Slecht Bevallen – Bloem. Met respect en herkenning gelezen. Dank aan Nienke Pool

Slecht Bevallen – Bloem

Auteur: Bloem1001004011290217.jpg

Uitgever: Boekenbent

 • Nederlandstalig
 • 203 pagina’s
 • 9789085708070
 • april 2011

De achterflap

“Mensonterend bevallen.

Chronische pijnen en beperkingen.

De gang naar het medische tuchtcollege.

Het afkickproces van medicijnverslaving”

 

Na een mensonterende bevalling in 1982 behoudt Rosa chronische pijnen en beperkingen.
Ze vertelt over haar gevecht tegen de medicijnverslaving, de ervaringen met het medisch tuchtcollege en de witte jassen. Ook schroomt ze niet te onthullen welke impact dit op haar gezinsleven heeft gehad.

Mijn Mening

Het boek kreeg ik van Nienke Pool, gewoon zomaar ze stuurde het me op met de mededeling ik moest aan jou denken. Wat lief dacht ik, wat enorm attent. Niet wetende dat dit boek zo`n enorme indruk op mij zou achterlaten, dat ik er serieus de eerste nacht slecht heb van geslapen.

Deze recensie is niet objectief, en ik heb zelfs getwijfeld of ik er een recensie over zou gaan schrijven. Maar zoals jullie lezen, ja dus wel gewoon gedaan.

Wanneer ik het boek opensla bemerk ik na een aantal bladzijde al dat ik nog net niet van de bank af val, hoe vaak ik Nee, of Nah, of Niet, heb geroepen zijn op één hand niet te tellen. Allereerst wil ik Bloem complimenteren met haar openheid haar eerlijkheid en haar verhaal. Hoe stoer dat je dit op papier zet, wat een enorm sterkte vrouw. Want het boek het verhaal had mijn verhaal kunnen zijn. De pijn, de acceptatie, de reacties, en de behandelingen het was of ik keek in een spiegel. Maar het heeft me ook mijn ogen geopend.

“Van luiheid zal niemand mij betichten. Door het zwart op wit te zien kon ik niet anders dan erkennen dat ik enorm wispelturig was. Dat was mild uitgedrukt. Ik had het uitgevonden. Het beeld dat ik door het lezen kreeg was anders dan ik het had ervaren. Ik vond vaak dat ik niets deed maar de agenda`s gaven een weergave van een buitengewoon eigenwijze vrouw die stelselmatig jarenlang over haar grenzen ging.”

Met een brok in mijn keel lees ik deze zin, en moet ik bekennen dat ik de zin op één woord kan veranderen. Ging word Gaat ….  De angst wat een ander van je denkt omdat je niets aan de buitenkant ziet, niet willen beticht worden van luiheid of te beroerd om te werken. Compenseer je door alles aan te pakken en op alle vlakken je grenzen te overschrijden. Met alle gevolgen van dien.

Bloem beschrijft haar leven met pijn, de verslaving aan pijnstillers om toch maar te kunnen functioneren. Maar mijn grootste respect gaat naar haar openheid over de relatie met haar man en haar kinderen. Bloem heeft een enorm vlotte pen,  niets verhullend met emotie en zelfspot verteld ze haar verhaal. Dit boek is een eyeopener voor een ieder die chronische pijn heeft, het geeft je het gevoel niet alleen te staan.

Ik wil Bloem heel graag ontmoeten wat een sterke vrouw, en ik wil Nienke enorm bedanken voor dit boek, want ik sluit het boek met traan op mijn wang maar ook met gevoel gehoord te zijn.

Ik voel me niet meer alleen.

Dankjewel Bloem, Dankjewel Nienke

photovisi-download (36)

2 Comments on “Slecht Bevallen – Bloem. Met respect en herkenning gelezen. Dank aan Nienke Pool

 1. Toen ik je verhaal voor het eerst hoorde dacht ik: ik kan nu niet zeggen “oh ja, dat verhaal heb ik al eerder gehoord, want dan was het net of ik je niet hoorde en het bagatelliseerde en dat was niet zo. Zeker niet. Ik heb weken rond gelopen met het idee dat ik je van Bloem moest vertellen. Ik heb je het boek gestuurd zodat Bloem het je zelf kon vertellen. Ook ik heb wakker gelegen want ik wist dat ik een brulbrief had gestuurd… iedere traan maakt je sterker

  Liked by 1 persoon

  • Het boek is dankbaar ontvangen, een boodschap met liefde die ik binnen voel komen xxx

   Liked by 1 persoon

%d bloggers liken dit: