Cees van Rhienen las Schakels – Nico de Beer en deelde zijn mening met ons.

‘Schakels’ van Nico de Beer (****)

Sterk en strak geregisseerd debuut,

9200000047159355

 • Oorspronkelijke titel: Schakels
 • ISBN: 9789491875182
 • Uitgeverij: LetterRijn
 • Pagina’s: 372

In oktober 2015 liep hij zijn pas verschenen debuut nog in Zoetermeer te promoten. De Goirlese schrijver, docent, journalist en columnist deed er zijn uiterste best om zijn eerste uitgegeven boek onder de aandacht van lezend Nederland te brengen. En waarschijnlijk heeft die promotietour toch wel voor de nodige aandacht gezorgd want inmiddels heeft ‘Schakels’ van Nico de Beer de shortlist van de Thriller Award 2016 bereikt. Eeuwige roem ligt in het verschiet….

In het Kort

Walter Sevenijns is getrouwd met Miriam Vandebroeck en zet het taxibedrijf van zijn overleden vader voort. Als hij even op een klant moet wachten, ontdekt hij op een binnenplaatsje een vrouw die met een ketting aan een muur is bevestigd. Diep onder de indruk bezoekt hij haar en als blijkt dat ze tegen haar wil wordt geprostitueerd, besluit hij Luna te gaan bevrijden en terug te brengen naar haar familie. Haar echte naam is Izolda Bednarski en haar familie woont in Polen.

Vanzelfsprekend wordt deze actie door haar pooiers niet zo gewaardeerd en het is dan ook de kunst om tijdens de uitvoering van het plan, uit hun handen te blijven…

Cees zijn mening

‘Schakels’ is een spannend verhaal dat vanuit de schimmige sekswereld in de Belgische hoofdstad Brussel is opgezet. De Beer heeft voor zijn debuut een aantal registers opengetrokken. Hij geeft daarin een goed beeld hoe Izolda ertoe komt om als jonge moeder toch te besluiten een carrière in het buitenland na te jagen. Op de thuisbasis in Brussel geeft hij aan Miriam Vandebroeck de rol om het merkwaardige leven van Walter meer aan de oppervlakte te brengen.

Daartussen opent zich de criminele en rauwe wereld van de prostitutie. Internationale vrouwenhandel waarin gedwongen prostitutie de hoofdmoot vormt zijn onderwerpen waar de auteur zich uitermate in heeft verdiept. Dat vertaalt zich in een verhaal waarin spanning en angst voortdurend met elkaar strijden om aandacht. Zonder onnodige uitstapjes naar secundaire onderwerpen, houdt De Beer de spanningslijn ook voortdurend strak. Hij zet personages neer die ertoe doen en volledig en met veel overtuiging opgaan in de rol die ze spelen. Met name Walter Sevenijns, Steven Goossens, Kris van Diemen, Dodek Kalinowski en Izolda Bednarski zijn personages die makkelijk blijven hangen.

Klein nadeel is wel dat de auteur zonder tijdlijn werkt terwijl de scenes zich niet alleen maar volgtijding afspelen. Door het voortdurend moet nadenken over wanneer een bepaalde gebeurtenis zich afspeelt of heeft afgespeeld, moet de aandacht noodgedwongen worden verlegd. En dat is jammer want dit zijn slappe boogjes in een voortdurend strakke verhaallijn. Maar verder is ‘Schakels’ een sterk debuut met veel lokale kennis en hier en daar een kleine te verwaarlozen toevalligheid.

 • Spanning: 3 sterren
 • Plot: 4 sterren
 • Leesplezier: 4 sterren
 • Schrijfstijl: 3 sterren
 • Originaliteit: 3 sterren
 • Psychologie: 4 sterren

 

 • Eindoordeel: 4 sterren

  Groet Cees van Rhienen 

  1724251_898770786908255_2557164435601561270_n (1)

 

%d bloggers liken dit: