Mijn belevenissen op de Manuscripta met Moon

Hier mijn belevenissen op de Manuscripta samen met Moon.

Nadat ik vorig jaar voor het eerst naar de Manuscripta in Zwolle was geweest en me daar enorm vermaakt had, was dit jaar het boekenspektakel in Amsterdam neer gestreken en wel op het Galgenveld. Voor mij geen onbekende plek, omdat ik voor het eerste boek van de Noordzee moorden geschreven door Isa Maron daar al was geweest. Ik was toen uitgenodigd door Hebban, om het boek te laten signeren en te horen waar de verschillende plaatsen waren die in het boek voorkwamen. De lantaarnpaal waar een lijk aan hing, waarmee het allemaal begon en het Tolhuis, de plaats waar Kyra moest wachten op de politie. Wanneer je dan komt aanvaren met de pont zie je het huisje en de lantaarnpaal direct en denk je altijd terug aan het boek. Vandaag zou Isa Maron ons een rondleiding geven om nog enkele plaatsen te laten zien die in de boeken voor kwamen, maar dat pas ‘s middags.

Enfin voordat we op de pont waren, was ik natuurlijk al vroeg van huis gegaan met de auto. Je kunt goed parkeren bij de Arena en met de metro zit je dan zo in de stad. Laat ik nu een perfect plaatsje vinden boven op Villa Arena, stukje lopen naar de metro en Moon en ik kwamen bijna gelijktijdig aan.

Omdat het prachtig weer was, pakte we de pont naar de overkant, want het is toch jammer om dan bij de Starbucks binnen te gaan zitten. Je staat er van te kijken hoe druk het is bij de pont, er varen er twee af en aan.download (17)

We zagen al meteen waar we moesten zijn, want het pand was versierd met ballonnen en vlaggen. Op een lekker plaatsje bovenop het terras met uitzicht over het IJ, de pont en het Galgenveld en heel veel mensen, genoten wij als eerste van een prachtig gemaakte cappuccino (hij was ook heerlijk trouwens). Nadat ook Marlen van Beek en Isa Maron een kopje koffie mee hadden gedronken bij ons en we het hadden gehad over het programma van die dag, gingen we ieder ons weg.

We moesten in checken en kregen een geel polsbandje om, dat viel wel op zeg. Welke auteurs we hebben gehoord en gezien heeft Moon al geschreven.

De wandeling met Isa Maron was super leuk, weer een stukje Amsterdam van de andere kant gezien en Isa, die drie uur durende wandeling, kunnen we die niet een keer plannen, ik wil die andere punten ook wel eens in het echt zien ??20160903_140908.jpg

Aan het einde van de wandeling kwamen we dus bij het ”leeshuis” aan, als ik geen honden had gehad, was mijn tuinhuis dit weekend nog omgebouwd. Staat er in de etalage het boek van Griet op de Beeck, “Kom hier dat ik u kus” en die hield ik dus vast. Stonden er twee dames te wachten tot ik het boek zou terug leggen maar ja, ik was eerst.! De dame die alles in het oog hield, zei dat ik hem mee mocht nemen, dus Wow. Wat een geweldig initiatief is dit zeg, een Minibieb maar dan in het groot. Ze hebben ook een mee leesclub, voor mensen die niet goed kunnen lezen. In kleine clubjes wordt je voor gelezen, maar je kan ook zelf mee lezen,wat een goed plan. Het leeshuis kan ook voor een vergadering of andere activiteit worden gebruikt.photovisi-download (29)

Mijn hoogte puntje was wel de ontmoeting met Tomas Ross. Zijn nieuwste boeken, die hij samen met Corine Hartman schreef, zijn echte Mustreads volgens Moon, dus aangeschaft natuurlijk.

Ik vroeg meneer Ross of het waar was dat hij In Den Bommel heeft gewoond en hij keek me bevreemd aan. Ik vertelde dat ik daar nu woonde en zoveel mensen uit Den Bommel niet bekent zijn. Hij vond het erg leuk eens een plaatsgenoot te ontmoeten en vertelde dat hij In Den Bommel is geboren, maar ook in Oude Tonge en Dirksland heeft gewoond, voor mij heel bekende plaatsen.

Na een leuk gesprekje over zijn roots en het verhuizen naar Den Haag signeerde hij mijn boeken en spoorde Corine aan, ook mijn boeken niet te vergeten te signeren. Dit was gewoon even voor mij een super leuk momentje.photovisi-download (28)

Als laatste waren we bij de genomineerde debuterende auteurs en  zaten te wachten op Kim van Kooten, als je al bekent bent hoef je niet op tijd te zijn, volgens mij. Bart Gielen, “waar ken ik die man toch  van?”, interviewde de auteurs en met af en toe een verspreking, maar dat kun je gewoon hebben van Bart, was het een erg geestig en interessant gesprek. Ging ik met het idee om een boek of twee aan te schaffen, Tja  en dat waren de Ross en Hartman,  maar na dit interview werd ik wel heel nieuwsgierig naar deze debuut boeken.

Ik heb niets met psychiaters, maar wat vertelde Erik Rozing heerlijk over zijn boek “De psychiater en het meisje” en ook de wat verlegen Sandra Bernart prikkelde mij om haar boek “Ik zag Menno” aan te schaffen. Ook al heeft Kim van Kooten op mij een negatieve indruk gemaakt, door als laatste binnen te komen en als eerste na een boek of 5 snel gesigneerd te hebben, plotsklaps te verdwijnen, heb ik haar boek toch gekocht. Gewoon, omdat de roman gebaseerd op het waar gebeurde verhaal van haar vriendin Pauline, me enorm aansprak.photovisi-download (30)

“Het smelt” van Lize Spit had ik al in België aangeschaft en de auteur was jammer genoeg verhinderd en Inge van der Krabben met “Tot waar we kijken kunnen” was al door Moon gelezen. Nadat ik de boeken had laten signeren en met de auteurs (behalve Kim dan) even over het blog had gepraat, werd het tijd om te gaan.

Isa Maron had ons een leuke eet gelegenheid aangewezen, maar dat hadden meerdere mensen ontdekt, dus dat wordt een volgende keer. Nadat we met de pont weer over waren gevaren, hebben we een Argentijn opgezocht waar we een heerlijk Mix Grill bestelde en Moon (was toch met de trein) een “biertje”nam.

Na een heerlijke dag gingen we richting metro en tram waar we afscheid namen.

Ik had buiten gewoon snel mijn auto gevonden, had alleen de verkeerde parkeergarage uitgezocht, dit was geen P&R. Nadat ik €25,00 mocht betalen en dan ook nog met het openbaar vervoer had gereisd, baalde ik wel, want daar had ik nog wel wat boeken voor kunnen aanschaffen. Nou ja volgende keer beter opletten dus.

Mijn eerst volgende boekenuitje is die in Den Bosch en wel Boek 10, waar 10 auteurs hun boek presenteren. Houd het blog in de gaten, want daar gaan leuke win-acties uit voortkomen.photovisi-download (31)

Ik duik in een boek, heb er weer genoeg en wens jullie allen een lieve leesgroet toe

Liefs Caroline

 

%d bloggers liken dit: