Recensies

Paul op Woensdag met Het Nest van Cynthia D’aprix Sweeney

De uitdrukking “Don’t judge a book by its cover” is, dat weten we inmiddels, waarheid als een stel drachtige koeien en slaat eveneens op “Het Nest” van Cynthia D’Aprix Sweeney. Want persoonlijk vind ik de cover spuuglelijk en bij een nest denk ik aan vogels of de staat van mijn kamer als puber. Maar laat jullie niet vangen : in tegenstelling tot eerder gegeven voorbeelden is ‘Het Nest’ iets waar we allemaal naar uitkijken, hoewel, zo blijkt alweer, het een familie volledig uit elkaar kan rukken : geld !

Uitgever: Ambo|Anthos
  • Nederlandstalig
  • 352 pagina’s
  • 9789026331923
  • augustus 2016

In ’t kort :

Pater familias Leonard Plumb laat door zijn neef George een trustfonds oprichten voor zijn 4 kinderen : Jack, Leo, Beatrice en Melody, vanzelfsprekend niet wetende dat hij enkele jaren later aan een hartaanval zou sterven. Het bedrag komt pas vrij op de 40e verjaardag van zijn jongste dochter, Melody, dit om te vermijden dat ze allen een zooitje van hun leven zouden maken en ook zouden leren wat werken betekent. En door erg goede beleggingen van Leonard (toen hij nog leefde) en George, loopt het bedrag, enkele maanden voor de verjaardag waarop iedereen zit te wachten, op tot een mooie $ 500.000,- per persoon. En dat fonds wordt dus ‘Het Nest’ genoemd. Francie, moeder van de kinderen, is de enige die aan het geld kan komen, vanzelfsprekend enkel na overleg met George en naar de voorschriften die het trustfonds voorschrijft. Aanvragen door (bijna) alle kinderen voor ‘alvast een lening’, worden met strenge hand geweigerd. En dan slaat het noodlot toe : Leo veroorzaakt, onder de invloed van drugs en drank, een ongeval, waarbij zijn 19-jarige ‘snoepje van de avond’ haar voet verliest. Om schandalen te voorkomen, besluit Francie – zoals het trustfonds voorschrijft bij ernstige gevallen – het meisje voor haar verlies te vergoeden met een flinke hap uit ‘het nest’ (en buiten weten van de kinderen). Er wordt een meeting gehouden bij George – in aanwezigheid van Francie en Jack, Beatrice en Melody – om hen mede te delen dat het fonds van $ 2.000.000,- geslonken is, zodat er nog ‘slechts’ 10 % van het bedrag overblijft (of zowat $ 50.000,- per persoon). Want, tot woede van de broer en zussen, heeft Leo ook nog steeds recht op zijn deel. De 3 kinderen pikken dit niet en organiseren een lunch in de ‘Grand Central Oyster Bar’ met Leo met de eis het ‘verdampte’ geld terug aan te vullen. Want dromen zijn gemaakt, investeringen gerealiseerd. Leo belooft om binnen de 3 maanden met een oplossing te komen, maar heeft – buiten ieders weten – een eigen agenda en groot geheim, wat hem in een gewetenskwestie brengt.

En denken jullie nu niet dat ik één ‘spoiler’ heb weggegeven, want dit alles speelt zich af in het begin van het boek. En nee, dit wordt gelukkig ook niet plots een thriller. Dit boek behandelt de fragiliteit van familiebanden, de verstikkende macht van geld, doorzettingsvermogen, teleurstellingen, fraude en bedrog en natuurlijk Egoïsme (met de grote ‘E’ !). Want ook Stephanie, een ex-vriendin van Leo, Vinnie, een man met maar één arm en een prothese, Matilda, het slachtoffer van het ongeval, Tommy, die iets te verbergen heeft sinds ‘nine-eleven’, en vanzelfsprekend alle partners van de Plumbs, spelen hun rol. Met andere woorden, dit 400-pagina’s tellende boek bevat veel (te veel ?) personages en weinig ter doende intriges en verhoudingen. Maar het is vlot geschreven en het verhaal op zich staat als een muur ! En na de beloofde 3 maanden, is het zover : Melody is jarig!  Maar wat blijft er nog over van het feestgedruis dat dit had moeten worden ? Hoe diep zijn de kloven geslagen?  Welke families ‘overleven’ deze tragedie en wie blijft overeind?  En vooral : wat zouden jullie doen in dit geval ?

Besluit :

Via ‘het nest’ leer je de Plumbs goed kennen…in sommige gevallen beter dan je wilt. Maar zoals gezegd, schrijfster Sweeney verliest het roer niet uit handen, ook al speelt ‘toeval’ ook regelmatig een rol in het verhaal. Het einde laat zich niet raden : daarvoor gebeurt er te veel in het boek. En ja, er kan al eens een glimlachje af, maar een dijenkletser is dit absoluut niet. Een aanrader daarentegen, zeker wél !

Het mag dan ook geen wonder heten dat het boek (van dit jaar) onmiddellijk werd vertaald (waarvoor trouwens dikke pluim voor Els van Son !). Koop hem, huur hem, steel hem,…maar hoe dan ook : lees hem !

Was getekend Paul Smeyers

12509605_10208465369697712_3495662233878426617_n