Mustreads or not!  in gesprek met..; Bibi Boom “Drijfzand”

 • Als debutant willen wij je graag leren kennen, kun je je in een paar zinnen voorstellen.. Wie is Bibi Boom  eigenlijk

Auteur, bierliefhebber, levensgenieter. De korte samenvatting. Kom uit Amsterdam maar woon tegenwoordig in een kneuterig dorpje een halfuur noordelijker met mijn twee katten. Beroepshalve projectmanager, maar zou graag van schrijven, redigeren en recenseren mijn beroep maken. Ga net beginnen aan een opleiding tot biersommelier, mijn andere grote passie: lekker eten combineren met een mooi arrangement van speciaal bieren. Daarnaast organiseer ik evenementen. Kortom: een manusje van alles.

photovisi-download-29

 • Als schrijver van je debuut, zijn wij natuurlijk enorm benieuwd hoe je tot dit boek bent gekomen? Had je altijd al de passie om te schrijven?

Ja, als kind al. Kreeg op school geregeld een standje omdat ik in de les zat te schrijven in plaats van op te letten. Op de middelbare school is dit enthousiasme de kop in gedrukt doordat ik niet overweg kon met mijn docente Nederlands en het vak ging haten. Vanaf het vierde jaar kreeg ik een andere docente en werd het mijn favoriete vak, maar het heeft nog tien jaar langer geduurd voor ik het schrijven weer oppakte. In 2012 een manuscript geprobeerd uit te geven middels crowdfunding, maar toen ik er bijna was, ging het platform failliet en was al het geld weg. Maar dat heeft me niet tegengehouden. Dat manuscript was overigens niet Drijfzand, maar het gaat wel mijn eerstvolgende project worden om dat af te schrijven.

 • Hoe lang heeft het geduurd voordat je dit boek durfde in te sturen? Heb je het meerdere malen laten lezen, door partner, vrienden of zelfs een officieel Manuscript lezer?

Initieel schreef ik het voor een schrijfwedstrijd en heb ik het door vier mensen laten proeflezen, juist mensen die ik amper kende om wel een kritische blik te hebben. Mijn moeder vindt immers alles mooi wat ik schrijf. De wedstrijd won ik niet, maar ik kreeg er wel nuttige feedback op terug, die ik heb aangewend om het te verbeteren. Na wel vier keer herschrijven opnieuw laten proeflezen en nog eens herschreven. In totaal is het een project van anderhalf jaar geworden.9

 • Een boek schrijven kost research en tijd , was het te combineren met je werk en hoelang ben je er mee bezig geweest? En de research waar heb je die gedaan, via google of heb je heel diepgaand onderzoek gedaan ?

Zonder teveel over de inhoud van het boek weg te geven kan ik zeggen dat ik behoorlijk wat uren in research heb gestoken. Het liefst was ik naar Engeland gevolgen om ter plaatse alle locaties die in mijn boek voorkomen te onderzoeken, maar dat was niet haalbaar. Dus inderdaad veel van Google, maar ook veel uit boeken en documentaires. Ik heb zelfs overwogen om het gebouw van de Scientologykerk in Amsterdam binnen te lopen en te kijken wat ze op me los zouden laten, maar dat durfde ik uiteindelijk niet.

download

 • Wat wil je mensen mee geven met je boek, en raad je alle mensen aan, die met een idee lopen om een boek te schrijven, dit te gaan doen? Heb je nog tips voor ze, waar moeten ze opletten, hoe zoek je een uitgeverij en wellicht iets waar je zelf van geleerd hebt.

De boodschap van het boek is vooral: blijf altijd kritisch nadenken en laat je niets aanpraten. Aan aspirant schrijvers wil ik vooral zeggen: wees altijd kritisch op je eigen tekst en neem de feedback van anderen aan. Zie het niet als afwijzing, maar als nuttige input om je verhaal sterker te maken. En geef niet op. Volg workshops, doe oefeningen en bovenal, wat ik aan Marlen te danken heb: doe met zo veel mogelijk schrijfwedstrijden mee. Het is een geweldige manier om te oefenen, het thema geeft je gelijk een kader en als je iets wint ben je meteen zichtbaar en kom je makkelijker binnen bij uitgevers.

photovisi-download-30

 • Natuurlijk zul je als schrijver houden van lezen, welke schrijver is je grote voorbeeld, voor welk boek ren je naar de winkel om het aan te schaffen en waarom juist voor die schrijver? 

Ik ben een groot liefhebber van Paulo Coelho, maar wat ik schrijf heeft daar geen enkele relatie toe, totaal ander genre.images-8 Als schrijfvoorbeeld denk ik daarom vooral aan Loes de Hollander, haar stijl en de mijne hebben veel overeenkomsten, en aan Agatha Christie, die altijd van die geniale plotjes heeft. Maar wier nieuwe boek ik gelijk voor naar de winkel ren is Marlen Beek-Visser. Zij was het die mij tipte om mee te doen aan schrijfwedstrijden en kijk eens hoe dat is uitgepakt. Daarnaast is ze een begenadigd Thriller-schrijfster.

photovisi-download-31

 • Je boek Drijfzand doet mee aan Boek10 is dit een Thriller of een Roman? De uitgeverij beschrijft je als niet heel honkvast, wat genre betreft, heb je nog niet echt een genre gevonden wat bij je past of wilt je alles proberen 

Klopt. Drijfzand is een New Adult Thriller. Ik merk dat ik New Adult wel een heel prettig genre vind om in te schrijven en het is zo breed dat je er allerlei kanten mee op kunt. Mijn volgende boek gaat waarschijnlijk een New Adult roman worden in een historische setting.download-19

 • De kracht van Social media is momenteel heel sterk, wat kunnen wij voor je betekenen? Ervaar je de kracht van de bloggers / hobby recensenten ook zo of hecht je er geen waarde aan?

Zeker wel. Ik volg diverse Booktubers, waarbij Chinouk Thijssen mijn favoriet is. En ik ben actief in verschillende Facebook-groepen waaronder Mustreads or not, maar ook groepen specifiek over Thrillers, een genre wat ik zelf graag lees en waar ik massa’s tips voor goede boeken aan overhoud. Zodanig dat mijn collectie nog te lezen boeken de 300 overstijgt. Wat ik heel fijn zou vinden is als lezers recensies willen schrijven over mijn boek, zelfs alleen een kort berichtje op een Facebookgroep met hoe goed of niet goed je het vond, leidt al tot discussie en betekent aandacht voor mijn boek. Ik merk hoe sterk ik zelf afga op de enthousiaste berichten van anderen over de boeken die ze hebben gelezen en hoe ik mijn koopgedrag daardoor laat beïnvloeden. Mond-tot-mondreclame is de beste reclame. En wellicht een win actie of een leesclub waarin mijn boek centraal staat? Daar zou ik zeer erkentelijk voor zijn.

 • Met Zwarte Passie heb je in 2015 gelijk een prijs gewonnen bij Godijn Publishing, heeft dit de juiste boost gegeven of wist je altijd al dat je schrijven kon, en wilde? 

Ja, absoluut. Het was een heel vreemde dag voor mij, omdat de dag ervoor mijn oma overleed, aan wie ik zeer gehecht was. Door de schrijfwedstrijd te winnen wist ik ineens dat ik wat ik op het afscheid zou zeggen in verhaalvorm zou zijn. Het was de bevestiging die ik nodig had om vol voor het schrijverschap te gaan.11137090_1074975742518610_6574114629484337500_n

 • Als je schrijft heb je dan een ritueel, zonder je je helemaal af, draai je bepaalde muziek of komt het zoals het komt? 

Dat heb ik zeker. Mijn bureau staat midden in de woonkamer, dus mijn katten houden me vaak gezelschap, maar verder wil ik niemand om me heen hebben. Verder gaat mijn telefoon uit en lees ik geen mail onder het schrijven. Dan gaat de muziek aan. Ik kies altijd voor youtube-playlists die passen bij de sfeer van wat ik aan het schrijven ben. In het geval van Drijfzand was dat urenlange zweverige yogamuziek. Ik kan geen ‘Om Shanti’ meer horen.

 • Als je één ding mocht kiezen, wat zou je dan nog heel graag willen schrijven?

Een Agatha Christie-esque whodunnit.

download-18

 • Heb je nog iets speciaals dat je met ons wilt delen en we je niet gevraagd hebben?

Volg vooral mijn Facebook-pagina facebook.com/DePalingendeKroosjespruim en mijn Twitter-account twitter.com/BibiBoomAuthor om te zien waar ik nog meer aan werk. Later dit jaar komt er ook een website.

%d bloggers liken dit: