Onze Paul op Zaterdag.. Hij gaf zijn mening over Gif van Samantha Schweblin

Laat ik me even richten tot de filmliefhebbers onder jullie die, net zoals ikzelf, genieten van de  schitterende films van David Lynch. Tot iemand  het lumineuze idee krijgt om je te vragen waarover films zoals (bijvoorbeeld) Mulholland Drive,  Lost Highway, of Inland Empire gaan. Want het moge duidelijk zijn : films, of hét beste feuilleton ooit op televisie (“Twin Peaks”), van Lynch die zie je niet gewoon : je voelt ze, ze raken je telkens weer…je ondergaat ze. Laat ik nu na het zware, maar meer dan prachtige ‘Helden van de Grens’ (Dave Eggers), zoals altijd, zin hebben in iets makkelijks, niet te dik en dat lekker wegleest. En laat ik dan terechtkomen bij “Gif”, een 110 pagina’s tellend boekje van de Argentijnse Samanta Schweblin, tegenwoordig woonachtig te Berlijn.

Uitgever: Meridiaan
  • Nederlandstalig
  • 9789048822720
  • januari 2016

In ’t kort :

2 Enorm liefhebbende moeders Carla en Amanda en hun kinderen David en  Nina leven in een eindeloze pampa waarover een vloek lijkt te liggen. Het lot van deze vier personen is op mysterieuze wijze met elkaar verbonden. En dan hebben we nog een ‘genezeres’ die woont in ‘het groene huis’, die de met de dood bedreigde kinderen tracht te redden. En meer heb je echt niet nodig om iemand (sorry Stephen) écht de stuipen op het lijf te jagen.

Het boek begint met een gesprek tussen de zieke David en Carla,  de moeder van Nina. Van Amanda en Nina is geen spoor te bekennen.

“Het zijn net wormen.

Wat voor soort wormen?

Wormen, overal.

De jongen praat, hij fluistert de woorden in mijn oor. Ik ben degene die vraagt. Wormen in je lichaam?

Ja, in je lichaam.

Regenwormen?

Nee, een ander soort wormen.”

Maar is er wel een ‘vloek’ ? Of is er meer aan de hand ? Was de gruwelijke dood van ‘het paard’ slechts een voorbode van iets dat niemand onder controle heeft ? Tijdens het gesprek, ontvouwt zich stilaan wat er is gebeurd…en zal gebeuren. En de ‘genezeres’ kan slechts deels interveniëren…en dat heeft zijn prijs.

Neen, dit is geen ‘hapklare’ brok voor liefhebbers van King, Koontz of Straub. Monsters ? Nope ! Buitenaardse wezens ? Gelukkig niet ! Moordende auto’s ? Verlaten dorpen, enkel bewoond door geesten ? Nada ! Wat dan wel ? Absoluut narratief en ongelooflijk onheilspellend, wat ons als vanzelf terugbrengt naar David Lynch.

Besluit :

Dat het nu écht wel tijd wordt voor enige zomerse lectuur, is meer dan duidelijk. “Gif” (‘Distancia de rescate’) van Schweblin kruipt onder je vel en voelt zich daar goed…Jijzelf daarentegen… Met een eerder boek van haar (‘Siete casas vacias’) won ze verleden jaar € 50.000,- ! En ik ben blij eindelijk te kunnen zeggen : volledig verdiend ! ‘Poison, walk with me’ ! 

Groet Paul Smeyers

12509605_10208465369697712_3495662233878426617_n

 

%d bloggers liken dit: