In Gesprek met; Lucia Douwes Dekker schrijfster van Ann Sophia “Noblesse oblige”

 • Voor de lezers onder ons welke u nog niet kennen, kunt u in een paar korte uzelf even voorstellen, “Wie is Lucia Douwes Dekker?” en wat is uw schrijfstijl?
Douwes Dekker-Koopmans_Lucia
Lucia Douwes Dekker-Koopmans auteur ´Onkwetsbare Vrouwen´ NAU Uitgevers Blaricum

Eigenlijk wilde ik op achtjarige leeftijd al schrijver worden en schreef ik schriften vol kinderverhalen. Maar omdat ik zo nodig eerst aan mijn ondernemersfamilie wilde bewijzen dat ik net zo goed in staat was om met succes te ondernemen, kwam ik pas na mijn veertigste aan schrijven toe. Achteraf waren dit geen verspilde jaren. In die jaren heb ik in Peru gewoond, een bedrijf in Spanje opgestart en in Nederland in het familie vastgoedbedrijf gewerkt. Jaren waarin ik genoeg stof voor mijn boeken heb opgedaan.

 • U bent getrouwd met een nazaat van Nederlands bekendste schrijver Multatuli (pseudoniem) – die het befaamde boek Max Havelaar schreef. Heeft dat uw schrijven beïnvloed?

Zeer zeker. Ondanks dat ik wist dat ik kon schrijven, was ik toch onzeker en durfde ik haast niemand te vertellen dat ik boeken schreef. De naam Douwes Dekker legt een grote druk op je.

 

 • ´Ann Sophia´ is uw vijfde boek, alle zijn romans. Heeft dat uw voorkeur of heeft u ook wel ideeën voor thrillers of een kinderboek?

Een kinderboek zou misschien nog wel leuk zijn maar een thriller … Ik ben echt een watje, een thriller op televisie volgen houdt al in dat ik minstens tien keer naar de w.c. moet als het spannend wordt of de helft van de film door mijn vingers zit te kijken.

photovisi-download (21)

 •  In uw boeken reist de lezer mee, de research die u voor uw boeken doet komen die voort uit eigen ervaringen of hoe werkt dit voor u? Gaat u zelf op reis, leest u zich in of komt alles van internet?

De plaatsen waar ik over schrijf ben ik zelf geweest, of heb ik gewoond. Het is bovendien een interesse van mij. De opbouw van een stad, de manier waarop mensen wonen, werken en recreëren, en dat per land en streek verschillend, heeft mij altijd al mateloos geboeid.

 •  Zijn uw boeken voornamelijk Fictie of komt er soms ook wel degelijk een klein beetje Non Fictie om de hoek kijken?

Ik denk dat iedere schrijver toch vaak put uit eigen ervaringen. Natuurlijk verzin ik zaken, maar u moet er niet van opkijken wanneer situaties en gebeurtenissen werkelijk zijn. Ik kan hier voorbeelden van geven in mijn boeken maar dan verklap ik wellicht te veel. Het is toch leuker om de lezer er naar te laten raden.

 •  Wij zijn zo benieuwd wat uw thuisfront ervan vind, Laat u uw manuscript al in concept lezen of meteen de eerste stukken die u hebt geschreven. Of pas als het boek helemaal af is?

Nee, mijn boeken krijgen ze pas te lezen wanneer ze gedrukt en dus klaar zijn. Ten eerste ben ik veel te bang voor kritiek van die echte Douwes Dekker, ten tweede stoort het mijn flow van schrijven. Maar tot nu toe zijn ze allemaal heel tevreden over het resultaat.

 •  Van welke schrijver heeft u zelf de meeste boeken in de kast en welke tips wilt u onze lezers mee geven: “Welk boek moeten ze hebben gelezen hebben en waarom?

Op uw laatste vraag het boek ‘Shantaram’ van Gregory David Roberts, geen schrijver maar een ontsnapte Australische crimineel die in Bombay in de sloppenwijk gaat wonen en hier een boek over schrijft. Op 2/3 van het boek ontspoort het verhaal maar in het eerste deel staan ongelooflijk veel wijze levenslessen.{723944C6-5F36-489C-82EB-5C2ECFD7DA27}Img400

 

Op uw eerste vraag: Ik ben vanmorgen voor jullie mijn boekenkast langs gelopen en zie dat ik heel internationaal lees en eigenlijk geen keuze kan maken. Ik vind de debuutroman van Sarah Meulman ‘De zes levens van Sophie’ mooi. Jaap Scholtens ‘Spengler’ is voor mij hilarisch omdat ik in Twente gewerkt heb. Judith Koelewijn schrijft voor mij de meest intens Nederlandstalige boeken. En Griet op de Beeck de meest intens Vlaamstalige boeken. Drie buitenlandse schrijfsters die ik zo graag meer vertaald zou zien zijn: Cecilia Eckbäk ‘Wolf Winter’, Mathilda Asensi ‘El Ultimo Caton’ en Elisabeth Strout  ‘Burgess Boys’. Een geweldige thrillerschrijfster vind ik Gillian Flynn: ‘Verloren vrouw, ´Duisternis en Teerbemind´. En dan snap ik niet dat ´Stoner´ zo’n hype was terwijl Wally Lamb zijn boeken ‘Walvismuziek´ en ´Vergeef me´ veel beter schrijft. Maar ik vind boeken van Marian Keyes ook leuk om te lezen, net geen chicklit omdat mevrouw Keyes een schrijftalent is met voldoende levenservaring om een boek echt over te laten komen.photovisi-download (11)

 

 •  Welk boek staat nog hoog op uw verlanglijstje, en waar rent u voor naar de boekhandel wanneer deze uit komt?

Alles van Ian McEwan. Dat is mijn absolute idool. Deze man schrijft zo goed, dat is niet te beschrijven.

photovisi-download (12)

 

 • Er wordt tegenwoordig weinig meer gelezen, vooral de jeugd heeft bijna geen boek meer in de hand, welk boek was uw favoriet vroeger, en heeft u altijd al een zwak gehad voor lezen?

Ja, ik was niet uit een boek te slaan. Mijn ouders waren in het buitenland werkzaam en bezaten 9064077290.gifdaar veel buitenlandstalige boeken. Tegen de tijd dat ik twaalf was had ik alle Nederlandstalige boeken in huis gelezen en ben ik Engelstalige gaan lezen zonder daar les in gehad te hebben. Ik weet wel dat ik boeken van Jan den Hartog `Hollandse Furie´ bijvoorbeeld geweldig vond. Zo Nederlands. Maar ook de boeken van Pearl S. Buck vond ik geweldig. Ayn Rand met ´De Eeuwige Bron´ over het leven van architect Frank Lloyd Wright en ´Atlas in Staking´ vond ik toen boeiend.

 • Het is vakantietijd, welke boeken stopt u in uw koffer of geeft u de voorkeur aan een e-reader op vakantie?

Nee, ik heb nog steeds het liefst een gewoon boek. Ik heb weer vijf kilo gewicht bij moeten boeken voor mijn koffer omdat ik weet dat ik aan het einde van de vakantie boeken te kort kom en dan in zo´n toeristenwinkeltje een kromgetrokken boek moet kopen waarbij ik na twee bladzijden al denk ´waarom´! Ik heb onder andere bij mij ´De waarheid´ over de zaak Harry Quebert van Joel Dicker, ´The Girls´ van Emma Cline, twee spannende boeken van Jo Nesbo en een paar oude boeken van Nancy Mitford: ´Liefde in een koud klimaat´ en ´Op jacht naar liefde´. Mijn voorkeur blijft toch altijd bij Engelse schrijvers.

 • Welke auteur is uw grote voorbeeld?

Zonder twijfel Ian McEwan.download (13)

 • Bent u alweer bezig met een nieuw boek of heeft u al nieuwe ideeën? Kunt u al een tipje van de sluier lichten waar het over gaat?

Ik ben niet echt bijgelovig maar ik zal niet gauw praten over mijn volgende boek. Deels omdat ik dat dat eng vind, deels omdat mijn boeken nooit lopen zoals ik ze van tevoren bedenk. Mijn personages zijn zeer eigenzinnig en ze blijven zelfs mij verrassen!

Schrijfster-Lucia-Douwes-Dekker-en-haar-roman-´Ann-Sophia´-over-noblesse-oblige-288x300

Lucia, we willen je enorm bedanken voor je enthousiasme en je uitgebreide antwoorden. Echt super leuk. We wensen je veel succes met alles rond om Ann Sophia een boek wat Caroline met veel plezier heeft gelezen en Moon nu heel nieuwsgierig naar geworden is. Lieve groet Caroline en Moon 

 

One Comment on “In Gesprek met; Lucia Douwes Dekker schrijfster van Ann Sophia “Noblesse oblige”

 1. Pingback: Win actie Ann Sophia “Noblesse Oblige”van Lucia Douwes Dekker | mustreads or not !

%d bloggers liken dit: