Mustreads or not!  in gesprek met..; Aloysius Keller “Symfonie der dagelijkse dingen”

 

 • Als debutant willen wij je graag leren kennen, kun je je in een paar zinnen voorstellen.. Wie is Aloysius Keller eigenlijk?

Ik ben geboren in Buitenzorg in het voormalig Nederlands-Indië en ben opgegroeid in Nederland. Na mijn middelbare school studeerde ik cultuurwetenschappen, filosofie en geschiedenis in Nederland, België en de Verenigde Staten. In het verleden heb ik gewerkt voor mediabedrijven en de overheid. Ik ben de trotse vader van drie dochters.

photovisi-download-40

 • Als schrijver van je debuut, zijn wij natuurlijk enorm benieuwd hoe je tot dit boek bent gekomen? Had je altijd al de passie om te schrijven?

Deze  vraag is een van de thema’s van mijn boek en wordt daarin uitgebreid beantwoord, waarbij ik wil toevoegen dat mijn roman niet geheel autobiografisch is. Ik ben met het idee van dit boek begonnen na mijn opname in een instelling voor de behandeling van posttraumatische stressstoornis. Na de dood van mijn vrouw heb ik een definitieve vorm voor mijn debuutroman ‘Symfonie der dagelijkse dingen’ gevonden en het binnen vier maanden geschreven.6

 • Hoe lang heeft het geduurd voordat je dit boek durfde in te sturen? Heb je het meerdere malen laten lezen, door partner, vrienden of zelfs een officieel Manuscript lezer?

Vier jaar nadat het af was heb ik het aan de uitgever toegestuurd. Voor die tijd hebben een tiental mensen het manuscript gelezen.

 • Een boek schrijven kost research en tijd, was het te combineren met je werk en hoelang ben je er mee bezig geweest? En de research waar heb je die gedaan, via google of heb je heel diepgaand onderzoek gedaan ?

Ik ben met schrijven begonnen toen ik nog een fulltime baan had. Het grootste gedeelte heb ik geschreven nadat ik met vervroegd pensioen ben gegaan. De bronnen voor mijn boek bestonden voornamelijk uit egodocumenten, dat wil zeggen dagboeken van mijn vrouw en mezelf, brieven van mijn ouders en een filmscript met mijn levensverhaal dat ik voor het overlijden van mijn vrouw had geschreven. Het onderzoek via Google was beperkt en had een aanvullend karakter.

 • Wat wil je mensen mee geven met je boek, en raad je alle mensen aan, die met een idee lopen om een boek te schrijven, dit te gaan doen? Heb je nog tips voor ze, waar moeten ze opletten, en hoe zoek je een uitgeverij en wellicht iets waar je zelf van geleerd hebt.

Ik wil niet per se iets meegeven, maar zou het fijn vinden als mensen bewust in het leven staan en kunnen genieten van de kleine dagelijkse dingen. Ik raad mensen aan hun gedachten, ervaringen en belevenissen op papier te zetten. Dit hoeft niet de vorm van een boek te hebben. Het is mooi als je het nageslacht iets persoonlijks kunt nalaten. Een tip? Schrijf over datgene waar je kennis van zaken over hebt en luister voortdurend naar wat je geschreven hebt.

Zoek een uitgeverij die bij jou past en waar je je op je gemak voelt zodat je altijd jezelf kunt zijn. Vaak blijkt dat al bij het eerste contact. Lees alle contracten zorgvuldig na en onderteken pas als je alles begrijpt.

 • Natuurlijk zal je als schrijver houden van lezen, welke schrijver is je grote voorbeeld en voor welk boek ren je naar de winkel om het aan te schaffen en waarom juist voor die schrijver?

Een van mijn voorbeelden is Arnon Grunberg. Ik ren voor de eerste naar de winkel vanwege zijn stijl, observaties en aforismen. Mijn favoriete boek is evenwel ‘Het Verzameld Werk’ van Franz Kafka vanwege de sfeer die hij weet te scheppen en de thematiek van zijn boeken.

photovisi-download-41

 • De kracht van Social media is momenteel heel sterk, wat kunnen wij voor je betekenen? Ervaar je de kracht van de bloggers / hobby recensenten ook zo of hecht je er geen waarde aan?

Ik erken de kracht van sociale media in het signaleren van trends en het analyseren  van ontwikkelingen. Bloggers en hobby recensenten zijn belangrijk vanwege hun netwerk en achterland..

 • Als je schrijft heb je dan een ritueel, zonder je je helemaal af, draai je bepaalde muziek of komt het zoals het komt?

Nieuwe materiaal schrijf ik voornamelijk in de vroege ochtenduren. De middag en de avond reserveer ik voor herschrijven en correctiewerk. Ik heb altijd klassieke muziek of filmtracks aan staan.

 • Als je één ding mocht kiezen, waar zou je dan heel graag over willen schrijven?

Ik lees en schrijf graag over historische gebeurtenissen. Dat komt natuurlijk ook door mijn studie ‘geschiedenis’.download-10

 • Je schrijft al sinds je jongste jeugd, op school trokken je bijdrages voor de schoolkrant al de aandacht, waarom heeft het zolang geduurd voor je een boek bent gaan schrijven?

Ik heb mijn hele leven geschreven, maar niet altijd onder mijn eigen naam en nooit zoiets uitgebreids als een heel boek. Zoals ik al eerder opmerkte wordt in mijn roman ‘Symfonie der dagelijkse dingen’ duidelijk gemaakt waarom het zolang heeft geduurd. Om dat te weten te komen moet je het boek lezen.

 • Heb je nog iets speciaals dat je met ons wilt delen en we je niet gevraagd hebben?

Met het schrijven van mijn debuutroman werd me duidelijk dat schrijvers een eeuwige strijd voeren, namelijk om herinnerd te worden. Het is een gevecht tegen de vergetelheid en een ernstige aandoening die ‘onverschilligheid’ heet. Met mijn roman heb ik nooit voor ogen gehad om een opinie te verkondigen of informatie te verschaffen. Zelfs niet om in gevoelens uit te drukken hoe iets is geweest. Mijn enige intentie is om harten te ontroeren en ogen te openen. Als me dat lukt is mijn missie geslaagd.photovisi-download-42

 

 

 

 

 

 

One Comment on “Mustreads or not!  in gesprek met..; Aloysius Keller “Symfonie der dagelijkse dingen”

 1. Pingback: Winactie…; Symfonie der dagelijkse dingen -Aloysius Keller – Mustreads or not!

%d bloggers liken dit: