In Gesprek met; Tjeerd Langstraat schrijver van Villa Gladiola en nog meer

Caroline las Villa Gladiola van Tjeerd Langstraat en ze was wel nieuwsgierig wie de schrijver is van het boek over de Vierdaagse van Nijmegen…. We stelde hem een aantal vragen, lees je mee wie Tjeerd Langstraat echt is? Zou hij de Vierdaagse ook hebben gelopen.

Caroline haar mening over Villa Gladiola

 

 • Voor de lezers onder ons welke je nog niet kennen , kun je in een paar korte jezelf even voorstellen, “Wie is Tjeerd Langstraat?”

Geboren en getogen Rotterdammert, fanatiek sporter, reiziger en uiteraard gepassioneerd stukjes-tikker; van tweet tot boek, schrijven is een dagelijkse bezigheid. Hang naar melancholie, gevoelig voor mild depressieve gedachten, uitbundig optimistisch pessimist.

 download (15)

 • Je schreef het volgende:

 “Men zegt wel eens dat een schrijver zich pas auteur mag noemen nadat hij tenminste twee boeken heeft uitgebracht. Check! Ik ben auteur.”

Ben je het hier eigenlijk mee eens?

 Ja, toch wel, al ben ik niet zo van die standaard hokjes waar men je graag instopt. Maar om te voorkomen dat je een one-day fly bent en per ongeluk één goed boek hebt afgeleverd, moet je toch die tweede maar gewoon schrijven.

 •  Hoe ben je er eigenlijk toegekomen een boek over de vier daagse te schrijven? Er zijn een aantal schrijvers die een vierdaagse thriller hebben geschreven hebben jullie iets gemeen met elkaar?

 Kleine correctie… ik heb geen boek óver de Vierdaagse geschreven. Dat zou namelijk een nogal saaie uiteenzetting over wandelen worden. De Vierdaagse is enkel de setting, de plaats delict eigenlijk, waar het verhaal zich afspeelt. En dat is dan weer niet geheel toevallig: de uitgever nestelt in Nijmegen en bedacht ooit de ‘Vierdaagse Thriller’; thrillers die zich afspelen rond de Vierdaagse. Het is dus wel een soort thema, maar in mijn boek Villa Gladiola nogal inwisselbaar voor een willekeurige andere locatie.

 • Ben je alweer bezig met een nieuw boek of heb je al nieuwe ideeën? Kun je al een tipje van de sluier lichten waar het over gaat?

 Sterker… met een vertraging van ruim een jaar heb ik net mijn tweede manuscript voltooid en naar mijn nieuwe uitgever (The House of Books) verzonden. Het is wederom een thriller met rechercheur Jan Vos in de hoofdrol. Het speelt zich af in Rotterdam, waar twee loverboys op gruwelijke wijze worden vermoord. Er volgt een schimmige zoektocht naar de dader, waarbij ook de slachtoffers van de loverboys hun leven niet meer zeker zijn.

 •  Van welke schrijver heb jezelf de meeste boeken in de kast en welke tips wil je onze lezers mee geven: “Welk boek moeten ze hebben gelezen?” en waarom?

Ik heb best veel van Boudewijn Büch staan. Dat is een soort jeugdidool. De bibliotheek van Eric die ik beschrijf in Villa Gladiola is gebaseerd op de Bibliotheca Didina et Pinguina van Büch. Een bibliotheek zoals ik die ook ooit wil hebben. Maar wat iedereen echt gelezen moet hebben is ‘De schaduw van de wind’ van Carlos Ruiz Zafón. Mooiste boek ooit geschreven.

 • Er wordt tegenwoordig weinig meer gelezen, vooral de jeugd heeft bijna geen boek meer in de hand, welk boek was jouw favoriet vroeger, en heb je altijd al een zwak gehad voor lezen?

 Ja, ik lees al mijn hele jeugd. Vond ‘Begrijpend lezen’ en het schrijven van verhalen op de bassisschool het leukste vak en dat heeft zich doorgezet op de middelbare school. Ik las (en lees) veel over de Tweede Wereldoorlog. Dus op de basisschool las ik Snuf de Hond, De Vos van de Biesbosch, de hele serie van ‘De vijf…’. Op de middelbare school las ik echt van alles, maar daar is Giphart de grote winnaar. Al die puberale hormonen die door mijn lijf gierden en dan al dat geneuk in de verhalen Giphart: match made in heaven.

photovisi-download (16)

 • Wie is je grote voorbeeld als auteur?

 Heb ik niet echt eigenlijk. Maar ik vind Arthur Japin als mens heel mooi.download (21)

 • Je hebt als reislustig sportief persoon, al heel veel artikelen geschreven over reizen en sporten, dat is natuurlijk iets anders dan een boek. Zou je een boek willen schrijven over reizen en of sporten die je beoefend. Of een boek met als hoofdrol speler een reiziger die via het water, de lucht en over land ergens heen reist en van alles mee maakt?

 Daar denk ik wel veel over na, vooral om het reizen te combineren met een mooi verhaal. Maar dat moet dan niet op een ouderwetse manier a la Cees Noteboom, maar ook niet alsof het een bundeling luchtige reisblogs is. Het lijkt me trouwens ook leuk om een combiboek te maken: over reizen en sporten, maar met een knipoog. Om als man tussen alle sport- en dieetmeisjes zoals Fajah Laurens te staan. Lijkt me leuk, om toch die one-day fly te zijn als soort Sonja Bakker.

 • Je bent vooral een communicatie persoon en toen we ons in je gingen verdiepen vonden we veel instellingen waar je hebt gewerkt. Is dat werk goed te combineren met je schrijf carrière en wat is je hoofdzakelijke bezigheid, schrijven of interim projecten?

 De communicatieopdrachten zijn vooral ook heel erg nodig om geld te verdienen. Het is inmiddels 50/50. Zoals jullie vast wel zullen weten is de journalistiek nogal een roerige branche met tarieven die bij sommige opdrachtgevers -letterlijk- ver onder bijstandsniveau liggen.

 •  Op je blog JollyNomad.com staan mooie reportages over je reizen die je hebt gemaakt. Je bent nogal vaak de hort op zo te zeggen. Heb je iets van een dictafoon of schrijf je alles op of gebruik je een video recorder om aantekeningen/geluidsfragmenten te maken  ?

Ik heb wel met een dictafoon gewerkt, maar het kost me teveel tijd om dat dan weer terug te luisteren. Dus ik onthoud veel, informatietechnisch over bestemmingen bijvoorbeeld is online terug te vinden, af en toe maak ik aantekeningen of als ik iets niet meer weet, bel of mail ik even na. Ik probeer met de blogs zoveel mogelijk mijn eigen stijltje aan te houden, altijd met een zweem van ironie.Blog Jolly nomad

 •  Nu we al heel veel van je hebben gelezen, blijft de vraag kun je bij al dat werk wat je doet een privé leven hebben, uh we bedoelen natuurlijk een partner.

Na een nogal roerig vrijgezellenleven, heb ik me de laatste anderhalf jaar met 1 dame in het bijzonder ingelaten. Ik heb haar van tevoren wel even gewaarschuwd dat ik niet helemaal leef zoals veel anderen doen. Zo wil ik pertinent geen kinderen, wil ik niet samenwonen en ben ik veel de hort op. Ik heb geen ritme en wil me niet conformeren aan wat schijnt te horen. Niet uit recalcitrantie, maar gewoon omdat ik me daar niet fijn bij voel. Kortom, ik hecht er erg aan om mijn leven zo in te delen zoals ik het wil. En ze vindt me volgens mij nog steeds leuk.

 •  Je woont in Rotterdam en schrijft ook voor Gers, het magazine voor en door Rotterdammers, is dat extra leuk omdat je in Rotterdam woont en doe je ook interviews met bekende Rotterdammers?gers2

Ja, Gers! is juist zo leuk omdat het puur vanuit liefde voor de stad is ontstaan. De oprichters, en eigenlijk iedereen die er aan meewerkt durf ik wel te stellen, vindt Rotterdam een enorme rotstad, maar juist daardoor ook zo mooi. Het is rauw, direct, onvoorspelbaar en onmeunig schitterend.

 •  We zijn zeer onder de indruk van alles wat je tot nu toe hebt gedaan in je nog vrij jonge leven(1981). Het leukste wat we hebben gelezen was het volgende:

 Als begenadigd en gelauwerd schrijver, ben ik toch heel gewoontjes en benaderbaar gebleven! Dus neem gerust contact met me op als je met vragen zit, een scherpe columnist zoekt, een razende reporter naar Irak wilt sturen of gewoon als je zin hebt in een goed gesprek.     

 Daarom hebben we je gevraagd om een interview. Caroline was zeer onder de indruk van je Villa Gladiola en kijkt reikhalzend uit naar je nieuw boek wat binnen kort uitkomt.

 Lieve groet Moon en Caroline             photovisi-download (15)                        

 

%d bloggers liken dit: