Mustreads or not! in gesprek met..; Fiona Hack “Nadja en Najib”

 • Als debutant willen wij je graag leren kennen, kun je je in een paar zinnen voorstellen.. Wie is deze Fiona Hack eigenlijk 

Fiona Hack, 1972, geboren in Delft en opgegroeid in De Lier, een dorp in het Westland. Sinds 1998 woon ik in Zeeland. Ik ben alleenstaand en heb een dochter van elf jaar.fionahack

Ik ben enig kind van ouders die scheidden toen ik tien jaar was. Ik groeide op bij mijn moeder en zag mijn vader regelmatig. Mijn moeder kwam uit Jamaica en mijn familie woont over de hele wereld verspreid. Hierdoor heb ik veel gereisd en heb na mijn studie fysiotherapie periodes in het buitenland gewoond, zoals in Engeland, Jamaica en Canada. Ik werk als fysiotherapeut in Zeeuws Vlaanderen.

 • Als schrijver van je debuut, zijn wij natuurlijk enorm benieuwd hoe het zo gekomen is dat je dit boek hebt geschreven? Had je altijd al de passie om te schrijven?

Ik was als kind goed in het schrijven van opstellen en bedenken van verhalen. Als cadeautje maakte ik een gedicht of schreef een verhaal ter gelegenheid van een trouwerij, Moederdag of iets dergelijks. Het daadwerkelijk schrijven van een lang verhaal gebeurde jaren geleden na het overlijden van mijn moeder. Een kennis die het verhaal in een prille vorm had gelezen spoorde me aan het alsnog af te maken. Dit werd De wens 2008. Daarna werkte ik een kort verhaal uit, een detective voor jonge speurneuzen, in 2011 uitgegeven door Free Musketeers met titel ‘Onrust in het bos’.

photovisi-download-36Ondertussen is er op schrijfgebied veel gebeurd, met nu het mooie gevolg van deelname aan BOEK10!

 • Hoe lang heeft het geduurd voordat je dit boek durfde in te sturen? Heb je het meerdere malen laten lezen, door partner, vrienden of zelfs een officieel Manuscript lezer?

Ik heb het manuscript heel spontaan en zonder erbij na te denken ingestuurd. Mijn oog viel op de oproep en zag het als een buitenkans. Ik had niet verwacht uitgekozen te worden. Om eerlijk te zijn hoopte ik op goede kritiek waar ik weer mee verder kon. Ik had net twee redactrices betaald om het geheel na te kijken.

 • Een boek schrijven kost research en tijd , was het te combineren met je werk en hoelang ben je er mee bezig geweest? De research waar heb je dit gedaan, via google of heb je heel diepgaand onderzoek gedaan ?

Ik had een paar jaar geleden een kort verhaal geschreven voor een schrijfwedstrijd en nooit ingestuurd. Dat had ik spijt van en besloot het verhaal uit te werken. Het uitdenken van een verhaal duurt het langst. Hier ben ik ruim een jaar mee bezig geweest. Alleen met nadenken erover. Toen heb ik het korte verhaal in stukjes verdeeld. Daarna begonnen met schrijven in de avonduren en tijdens het wachten in de kantine op mijn dochter als zij naar de scouting was.

 • Wat wil je mensen mee geven met je boek en raad je alle mensen aan, die met een idee lopen om een boek te schrijven, dit te gaan doen? Heb je nog tips voor ze, waar moeten ze opletten, hoe zoek je een uitgeverij en wellicht iets waar je zelf van geleerd hebt.

Ik hoop met mijn verhalen te bereiken dat men niet alleen naar de omgeving kijkt (wat gebeurt er, wat speelt er?), maar vooral naar jezelf en wat jij kunt betekenen voor je omgeving.

Ik zou vooral willen meegeven het verhaal niet voor jezelf te houden. Laat het lezen door  d deze en gene en laat je niet van je pad afbrengen. Ook het opsturen naar een uitgever is iets  waar je niet te veel bij na moet denken. Gewoon doen!download-7

 • Natuurlijk zal je als schrijver houden van lezen, welke schrijver is je grote voorbeeld voor welk boek ren je naar de winkel om het aan te schaffen en waarom juist voor die schrijver?

Ik geef het toe…ik ben fan van J.K Rowling. Het verhaal van haar succes is een grote inspiratie voor mij.

photovisi-download-37

 • De kracht van Social media is momenteel heel sterk, wat kunnen wij voor je betekenen? Ervaar je de kracht van de bloggers / hobby recensenten ook zo of hecht je er geen waarde aan?

Om op te vallen in de massa van auteurs is het heel belangrijk dat je gelezen wordt en dat men het over je gaat hebben. Ik draag diverse (hobby) recensenten op handen. Ook als ze iets minder leuk vinden en zij hun eerlijke mening geven. Het kan jou als auteur een stap verder helpen in je ontwikkeling. Het kan de potentiële lezer over de streep helpen om een boek van een onbekende auteur te lezen. Op mijn naam alleen kan ik het niet redden, ondanks mijn inspanningen op FB etc. Social Media is zeer, zeer belangrijk.

 • Als je schrijft heb je dan een ritueel, zonder je je helemaal af, draai je bepaalde muziek of komt het zoals het komt?

Ik ben genoodzaakt te schrijven wanneer er een moment voorkomt. Ik moet het soms zelfs plannen. Om mijn ideeën niet te vergeten heb ik een schrift naast mijn bed waarin ik regelmatig stukjes schrijf. Als ik eenmaal in een verhaal zit dan maakt het niet meer uit wat er om mij heen gebeurd. Ik laat me dan niet afleiden.

 • Als je één ding mocht kiezen, waar zou je dan nog heel graag over willen schrijven?

Ik zou heel graag een detective willen schrijven.

 • Je boeken hebben een onderwijzend/ maatschappelijk thema, er zit een boodschap achter kies je dat bewust en waarom juist een thema en geen fictief verhaal?

De boeken die ik eerder heb geschreven hangt samen met wat ik op dat moment meemaakte. Mijn eerste boek ‘De Wens’2008 gaat over een jongen die er niet helemaal bij hoort, een gevoel dat ik lang heb gehad. Uiteindelijk redt hij een heel koninkrijk en zorgt hij ervoor dat de wonderbaarlijke zuurstok in de juiste handen komt.

Het tweede boek ‘Onrust in het bos’ 2011 gaat over een slak die door haar eigen gedrag zichzelf ongewenst maakt. Iemand heeft haar huisje gestolen en verstopt. Vindt kabouter Speurneus de dader voordat de slak uitdroogt? Natuurlijk komt het goed met als moraal dat men verder kijkt dan de buitenkant. Hoe is deze slak zo geworden?

photovisi-download-38

Via de klimmende ster heb ik bundels uitgebracht met thema Pesten (Antipesto). Mijn dochter werd gepest en ik zocht naar een antwoord. Onlangs is er een bundel met thema scheiden uitgekomen. Ook om een antwoord te vinden op de vraag of scheiden altijd lijden is. Ik maak dus dingen mee en zoek een uitlaatklep. Ik ga over tot actie om een stap verder te kunnen komen.

 • Waarom heb je je manuscript in gezonden voor de Boek10 van Godijn uitgeverij, want je hebt een eigen kleine uitgeverij “De klimmende ster”? Had je Nadja en Najib niet zelf willen uitgeven?

Ik was eerder genomineerd voor een schrijfwedstrijd van HNS. Ik had al snel in de gaten wat dit bedrijf doet aan PR. Godijn Publishing was mij niet bekend. Na bekijken van hun site zag ik wat zij voor activiteiten hebben op gebied van PR. Dat is een netwerk dat ik nooit zou kunnen aanboren gebaseerd op alleen mijn naam. De klimmende ster begint in aanzien te groeien. De boeken die uitkomen worden meestal meteen aangenomen door Biblion. Daar ben ik trots op, maar dan… Ik zou nooit zo’n groot event als wat 22 september staat te gebeuren op poten kunnen zetten. Ik heb diverse mooie bijeenkomsten mogen organiseren. Om dit project te laten slagen is het belangrijk te werken met mensen die de hele dag hiermee bezig kunnen zijn. Dat kan ik niet.

Bovendien kan ik veel makkelijker een ander aanprijzen, dan mijzelf. Mijn manuscript is geaccepteerd door echte kenners. Dat betekent heel veel voor mij.7

 • Heb je nog iets speciaals dat je met ons wilt delen en we je niet gevraagd hebben? 

Ik denk dat alles wel gezegd is. Groetjes!

 

 

One Comment on “Mustreads or not! in gesprek met..; Fiona Hack “Nadja en Najib”

 1. Pingback: WINACTIE …………..”NADJA EN NAJIB” van Fiona Hack | mustreads or not !

%d bloggers liken dit: