkt me erg moeilijk om een onderwerp te kiezen. Vraagt u dat aan bekenden of kijkt u wat u zelf een interessant onderwerp vindt?

 De onderwerpen liggen op straat. Kijk maar naar het nieuws, of breng een ochtend op een bankje bij een middelbare school door. De ideeën vliegen je dan om de oren. Ik verzin mijn onderwerpen altijd zelf op die manier.

 • Wie is uw grote voorbeeld als auteur?

Stephen King, maar ook de boeken van Simone van der Vlugt en Carlos Ruiz Zafon heb ik verslonden.photovisi-download (8)

 • Heeft u nog plannen voor de toekomst of ziet u wel hoe het gaat en kijkt u per boek hoe u verder gaat?

 Dat laatste, ik bekijk het per boek. Ik heb plannen voor boeken, waaronder een kinderboek over draken, planeten en grotten en daarnaast ben ik al jaren bezig met het uitwerken van een roman over de heksenvervolging.

Hilda, wij van Mustreads willen je bedanken voor je openhartigheid en je enthousiasme. We gaan je vanaf nu zeker in de gaten houden en kijken uit naar het vervolg van Geestverwanten…. Succes verder maar vooral geniet van alles wat er op je pad komt Liefs Caroline en Moon 

photovisi-download (9)

 

 

%d bloggers liken dit: