Mustreads or not! in gesprek met; Roberto Maes schrijver van Het Gouden Ideaal.

Moon las Het Gouden Ideaal van Roberto Maes en was aangenaam verrast door het boek, een mooi uitgangspunt om de schrijver eens beter te leren kennen. Aangezien er nog twee delen van de Lars Holgrun trilogie verschijnen! We kunnen jullie wel al vertellen dat die boeken hier zeker voorbij komen  

Recensie; Het Gouden ideaal

  • Voor de lezers onder ons welke u nog niet kennen, kunt u in een paar korte zinnen uzelf even voorstellen, wie is Roberto Maes?

 

SONY DSCIs het pseudoniem van Bert van Dongen. Ik ben geboren en getogen in Maastricht. En werkzaam als teamleider bij een financiële afdeling van de NS in Utrecht. De dagelijkse reistijd van 4 uur (2 uur heen en 2 uur terug) benut ik grotendeels aan het schrijven aan mijn manuscripten, fantasieën borrelen zo naar de oppervlakte. In het verleden heb ik veel rond gezworven over de wereld en nu hebben we  een ‘stekkie’ gevonden in Griekenland op het eiland Andros, waar ik met zijn partner 2x per jaar enkele weken doorbreng. Afgelopen 14 juli waren we 25 jaar bij elkaar en hebben dit met een huwelijk uitbundig gevierd.

 

  • ´Het gouden ideaal´ is deel één van een trilogie over de Zweedse inspecteur Lars Hölgrun. Hoe bent u op het idee gekomen om een trilogie te schrijven?

9200000056953640Ik had al meerdere ideeën in manuscript vorm ruw uitgewerkt en ben daarmee verder aan de slag gegaan toen mijn uitgever voorstelde deze in een trilogie uit te geven, en zo is het geboren.

  • Lars is samen met zijn partner, de Franse Pascal, een opmerkelijke combinatie. Een Zweed en een Fransman en twee mannen en dan een boek over de Rooms Katholiek kerk, hoe is dit zo geboren?

Goede vraag, weet ik zelf ook niet precies. Ik wilde ten eerste iets nieuws neer zetten. Twee mannen, waarvan een inspecteur was. Ik wil af van het feit dat avonturiers of hoofdrolspelers worden bijgestaan door assistentes, die het niet precies weten of in de ‘weg lopen’.

De Rooms Katholieke kerk kwam toevallig ‘voorbij’ omdat ik geïntrigeerd was over de Spaanse inquisitie en deze in dit verhaal wilde verwerken. Beide staan dus los van elkaar.

  • Geschiedenis, uw boek is voor een groot deel hierdoor opgebouwd, heeft u een zwak voor de geschiedenis van de het geloof of geschiedenis in het algemeen? Is dit altijd al zo geweest?

Geschiedenis heeft wel altijd mijn interesse gehad. Ik wil altijd alles weten over de landen waar we naar toe gingen. Of het nu ging om landen in Zuid-Amerika, Azië of Europa, mijn interesse hierin is gewoon aangeboren, denk ik. Het geloof is een toevalligheid in deze.

  • Een boek ontstaat niet zomaar, hoelang heeft u over ´Het gouden ideaal´ gedaan en heeft u er veel research voor moeten doen? Zo ja hoe heeft u dit aangepakt?

13315730_1174957652528729_7191875092075216583_nIk ben hier ooit aan begonnen, 15 jaar geleden ongeveer. Daarna heb ik het aan de kant gelegd omdat ik wel de fantasieën had, maar geen tijd.
Nadat ik een aantal jaren geleden mijn vakantiegebeurtenissen op papier had gezet en deze mijn collega’s had laten lezen, toen wist ik het na vele enthousiaste reacties. Ik ben vanaf dat moment begonnen met ‘Het gouden ideaal’ te herschrijven. Mijn verhalen zitten vol veel geschiedkundige feiten, dit betekent dus veel research. Gelukkig is veel gedocumenteerd in universiteitsbibliotheken en online in te zien. Voor enkele historische verhaallijnen of details duik ik soms in oude boeken. Dit boek heeft ca. 2,5 jaar gekost om het te schrijven.

  • Wanneer u schrijft heeft u dan een bepaald ritueel? Zonder u zich af of zet u bepaalde soort muziek op?
  • Nee, dat heb ik niet. ’s Morgens heb ik mijn vast plekje in de trein vanuit Maastricht en begin eerst nieuwe ideeën op te schrijven en  vervolgens ga ik weer verder in het nieuwe verhaal. Daarbij kan ik wel zeggen, als ik niet de film voor mij zie, dan gooi ik het geschreven weg. Ik moet er wel ‘inzitten’.13667978_282124118810193_7781417104508317875_o.jpgHet tweede deel van de trilogie zal waarschijnlijk al in de pen zitten, kunt u een heel klein tipje van de sluier oplichten? Wat gaan Lars en Pascal ditmaal meemaken in uw boek?

Sowieso komt mijn geboortestad Maastricht er in voor. Deze  leent zich daar uitermate qua historie. Het begint omstreeks twaalfde eeuw ergens in Maastricht en daar zullen Lars en Pascal uiteindelijk via België, dwarsgezeten door een triade uit China, hopelijk alles tot een goed einde weten te brengen.photovisi-download (39)

  • Schrijver ben je niet zomaar, wat is uw mening, wanneer mag je je echt schrijver noemen?

Dat weet ik niet. heb daar nog nooit over nagedacht. Misschien als het lezerspubliek je werk waardeert.

  • Tegenwoordig is er Social media, dit kan voor schrijvers een groot positief deel van de PR zijn. Je hebt hobbyrecensenten en professionele recensenten. Heeft u baat bij een goede recensie? En hecht u waarde aan ons als hobbyrecensent? 

Natuurlijk, dat is het belangrijkste voor mij. Hun leeservaring geldt als input voor mijn verder schrijven, zowel positief als negatief gezien. Hiermee kan ik mezelf steeds weer verbeteren. Ik laat ook mijn verhaal eerst aan een enkele bekende lezen met de nadruk om vooral kritisch te zijn voordat het manuscript definitief ‘de deur uit gaat’.

  • Van welke schrijver heeft u zelf de meeste boeken in de kast en welke tips wilt u onze lezers mee geven: welk boek moeten ze hebben gelezen en waarom?

Tolkien. Dat is voor mij DE schrijver. Zijn fantasieën, zijn beeldende schrijfkunst, het past allemaal bij elkaar. Ik heb ´In de ban van de ring´, ´De Hobbit´ en de sprookjes allemaal meerdere malen gelezen en het blijft nooit vervelen. Telkens word je meegezogen in het verhaal. Geweldig.photovisi-download (37)

Welk boek was uw favoriet vroeger als kind en heeft u altijd al een zwak gehad voor lezen?

Als kind las ik boeken van ´Pinkeltje´ en ´Wipneus en Pim´, daarna kwam ´Arendsoog´ en vervolgens begon ik alles te lezen wat in mijn handen kwam. Wel voornamelijk Nederlandse literatuur.

photovisi-download (38)

Wij zijn zo benieuwd naar wat uw thuisfront ervan vindt. Laat u uw boek al in concept lezen of meteen al de eerste stukken die u hebt geschreven. Of pas als het boek helemaal af is?

Het thuisfront leest het verhaal pas, op eigen verzoek, als het compleet is. En oordeelt alleen
over de originaliteit.

Roberto/ Bert we willen je enorm bedanken voor je openhartigheid, en je enthousiasme waarmee je de vragen hebt beantwoord. We wensen je heel veel succes met je komende boeken. En ga maar veel reizen met de trein want dan kunnen we eerder genieten van de volgende delen van de trilogie van Lars Holgrun!!

%d bloggers liken dit: