Recensies

Onze Paul voor één keer op zaterdag ditmaal over “Helden van de Grens” – Dave Eggers

We gerust kunnen stellen dat de hoofdfiguren uit andere boeken van Dave Eggers het geluk vaak niet in de schoot krijgen geworpen, zoals Eggers zelf (‘Een hartverscheurend verhaal van duizelingwekkende genialiteit’), Valentino Achak Deng (‘Wat is de Wat’), Abdulrahman Zeitoun (‘Zeitoun’) of Alan Clay (‘Een hologram voor de koning’), en daar is Josie, uit zijn gloednieuwe ‘Helden van de Grens’, geen uitzondering op. Bovendien is zij de meest complexe figuur, ooit verzonnen door de meester zelve.

  • ISBN: 9789048835942 |9789048835942
  • Paperback, 256 blz |
  • € 24.99 |
  • Juli 2016
  • Uitgeverij Lebowski

In ’t kort : nadat haar relatie met Carl op de klippen is gelopen, besluit de 40-jarige Josie, samen met hun twee kinderen (Paul van 8 en Ana van 5), te verdwijnen, alles en iedereen in het ongewisse achterlatend. Ze vertrekken naar Alaska, om daar, met een gehuurde camper, rond te trekken en meteen ook haar halfzus, Sam te bezoeken. Maar ze reizen niet alleen : demonen uit het verleden begeleiden Josie. Haar beide ouders waren betrokken bij het ‘Candyland’ schandaal, waarbij Vietnamveteranen stierven in grote getalen door het toedienen van te veel medicijnen en zelf acht ze zich verantwoordelijk voor het overlijden van 2 personen tijdens haar werk als tandarts. Maar Josie heeft ook gediend in het ‘Peace Corps’ in Panama en door die ervaring schrikt Alaska haar niet af. Maar zijn kundigheden als knopen leggen, vis fileren en vuurtjes stoken voldoende om samen met 2 kinderen, ieder met hun eigen erg aparte karakter, een wereld door te reizen in een krakkemikkige camper en bizons, ijskoude rivieren, donkere bossen en natuurfenomenen te trotseren ? Want hoe verder de reis hen brengt, hoe meer Josie gedwongen wordt haar eigen fouten en tekortkomingen onder ogen te zien.

Onder het motto : “Geef ons één derde comfort en twee derde chaos, dan heb je evenwicht”, vat ze de reis aan. De 3 hoofdfiguren hebben niet enkel met zichzelf, maar ook met elkaar af te rekenen. Josie, eigenwijs, twijfelachtig, beschuldigend en het geluk zoekend in mogelijke – en onmogelijke – zaken. Paul, de zachte, intelligente tiener, echter meer co-ouder dan oudere broer voor Ana. En Ana zelf, verstoord, chaotisch, lichtjes autistisch, probleemgedrag.

Het boek lees als een ‘road-movie’, maar houdt zoveel meer in : het gaat over het constant moeten maken van keuzes, dromen najagen, teleurstellingen oplopen, spijt hebben, vluchten, (on)verantwoordelijkheden, lafheid en – vanzelfsprekend – schuld en boete. Kortom, over het leven zelf in al zijn schoon- en vooral – lelijkheid.

En dit boek zou geen Eggers zijn, indien de ‘American way of life’ niet aan de kaak gesteld zou worden. Je wordt als moeder afgerekend op het aantal schoolactiviteiten (enkele honderden per jaar) die je bijwoont, ook al werk je 50 uur per week. Anders ben je een buitenstander (lees : een slechte moeder). Maar geen nood : je kan in Amerika dan een ‘adoptiemoeder’ aanstellen, die  in jouw plaats de voorstellingen bijwoont en jouw kinderen aanmoedigt. En hoe verwend, arrogant en dom wij kunnen zijn tegenover onze (entertainende) medemens, wordt prachtig aangetoond tijdens de goochelshow aan boord van een cruiseschip.

Of Josie sterk genoeg is om zichzelf en haar kinderen door dit grote avontuur te sleuren, zullen jullie zelf moeten lezen. Maar toch nog één opmerking : het allerlaatste hoofdstuk bestaat precies uit één enkele zin, die je verstild achterlaat !

Besluit : “Helden van de Grens” werpt zich meteen op tot een van de beste boeken van Eggers en ongetwijfeld tot het beste boek dat ik dit jaar – tot nu toe – heb mogen lezen. Het is tevens het boek dat de meeste emoties in mij heeft losgemaakt. Misschien heb ik gewoon meer met Josie gemeen dan ik oorspronkelijk dacht. De prijzen in Alaska zijn waanzinnig hoog : jullie kunnen van dit alles genieten voor € 25,- ! Laat deze reis niet door uw handen schieten !

Groet Paul Smeyers

12509605_10208465369697712_3495662233878426617_n