Een kijkje in de Boekenkast van; Louella Noorduyn – den Breejen

Een Kijkje in de Boekenkast van…..

Louella Noorduyn- den  Breejen

  • Kun je je in een paar korte zinnen even voorstellen?

Hai,mijn naam is Louella Noorduyn-den Breejen. Ik woon mijn hele leven al in Gorinchem, ben getrouwd met Joost en heb 3 kinderen die de deur maar niet uit willen. In Arkel doe ik mijn dagelijks werk als ondernemer van een cateringbedrijf. Koken is het leukste dat er is.14264179_739681249504171_726773571402641009_n

  • Kun je je in een paar korte zinnen even voorstellen?

Bij ons thuis was vroeger op zondag niet veel te doen. Mijn ouders hadden zelf een bedrijf en werkte daar 6 dagen en avonden in de week. Op zondag gingen wij ter kerke en soms ergens op de koffie. Verder keek mijn vader sport om te ontspannen en mijn moeder las. Heel veel. Zij kon zich enorm verheugen op een besteld boek dat op gehaald kon worden.

  • Welke boeken las je vroeger?

Van aard ben ik nogal al lui. Ik werd dus graag voor gelezen. Ik kon mij helemaal verliezen in zo’n verhaal. “ Snuf de hond” ….. Nadat het op school voorgelezen was kocht ik ze zelf allemaal. De eerste blijft toch de beste…. Ik heb het zelfs mijn kinderen weer voor gelezen. Ze konden er ook geen genoeg van krijgen.

photovisi-download (50).jpg

Inmiddels lees ik veel. Voor mij niks heerlijkers dan een goede moord. Wel een beetje gruwelijk als het kan. Zo’n boek waar je in begint en waar je hartkloppingen van krijgt tijdens de eerste bladzijden. Dat je denkt “ Gelukkig is het een boek”  (  bijv. Dood de vader) Heerlijk. Daarnaast lees ik ook graag biografieën ( Nelson Mandela, Steve Jobs en Kieft) , en boeken als “ zout, suiker, vet” en “ Blogbusters”. Een tranentrekker is bij tijd en wijlen ook niet te versmaden. Maar het spannende boek heeft wel mijn voorkeur.

photovisi-download-51

  • Welke soort boeken staan er in je kast, mag elk boek in je kast of heb je daar nog eisen aan?

Ik heb op mijn bedrijf boekenplanken. daar staan voor mij bijzondere boeken op. Omdat ik ze bijzonder kreeg, of omdat de schrijvers bijzonder zijn. Ik hoef niet ieder kookboek zelf te hebben. Ben wel dol op “ de dikke van Dam” (helaas overleden, dus geen nieuwe meer te verwachten) en “ het grote ingrediënten boek. Dan verzin ik zelf wel wat ik bij elkaar doe. Ik houd erg van combineren van recepten en een eigen signatuur geven aan een gerecht. Schrijven en strepen in een kookboek MAG dus.9200000002271915

Daar ik zo lui ben heb ik geen boekenkast meer. Al dat stof….. Een tijd lang hebben ze in een kast gestaan die dicht kan. Om er achter te komen dat er nauwelijks boeken zijn die ik nog inkijk. Soms ontgroei je schrijvers. Soms is gelezen, gelezen. De meeste boeken heb ik weg gedaan ( er staat nog een vuiltje voor Caroline Kuiper  te wachten) naar de kringloop of aan liefhebbers gegeven.photovisi-download-49

  • Als je heel eerlijk bent, welk boek heeft voor jou de meeste waarde en waarom is juist dit boek zo heel speciaal?

Een enkel boek is mij zo dierbaar dat het bewaard wordt in een doos die dicht kan. Een daarvan is “ Het kan niet altijd kaviaar zijn”  en “ Het antwoord kent alleen de wind” van Johannes Mario Simmel. Dik en traag geschreven. Maar echt een van mijn lievelingsboeken. Een andere is “ Als stof op de wind” schrijver ben ik even kwijt. Heel heel lange geleden ( ik zat nog in Dordrecht op school) geleend van een nicht. Een stuk of 6-7 keer gelezen, altijd vergeten terug te geven en 2 maanden geleden is zij overleden. Nu houdt ik het maar als erfstuk. Ik lees ontspannende boeken alleen nog maar digitaal. Heerlijk in bed, in een luie stoel of op het strand. Ideaal!!

photovisi-download-52

Houd je ook van spannende boeken? Dan raad ik je Camilla Lackberg aan. Nesbo ook goed. Als je veel van een schrijver leest ontdek je vaak een patroon. Bij sommige schrijver is dat niet zo erg. Bij sommigen irritant. Die raad ik je ook niet aan. Ik houd er ook van als er een beetje humor in de boeken verwerkt is. De ene bladzijde griezelen,  de volgende weer lachen omdat een personage zo’n bijzonder type is.

photovisi-download-53

 

%d bloggers liken dit: