In Gesprek met; Jobien Berkouwer schrijfster van het Thriller debuut Zomermeisjes

Nadat we bij Mustreads Zomermeisjes hadden gelezen, waren we natuurlijk benieuwd naar de schrijfster van dit Debuut.  Moon beoordeelde dit debuut met 4 1/2 ster en noemde het een debuut waar je niet om heen kan.

Recensie; Moon Zomermeisjes

Hoog tijd dus om eens kennis te maken met de schrijfster van dit boek, Jobien Berkouwer

photovisi-download (59)

 • Voor degene die je niet kennen, kun je jezelf in een paar zinnen aan ons  voorstellen….?

 Ik ben Jobien Berkouwer, 48 jaar, woonachtig in Amsterdam, gelukkig getrouwd en trotse moeder van een tienjarige zoon. Ik heb eerst Rechten gestudeerd en daarna de verkorte opleiding aan de Politieacademie gedaan. Het was geweldig om dat te doen. Ik ben namelijk best avontuurlijk aangelegd dus dat paste goed bij mij. Daarna heb ik 15 jaar lang in de korpsen Amsterdam, Twente en IJsselland gewerkt en later ook nog voor de Politieacademie. Vijf jaar geleden ben ik mijn eigen bedrijf begonnen Black Swan Profiling. Ik adviseer particulieren en bedrijven bij het inschatten van risico’s van stalking, afpersing en bedreiging en help hen die zaken op te lossen. Ik hou van reizen, zo gaan we vaak naar Bonaire en zijn we net terug van een heerlijk wandel- en strandvakantie in Italië.download

 

 • Er wordt tegenwoordig weinig meer gelezen, vooral de jeugd heeft bijna geen boek meer in de hand, welk boek was jouw favoriet vroeger, en heb je altijd al een zwak gehad voor lezen ?

Als kind las ik alles: Thea Beckman’s Kruistocht in spijkerbroek, maar ook De Gebroeders Leeuwenhart van Astrid Lindgren, Koning van Katoren van Jan Terlouw, Alleen op de wereld van Hector Malot, al die klassiekers. photovisi-download (60)

 • Zomermeisjes is je debuut, heb je er altijd al van gedroomd om een boek te schrijven of hoe is dit zo gekomen?

Ja! Op de basisschool schreef ik eens een opstel waar ik een 10 voor kreeg, ik was zo trots, dat ben ik nooit vergeten. Toen ik jaren later naar de Politieacademie ging, schreef ik al de eerste ideeën voor Zomermeisjes op, maar het kwam er niet van tot nu. Laatst vond ik uit die tijd een notitieboekje waarin ik de scene met de losgelopen paarden terug las, die overigens echt gebeurd is.

 

 • Als Profiler bij de Politie maak je heel veel dingen mee. Gebruikte je deze gebeurtenissen in Zomermeisjes? En is het makkelijker door je achtergrond bij de politie om een thriller te schrijven?

Ja, dat is denk ik wel makkelijker en maakt het voor de lezer ook interessanter. Niet veel mensen kennen die wereld en het fascineert toch. In vijftien jaar bij de politie maakte ik heel veel mee en leerde ik ook veel over het leven in het algemeen. Dat neem ik allemaal mee bij het schrijven van een thriller. De zaak en dader in Zomermeisjes zijn fictief maar uiteraard wel gebaseerd op mijn expertise en ervaringen met andere, echt gebeurde, images (12)moord- en zedenzaken. De ervaringen van Lot zijn (bijna) allemaal waargebeurd.

 • Aan wie heb je je manuscript het eerst laten lezen? Was dat een collega of toch je partner?

Een paar vertrouwelingen hebben vanaf het begin meegelezen: mijn man en goede vriendin Jet. Iets later ook mijn uitgever en mijn twee meelezers Carlo Schippers en Jan Wilzing. Carlo is de eerste, en enige echte profiler van Nederland en Jan is mijn voormalige korpschef. Het personage Dick uit Zomermeisjes is op hem gebaseerd. Hun waardevolle feedback heb ik uiteraard in het boek verwerkt.

 • Hoelang doe je over een boek schrijven, het research werk en het schrijven op zich? Wat is het leukste het verhaal tot stand zien komen of de research ? En hoe doe je je research ga je op onderzoek uit of Google je alles?

 In totaal heeft het 1,5 jaar geduurd, maar dan reken ik niet de tijd mee dat ik er al eerder op de Politieacademie mee bezig was. Veel research heb ik niet gedaan omdat het gebaseerd is op mijn eigen ervaringen en expertise, in plaats van Google gebruikte ik mijn oude aantekeningenboekjes uit mijn politietijd.download (1) Natuurlijk is het het leukste om het verhaal te zien ontvouwen, op een gegeven moment ontstaat het vanzelf en krijgt het een eigen dimensie. Alsof ik het alleen maar hoefde te ontdekken.

 • Wij zijn echte boekenfreaks, lees je zelf ook veel? En welke schrijvers staan er allemaal bij jullie thuis in de kast? Voor welk boek ren je echt naar de boekhandel als het uitkomt?

 Ja, er ligt altijd een nieuw boek op mijn nachtkastje. Nu lees ik Career of evil van Robert Galbraith. Bij ons in de kast staat veel crime en literatuur. Vroeger heb ik alle boeken van Paul Auster bijvoorbeeld verslonden en een van mijn favorieten is nog steeds The Fountainhead van Ayn Rand.photovisi-download (61)

 

 • Ben je al met een volgend boek bezig en kun je er iets over zeggen?

Ik ben er wel over aan het nadenken en er liggen al wat ideeën, maar verder kan ik er niets over zeggen.

 • Is een thriller echt jouw genre of zou je ook een ander genre willen/kunnen schrijven?

Nee, gezien mijn werk en achtergrond is dit wel echt mijn genre.

 • We hebben al heel veel goede berichten over je boek gelezen en gehoord, geeft dat je extra druk om een volgend boek net zo goed of nog beter te schrijven?

Ik voel het niet als druk, meer als een uitdaging. Ik wil een eventueel vervolg nog spannender en beter maken dan Zomermeisjes!

 • Het is bijna vakantie, als je op vakantie gaat neem je dan boeken mee of heb je zoiets van download (15)“nee, geef mij maar een libelle of margriet” Maar als er boeken mee gaan welk boek gaat er mee dit jaar op vakantie?

Op Schiphol koop ik soms de roddelbladen voor in het vliegtuig. Als ik op mijn bestemming ben aangekomen lees ik lekker een boek. Dit jaar was dat bijvoorbeeld Tightrope van Simon Mawer, heel spannend en een mooi verhaal.

 

 

Dank je wel Jobien, we zijn je heel dankbaar dat je ondanks alle drukte en de vakantie tijd de moeite hebt genomen om onze vragen te beantwoorden. We hebben nu het idee je een klein beetje beter te kennen. We kijken met smart uit naar je volgende boek… En wensen je veel succes met je eigen bedrijf en alles wat rondom Zomermeisjes op je af komt

Lieve Groet Caro en Moon 

One Comment on “In Gesprek met; Jobien Berkouwer schrijfster van het Thriller debuut Zomermeisjes

 1. Heel leuk gesprek met Jobien. Het boek heb ik gewonnen en ben er nog steeds heel blij mee en vond het ook een heerlijk met dank aan Caro en Moon want zelf was ik niet op het idee gekomen om het boek te kopen om dat er gewoon zo veel te koop is. Nogmaals dank je wel. Liefs Marijo

  Like

%d bloggers liken dit: