Mustreads or not !  in gesprek..; Jolanda Zuydgeest “Angst regeert de vulpen”

 • Als debutant willen wij je graag leren kennen, kun je je in een paar zinnen voorstellen.. Wie is Jolanda Zuydgeest eigenlijk

Een enthousiaste, creatieve en actieve vrouw. Al ruim 31 jaar getrouwd met Alex en trotse moeder van drie heerlijke dochters, Isabelle, Jennifer en Jorinde. Na baliemedewerkster bij een bank, secretaresse bij een Productschap, 15 jaar geleden de overstap gemaakt naar het onderwijs. Inmiddels ruim 10 jaar leerkracht in een kleutergroep. De spreuk: als je doet wat je leuk vindt, hoef je nooit meer te werken, gaat voor mij op. Ik geniet elke dag!photovisi-download-60

 • Als schrijver van je debuut, zijn wij natuurlijk enorm benieuwd hoe je tot dit boek bent gekomen? Had je altijd al de passie om te schrijven?

Ja zeker, als kind was ik altijd creatief bezig. Ik kom uit een groot gezin (jongste van 9 kinderen). Er was niet veel (maar wel genoeg!) speelgoed, dus fantasie en creativiteit heb ik goed leren gebruiken! Schrijven deed ik graag. Annie M.G. Schmidt was mijn grote voorbeeld. Mijn eerste ‘boek’ ging over Pipo De Clown, multoblaadjes vol tekst en tekeningen had ik met wol aan elkaar geregen.

photovisi-download-62Samen met mijn moeder naar het postkantoor om het op te sturen naar Uitgeverij Kluitman. En dan wachten op antwoord. Helaas…. Maar wel contact gekregen met Gerda Vreeburg en een correspondentie met Trix van Brussel.

 • Hoe lang heeft het geduurd voordat je dit boek durfde in te sturen? Heb je het meerdere malen laten lezen, door partner, vrienden of zelfs een officieel Manuscript lezer?

Via een cursus Roman Schrijven is dit verhaal (deels) tot stand gekomen. Het leek mij leuk om een verhaal te schrijven over het onderwijs. Omdat ik zelf op school werk, haal ik  ideeën op uit mijn eigen werkomgeving. De personages zijn verzonnen maar toch is er angst dat iemand zich herkent. Dus, ja, ik moest wel even over een drempel. Ik ben sinds  2014 met het verhaal bezig. Ik heb een schoonzus gevraagd om het te lezen. Na een positief oordeel van haar heb ik het aangedurfd om het mijn man te laten lezen. Hij kan heel kritisch zijn, maar dat viel reuze mee. Als laatste heeft Jennifer het gelezen, onze oudste dochter, ook werkzaam in het onderwijs. Zij is een kritische lezer en kent tevens het vak. Op wat kleine opmerkingen na was ook zij enthousiast. Ze begreep waar de inspiratie voor dit verhaal vandaan kwam. Uiteindelijk heeft Elly Godijn de doorslag gegeven. Zij vond mijn verhaal sterk genoeg voor Boek10!

 • Een boek schrijven kost research en tijd , was het te combineren met je werk en hoelang ben je er mee bezig geweest? De research waar heb je die gedaan, via google of heb je een heel diepgaand onderzoek gedaan ?

Vroeger dacht ik altijd dat je ‘even’ een verhaal kon schrijven. Daar ben ik zeker van terug gekomen. Het kost veel tijd en onderzoek, navragen en observeren. Het voordeel andere verhalen die voorbij komen, is dat ik op een basisschool werk dus mijn inspiratie en fantasie doe ik daar op. Wat schrijven betreft, ik wil dat een verhaal klopt, dus probeer ik dicht bij mezelf te blijven. Het verhaal moet geloofwaardig zijn. Ik luister graag naar anderen,  ervaringen en mooie situaties schrijf ik in een boekje op. Ook die de moeite waard zijn, gaan in mijn boekje. Al met al loop ik ca. 4 jaar met dit verhaal in mijn hoofd. In de week lukt het niet om voor het boek te gaan zitten omdat ik 4 dagen voor de klas sta.  Ik probeer in het weekend tijd te plannen, maar ik merk dat ik regelmatig vluchtgedrag vertoon. Er is altijd wel iets te doen in huis. Maar als er druk gezet wordt zoals deadlines, dan lukt het beter. Er was een planning met Elly dat er iedere twee weken een hoofdstuk ingeleverd moest worden. Dat werkte prima. Inmiddels heb ik een eigen kamer en kan daar heerlijk rustig werken. Een nieuw verhaal kriebelt.

 • Wat wil je mensen mee geven met je boek, en raad je alle mensen aan, die met een idee lopen om een boek te schrijven, dit te gaan doen? Heb je nog tips voor ze, waar moeten ze opletten, hoe zoek je een uitgeverij en wellicht iets waar je zelf van geleerd hebt.

Wat ik wil meegeven? De invloed van een leidinggevende op een team. Het staat of valt met de persoon die de touwtjes in handen heeft. Maar vooral, een luchtige roman, een beetje sfeer van een basisschool, dat je met een glimlach leest.

Ik heb geleerd dat de aanhouder wint. Als je iets heel graag wilt, dan lukt het ook, al duurt het soms even. Dus heb je de ambitie om te schrijven, doe het! Ik heb heel wat cursussen gevolgd en met wedstrijden meegedaan. Door een landelijke wedstrijd ben ik in contact gekomen met Elly. Dat is héél goed uitgepakt! Terwijl vooraf ik eigenlijk niet aan de wedstrijd meewilde doen, maar mijn vriendin drong aan en zei dat je nooit kon weten waar het toe zou leiden. Ik ben haar nog heel dankbaar!

 • Natuurlijk zal je als schrijver houden van lezen, welke schrijver is je grote voorbeeld voor welk boek ren je naar de winkel om het aan te schaffen en waarom juist voor die schrijver?

In eerste instantie was Annie M.G. Schmidt mijn grote voorbeeld. Toch geweldig hoe al haar boeken nog steeds heel populair zijn. Pluk van de Petteflet lees ik nog steeds voor in mijn klas, net als Jip en Janneke. Ook voor Carry Slee en Jacques Vriens heb ik bewondering.photovisi-download-58

Voor volwassenen, Liza van Sambeek vind ik geweldig! (dat zijn twee schrijvers, meen ik) de schrijfstijl van Zadelpijn en ander damesleed, Het verwende nest, Koninginnerit, Bloed zaad en tranen, en Pensionado’s vind ik heel prettig om te lezen, en vooral niet té spannend. Goed geschreven en een duidelijk, indrukwekkend verhaal.

photovisi-download-59

 • De kracht van Social media is momenteel heel sterk, wat kunnen wij voor je betekenen? Ervaar je de kracht van de bloggers / hobby recensenten ook zo of hecht je er geen waarde aan?

Door Boek10! merk ik dat er heel wat gaat gebeuren. Ik ben niet echt handig met bloggers etc. Daar blijf ik wel in achter, terwijl ik denk dat het ontzettend mooi kan zijn als dit ingezet kan worden voor de promotie van Boek10! Sinds kort zie ik Mustreads or not op Facebook voorbij komen. Mooi hoe boeken gelezen worden en vooral de recensies. Het blijft altijd weer een persoonlijke mening waar je weer mee verder kan.

 • Als je schrijft heb je dan een ritueel, zonder je je helemaal af, draai je bepaalde muziek of komt het zoals het komt?

Sinds kort heb ik een eigen kamer, dat is heel fijn. (Daar moest eerst een dochter voor het huis uit, dat was best wennen, als moederkloek zijnde).

Ik moet wel mijn hoofd leeg hebben voordat ik kan beginnen. Dus huis schoon, was gedaan en de boodschappen binnen, dan kan ik mezelf opsluiten. Hoe gezellig de dochters ook zijn, ik moet niemand om mij heen hebben want dan is de concentratie ver te zoeken. Ik heb meestal een CD aan, vooral Maaike Ouboter en Sandra van Nieuwland, heerlijke muziek. Plannen om te gaan schrijven werkt niet. Ik kan dagen lopen met een verhaal, ‘broeden’ noem ik dat. Als het zover is, dan staat het ook snel in basis op papier. Ik probeer 1 tot 2x in de week, ’s morgens hard te lopen. Ideaal om van alles door het hoofd te laten gaan, echt wel inspiratiemomenten.           

 • Als je één ding mocht kiezen, waar zou je dan nog heel graag over willen schrijven?

We wonen in een nieuwbouw wijk en daar is in het begin veel voorgevallen, vooral leuke dingen (o.a. bij de aanleg van het park). Van die situaties heeft mijn dochter aantekeningen (voor mij) gemaakt, want aan de eettafel kwamen de mooiste ideeën als we weer iets zagen gebeuren. Daar zou ik een verhaal a la Pietje Bell/Pippi Langkous van willen maken, geplaatst in deze tijd.photovisi-download-61

9200000032460168De afgelopen jaren hebben wij veel meegemaakt met mijn moeder, ze is inmiddels in een verpleegtehuis. Er is hierdoor veel gebeurd in de familie. We hebben mantelzorg verleend maar dat is ten koste gegaan van de familieband. Daarnaast is de ouderenzorg, vooral door de bezuinigingen, zorgwekkend. Na een bezoek aan mijn moeder ben ik heel verdrietig en weet ik één ding zeker, zo wil ik niet oud worden! Ik zou daar graag een verhaal over willen schrijven.  In de bundel Vijftien Gezichten schrijf ik het verhaal ‘Zorgen’ geïnspireerd door de verhalen van Jorinde, onze dochter die verpleegkundige is in een verpleegtehuis. Het is verzonnen maar zou écht kunnen zijn, dat heb ik inmiddels wel gemerkt.

 • Je staat al heel wat jaren voor de klas, schrijf je alleen kinderboeken en neem je gebeurtenissen en verhalen van de kinderen op school mee in je verhalen?

Er is nog geen kinderboek van mijn hand verschenen, wel heb ik samen met Corrie  5 traktatieboekjes gemaakt.

photovisi-download-57

Ik schrijf verhaaltjes voor een supermarktketen en ik schrijf columns voor de wijkkrant. Voor mijn klas schrijf ik korte verhaaltjes. Samen met de kinderen maak ik een verhaal, waarin zij ook een personage zijn. Dat is super leuk om voor te lezen. Mijn stage juf gebruikt het kerstverhaal nog steeds.

 • Heb je nog iets speciaals dat je met ons wilt delen en we je niet gevraagd hebben?

Wat ik wil benadrukken is, dat als je iets heel graag wilt, blijf dan vooral geloven in jezelf. Ik heb geknokt om de Havo te halen (voor mijn ouders was het niet nodig). Naast de zorg voor drie jonge kinderen heb ik Hbo-opleiding voor leerkracht basisonderwijs met succes afgerond.

Het viel niet altijd mee, maar wat voel ik mij gelukkig dat ik een man heb, die mij altijd steunt en stimuleert. En nu ga ik mijn debuutroman ‘Angst regeert De Vulpen’ lanceren.

Het is een droom die uitkomt!download-33

 

3 Comments on “Mustreads or not !  in gesprek..; Jolanda Zuydgeest “Angst regeert de vulpen”

 1. Wat een leuk interview! Goed om te lezen! “Angst regeert de vulen” is zeker een mustread!!!!

  Like

 2. Pingback: Winactie….. Angst regeert de Vulpen – Jolanda Zuydgeest | mustreads or not !

 3. Gaaf voor Jolanda Zuydgeest, dat haar droom uitgekomen is met het schrijven van het boek: Angst regeert de vulpen. En.. wat een bijzondere titel.

  Like

%d bloggers liken dit: