Een dagje naar de Manuscripta

De dames gaan een dagje op pad naar de Manuscripta

Net als vorig jaar en de jaren daarvoor is in september altijd de Manuscripta, de opening van het nieuwe Boekenseizoen. En laat dit voor ons nou juist een mooi excuus zijn om weer even bij te kletsen en leuke mensen te ontmoeten.

Dus half tien pakte ik vanuit het mooie Juliandorp de geel met blauwe sprinter richting de hoofdstad. Lees; ik raak al steeds meer een echte dame en voel me niet meer verdrinken in Amsterdam. Caro zou vanaf haar mooie eilandje vertrekken en we zouden elkaar ontmoeten op het immens grote CS en heel verbazingwekkend heeft het elkaar vinden maar 5 minuten geduurd. Een nieuwe record…

Over het IJ naar Amsterdam Noord, een hele belevenis als je bedenkt dat ik het lijk al zag IMG-20160903-WA0012[1]hangen vanaf de pont, als je de boeken van Isa Maron hebt gelezen snap je me helemaal. Heerlijk herkenbaar om daar aan te meren. Verder had het alles behalve van een moord achtige uitstraling, want de Tolhuistuin stond ons al breed lachend aan te staren. Allemaal ballonnen, banners en vrolijkheid. We hadden er zin in, maar eerst koffie !

Wij zaten aan ons eerste bakkie toen we Marlen Beek Visser aan zagen  lopen wel bekend van de heerlijke thriller Stem. Ze schoof bij ons aan en deed ff een bakkie mee, waarop na een klein half uurtje haastig op de fiets Isa Maron aan kwam racen. Ook even samen een bakkie gedaan en daarna elk ons eigen weg, de Moordwijven moesten nog  een paar moordplannetjes smeden. Wat een heerlijke dames die Moordwijven.

photovisi-download (18)

Nadat we onze tickets hadden verwisseld voor een bandje zijn we naar de Tuinzaal gegaan waar Arjan Peters de debutanten; Annette Maas “Hier kom ik weg”, Sarah Meuleman “Wat ik je niet vertel” en Jenthe Postuma “Mensen zonder uitstraling” interviewden. De dames werden op een gezellige volgens ons niet zittende bank geïnterviewd. Maar leuk was het wel, Sarah Meuleman was vorig jaar ook al te gast, toen met haar boek “De zes levens van Sophie” Nu hoor ik je denken; Mmmm, een debutant die twee maal debuteert en nog frappanter is dat het hetzelfde boek is, alleen herschreven. Ik heb de zes levens van Sophie in de kast staan .. Binnen kort laat ik jullie weten of het wel zo nodig herschreven moest worden.

photovisi-download (19)

Tijd voor een kort lunch want om 14.00 uur stond er een wandeling met Isa Maron over het Galgenveld op het program. En dit wilde wij als fans van het eerste uur natuurlijk niet missen. Het was echt een heel leuke herkenbare wandeling langs de plekken waar de Noordzeemoorden zich afspelen. Volgende keer Isa, gaan we voor de drie uur durende wandeling en nemen we de picknickmand mee!! (met een klein drankje dan houden we het wel vol die drie uur) photovisi-download (25)Het belangrijkste vergeet ik bijna nog te zeggen, na afloop van de wandeling deelde Isa de eerste twintig bladzijde uit van haar nieuwe boek “Eindspel” welke half november in de winkel ligt. Ik laat jullie weten wat ik van het begin vind.download (10)

Caro en Ik hebben nog even snel gekeken in een Leeshuis welke staat in Amsterdam Noord dit is een kleine Bieb waar mensen hun boeken kunnen lenen en brengen, wij als Minibieb beheerders moesten natuurlijk even een praatje maken en binnen snuffelen. Hoe gaaf ik wil ook een grotere Bieb.. Heb allerlei ideeën maar of man lief hier ook zo enthousiast van wordt? Het is zo`n leuk initiatief daar word je gewoon enthousiast van.photovisi-download (24)

Het is een druk programma zo`n Manuscripta, in drie verschillende zalen is wat te doen het overlapt elkaar niet maar is bijna rennen om alles te volgen. Wat wel heel jammer was dat er dit jaar geen uitgevers aanwezig waren, we hebben wel gesprekken gehad met Ambo/Anthos en uitgeverij Palmslag maar toch jammer dat we niet even kennis konden maken met de mensen die we steeds mailen en stalken.

Desalniettemin hebben we genoten en na een lekker cappuccino en een broodje voor Isa, kregen we masterclass thriller schrijven van het duo Ross&Hartman.  Hoe leuk  Marlen kwam met Mirjam Hildebrand aangelopen en we maakte kennis , ik was me aan het bedenken bekende naam. en ” Pling daar ging het belletje” ik heb laatst haar kinderboek gelezen “De Opskekopse wereld”  En mijn mening was zeer lovend dit boek maakte wat in me los. Hoe leuk om dan de schrijfster te ontmoeten .photovisi-download (55)

Na deze korte lunch / koffie pauze kregen we een Masterclass Thriller schrijven van het duo Ross&Hartman. Dat was echt interessant want net deze week kwam mijn recensie online van de Zwarte Weduwe. Een boek waar ik enorm van genoten heb en natuurlijk gelijk bij de aanwezige boekhandelstand  Doodskopvlinder heb aangeschaft om een gesigneerd exemplaar in de kast te hebben ! photovisi-download (20)Hoe interessant is het als twee al flink bekende schrijvers de handen in een slaan en samen een boek beginnen te schrijven, hier komt natuurlijk enorm veel bij kijken en ze waren dan ook zeer openhartig over hoe dit gaat. Een hele leuke Masterclass, één kleine tip van de groot schrijver himself ga niet aan de alcohol terwijl je aan het schrijven bent. Dan krijg je hele rare scenes, welke je dan toch weer moet herschrijven, ook zo`n mooie tip eindig nooit je schrijf dag aan het einde van het hoofdstuk maak een begin voor de volgende dag dan zit je er gelijk lekker in. Nu ik dit allemaal weet, ga ik ervoor om volgend jaar bij de debutante op de niet zittende bank plaats te nemen!  Mwah, ik houd het maar bij lezen en verblijd jullie met mijn recensies.. Beter denk ikphotovisi-download (23)

Zo, dit word me nog een heel epistel zo want ik kan echt nog veel meer vertellen, zo hebben we enorm gelachen bij Waumans &Victoria welke op geheel uniek wijze Peter Buwalda (welke net van een begrafenis kwam ) interviewde.

Maar dan op het einde van de dag 17.30 was het tijd voor een interview met de “gedeputeerde?” genomineerde van de Hebban Debuut prijs. Kim van Kooten, Inge van der Krabben , Sandra Bernart en Erik Roozing zij werden geïnterviewd door Bart Gielen, welke bijna verdween in die niet zittende bank. Een heerlijk ongedwongen interview met de debutanten, en eerlijk gezegd elk boek lijkt me mateloos interessant gelukkig heeft Caro er meerdere aangeschaft, ik hield het netjes bij twee. En verblijden we jullie eerdaags met een recensie. Inge van der Krabben heb ik al gelezen, binnenkort hebben we een interview met haar op het blog en zal ik jullie re recensie nog eens delen want het boek “Tot waar we kijken kunnen” is echt een Mustread. 27 september is de uitreiking ook in Amsterdam, ik twijfel nog of ik heen ga  helaas moet Caroline werken en dan zal ik alleen moeten. Maar één ding is zeker alle vijf de genomineerde zijn winwaardig.photovisi-download (22)

Zoals jullie wel lezen een heerlijke, enerverende, drukke gezellige dag welke wij afsloten met een gezellige dinertje in Amsterdam. Plannen makende voor ons volgende uitje.

Op naar het nieuwe boekseizoen wat garant staat voor heel veel leesplezier en heel veel mooie nieuwe titels

Lieve MANUSCRIPTA groet Moon

photovisi-download (26)

2 Comments on “Een dagje naar de Manuscripta

%d bloggers liken dit: