Lekhoofd – Haro Kraak. Een verhaal vol prikkels, en vol gevoel.

Lekhoofd – Haro Kraak

Titel: Lekhoofdscale (1)
Auteur: Haro Kraak
Genre: Roman
Uitgeverij: Atlas Contact
Datum: september 2016
ISBN: 9789025447410
Pagina’s: 232

 De achterflap

“Het zijn de prikkels, dacht ik, de prachtige, pijnlijke prikkels die het leven de moeite waard maken. De prikkels die je niet ziet aankomen en de prikkels waarop je je verheugt, als op het beste stuk van je lievelingsliedje”

Ik kan mijn moeder niet uitleggen wat er in mijn hoofd omgaat, wat ik zie, proef, voel en hoor. Het is alsof we in twee treinen zitten die kortstondig naast elkaar rijden, bijna op dezelfde snelheid, waardoor je, juist door de veilige kloof, ongegeneerd naar binnen kunt staren. Je kijkt en je komt heel dichtbij, maar echt contact is onmogelijk, en dan rijdt de trein alweer door en blijf je achter met het vlakke land en het lege uitzicht.’

Noah Kremer kan geluiden proeven en ziet letters en cijfers in kleuren. Samen met zijn vriend Teun gaat hij op een ontdekkingstocht van de zintuigen om de grenzen van de perceptie te verkennen.

Mijn Mening:

“Oké. Nou gewoon, heb jij dat niet, dat cijfers een kleur hebben?”

Lekhoofd, een boek waar ik de drukproef van mag lezen voor Club van echte lezers van Atlas Uitgeverij. Een boek waar je even aan wennen moet, niet aan de schrijfstijl als wel aan het onderwerp. Noah heeft een aparte afwijking hij proeft aan voorwerpen om te kijken of de smaak klopt, woorden proeven ook bij hem naar zout, zuur of een andere smaakt en cijfers, woorden en letters hebben bij hem kleuren. Even wennen, maar op de één of andere manier is het onderwerp mateloos interessant. Het is boeiend en uitnodigend geschreven.

Je hebt geen idee wat of Noah mankeert in het begin, maar het intrigeert mij enorm. Wanneer hij Teun ontmoet heeft hij een vriend gevonden waarmee hij zijn ervaringen gaat onderzoeken. De vriendschap tussen Teun en Noah maakt meerdere stadiums door en ook de relaties binnen het gezin Kremer heeft zo zijn ups en downs, Noah beleeft dit allemaal heel intens. Dit heel empathisch beschreven door Haro Kraak, je voelt mee met de jongen zonder dat je daar moeite voor hoeft te doen.

Haro Kraak heeft een vlotte pen en het boek is in een flow geschreven wat enorm prettig lezen is ondanks dat het onderwerp wat in het begin moeilijk te volgen is, raak je na een aantal hoofdstukken in de ban van Noah, en zijn eigenaardigheden. Meer en meer krijg je een kijkje in het hoofd van Noah, wat één grote chaos is, volgens mij en enorm vermoeiend met al die prikkels. Kraak beschrijft de synesthesie, waar Noah aan leidt, heel duidelijk al snel krijg je als lezer medelijden met de jongen die bij elk woord en elke kleur, geur associaties heeft. Het onderwerp is interessant, de schrijver heeft een heel fijne schrijfstijl toch merk ik dat ik soms moeite heb het verhaal te volgen. Ik mis de uitslag van het onderzoek van Teun, ik had graag gezien dat hij hier iets mee deed. Maar andere onderwerpen zijn wel groot uitgemeten beschreven, de relatie tussen de ouders, het schuldgevoel, de onmacht en de vriendschap tussen Feiko en Noah en natuurlijk Teun en Noah. Door de fijne schrijfstijl heb ik met heel veel plezier het boek gelezen. Het is een boek wat me bezig houdt, wat me intrigeert en waar ik over na heb gedacht. Het brein is een bijzonder orgaan, wat prachtig is als het na behoren werkt maar hoe vaak komt het niet voor dat er iets mankeert, dat er kortsluiting is, en dat degene dan een stempel draagt.

“De stem van het water. Dat vond ik mooi. Het water sprak namelijk ook tegen mij. Langs een smal beekje hoorde ik het water fluiten en zag ik druppels roest regenen op de oever. En aan zee klonk een hoorn, een diepe trillende bas. Als ik tintelingen voelde in mijn vingers en week in de knieën werd, hoorde ik de stem van het water aankondigen: het gaat o regenen. Het water loog nooit”

  • Lekhoofd is zo goed neergezet dat het een prachtige 4 **** sterren van mij mag ontvangen, voor de diepgang, de fijne schrijfstijl en het intrigerende onderwerp.

photovisi-download (27)

%d bloggers liken dit: