Cees van Rhienen deelt zijn mening over Galgenveld – John Sandford

‘Galgenveld’ van John Sandford

Nieuwe partner voor Davenport gelanceerd

 • Oorspronkelijke titel: Field of Preyda4fadbef213a79753db3f8662d0c4b9_149x225_bottom.png
 • ISBN: 9789400506909
 • Uitgeverij: A.W. Bruna
 • Pagina’s: 315

Er zijn maar enkele auteurs die na 26 delen met dezelfde protagonist deze nog verassend en interessant kunnen houden. De Amerikaanse schrijver John Sandford lukt dat met Lucas Davenport bijzonder goed en na het lezen van weer een avontuur hoop je alleen maar dat een nieuw verhaal snel voor je beschikbaar komt. Even opvallend en vermakelijk is het dat hij in elke titel het woord ‘prey’ (prooi) gebruikt. Dat wordt naarmate de serie groeit, steeds moeilijker om het een relatie te laten hebben met de inhoud zonder in herhaling te vallen. De Nederlandstalige vertalers hebben het probleem omzeild en laten zich niet leiden door de gewoonte van hun meester. Zij bedenken steeds een nieuwe toepasselijke titel. Voor de laatst vertaalde is dat ‘Galgenveld’.

In ‘Galgenveld’ volgt de lezer het verliefde jonge stel Layton Burns en Ginger Childs die een rustig plekje bij een oude verlaten hoeve hebben gevonden. Tijden hun romantisch momentje valt Burns de verschrikkelijke stank op en hij zoekt contact met een bevriende agent. Dan blijkt het jonge stel op een verborgen dumpplaats van menselijke lichamen te zijn gestoten die, gezien de staat van sommige, al vele jaren wordt gebruikt. Bureau Misdaadbestrijding wordt ingeschakeld, Davenport’s collega Bob Schaffer krijgt de leiding over deze gruwelijke zaak.

Lucas Davenport raakt al snel direct betrokken met de resultaten van een al jarenlang durende moordpartij op jonge vrouwen. Het is niet moeilijk te voorspellen dat hier een seriemoordenaar aan het werk is die zich door niets laat tegenhouden om zijn lusten te kunnen botvieren. Het Bureau Misdaadbestrijding wordt hierin ondersteund door de lokale politie waarin rechercheur Catrin Mattson uitblinkt door haar tomeloze inzet en grote deskundigheid. Een nieuwe partner voor Davenport en collega-vriend Del Capslock lijkt zijn intrede te doen.

Met ‘Galgenveld’ heeft Sandford een ‘model-thriller’ neergezet, volledig volgens het boekje. De protagonist Lucas Davenport jaagt op een misdadiger die bij de lezer al vroeg in het verhaal bekend is. Aan Davenport de taak hem of haar te ontmaskeren en te doen stoppen. Vanuit meerdere perspectieven worden de personages tot leven gebracht en in hun doen en laten gevolgd. Hiermee wordt een helder beeld neergezet vanuit meerdere invalshoeken van de zaak en blijkt de antagonist een sterke persoonlijkheid te hebben dat vergezeld gaat van een duidelijk en overtuigend doel. Niets mag wijken voor het bereiken ervan en dat levert de nodige spannende momenten op waarin acties en gebeurtenissen veelal concreet en griezelig detaillistisch worden beschreven. Met scenes die doen terugdenken aan tijden van Alfred Hitchcock die dit zo angstaanjagend in beeld kon brengen. Sandford creëert in ‘Galgenveld’ meer dan genoeg huiveringwekkende situaties om lezers op het puntje van de stoel doen belanden. En daar is het de doorgewinterde thrillerlezer toch om te doen. Auteur en lezer kunnen beiden tevreden zijn.

 • Spanning: 4 sterren
 • Plot: 5 sterren
 • Leesplezier: 4 sterren
 • Schrijfstijl: 5 sterren
 • Originaliteit: 4 sterren
 • Psychologie: 4 sterren

Eindoordeel: 4 sterren

2 Comments on “Cees van Rhienen deelt zijn mening over Galgenveld – John Sandford

 1. Jammer dat je niet zegt wie de vertaler is.
  Ik heb de eerste 25 delen van de Prey-serie gelezen in de afgelopen zeven weken. De nieuwste delen zal ik lezen zodra er een paperbackversie van wordt uitgegeven. Ik ben het helemaal eens met Cees van Rhienen: elk deel van de serie is spannend en buitengewoon boeiend. Het verveelt geen seconde.

  Like

%d bloggers liken dit: