Mustreads or not ! in gesprek met..; Jan Zegers “De Witpenmerel”

 • Als nog vrij onbekende auteur willen wij je graag leren kennen. Kun je je in een paar zinnen voorstellen. Wie is Jan Zegers eigenlijk

Ik ben in 1944 geboren als tweede kind in een groot gezin in Driewegen, een dorpje onder de rook van Terneuzen.

Na een gelukkige jeugd ben ik getrouwd met Rina en zijn we in Terneuzen gaan wonen. Samen hebben we drie kinderen en vier kleinkinderen.

Tijdens mijn werkzaam leven was ik bedrijfsleider bij een automobielbedrijf in Terneuzen.

photovisi-download-51

 • Als schrijver van je nieuwe boek, zijn wij natuurlijk enorm benieuwd hoe het zo gekomen is dat je dit boek bent gaan schrijven? Ben je al lang aan het schrijven en wat heb je al geschreven?

 Met een drukke baan en fietsen als sportieve hobby was schrijven wel het laatste waar ik aan toekwam. Het leefde wel. Schrijver en dichter Jacques Hamelink, dorpsgenoot en verhalenverteller tijdens mijn jeugd was altijd mijn grote voorbeeld. Kort na mijn pensionering in 2004 begon ik met enkele korte verhalen te schrijven. Eind 2004 volgde een reisverslag van een pelgrimstocht die ik ondernam met enkele fietsvrienden naar Santiago de Compostela. Pas in 2011, na een ware ontdekkingstocht door de Nederlandse taal en literatuur, durfde ik de stap te maken om een heuse roman te schrijven, met in gedachte: je bent nooit ergens te oud voor. Na een bijzonder goede ontvangst in het voorjaar van 2012 van De worsteling naar geluk smaakte het naar meer. Eind 2012 bracht ik De stenen van Cruz de Ferro zwijgen uit.

photovisi-download-53

 • Hoe lang heeft het geduurd voordat je dit boek durfde in te sturen? Heb je het meerdere malen laten lezen, door partner, vrienden of zelfs een officieel manuscript lezer?

Twee eerdere boeken heb ik uitgegeven bij een clusteruitgeverij. Het manuscript van De Witpenmerel was zo goed als klaar om dit opnieuw te doen.3

Mijn nieuwe roman verdiende meer dan regionale bekendheid vond ik en zo ben ik in het project Boek10 gestapt.

Ik heb al vanaf mijn eerste boek een oud leraar bereid gevonden om mij redactioneel bij te staan en dat hebben ook mijn vrouw en een steeds wisselend gezelschap van drie proeflezers gedaan.

 • Een boek schrijven kost research en tijd. Was het te combineren met andere zaken en hoelang ben je er mee bezig geweest? De research waar heb je dit gedaan, via Google of heb je heel diepgaand onderzoek gedaan?

Met een boek schrijven sta je op en ga je mee naar bed. Dan blijft naast ontspanning nog maar weinig tijd over voor andere dingen. Aan De Witpenmerel heb ik drie jaar gewerkt en ik heb er al mijn kunde en kennis ingelegd. De voorafgaande periode van tien jaar was een leerproces. Wikipedia is een bron voor feiten en Google vooral voor achtergrondinformatie. Tot twee keer toe heb ik een jonge vrouw geïnterviewd. Haar enerverende jeugd heb ik verwerkt in het eerste deel van mijn boek. Voor veel andere onderwerpen heb ik boeken en tijdschriften gelezen en vanzelfsprekend heb ik mijn verbeelding laten spreken.

 • Wat wil je mensen mee geven met je boek, en raad je alle mensen aan, die met een idee lopen om een boek te schrijven, dit te gaan doen? Heb je nog tips voor ze, waar moeten ze opletten hoe zoek je een uitgeverij en wellicht iets waar je zelf van geleerd hebt.

In mijn boek komt tot uitdrukking dat een mensenleven mooie maar ook treurige en wrede kanten kent.

Met de nodige zelfdiscipline en veel doorzettingsvermogen heb ik de meeste doelen in mijn leven bereikt, dus ik zou zeggen: volg je hart en doe wat je al lang had willen doen.

Wil je van het schrijven tot het drukken van een boek alles zelf in de hand houden, dan kun je terecht bij een clusteruitgeverij. Het zelf alles moeten uitvinden gaf veel problemen maar ook voldoening. Het eindproduct bracht mij in de regio veel succes. Dat ik vanuit het bedrijfsleven wat pr ervaring had was mooi meegenomen. Zo’n eerste succes kan je dan gebruiken om de volgende stap te zetten.

Prijzen pakken met verhalenwedstrijden kan ook een ingang zijn.

 • Natuurlijk zult je als schrijver houden van lezen. Welke schrijver is je grote voorbeeld en voor welk boek rent je naar de winkel om het aan te schaffen en waarom juist voor die schrijver?

Ian McEwan en dan vooral Boetekleed en Zaterdag. Jan Siebelink vind ik ook goed. Dat ik hem enkele keren persoonlijk ontmoet en gesproken heb zal daar zeker aan bijdragen. Als Peter Buwalda een nieuw boek uitbrengt. Bonita Avenue vond ik schitterend geschreven. Een schrijver met zoveel potentie zal hier zeker een goed gevolg aan geven.photovisi-download-54

 • De kracht van Social media is momenteel heel ster. Wat kunnen wij voor je betekenen? Ervaar je de kracht van de bloggers / hobby recensenten ook zo of hecht je er geen waarde aan?

De schrijver met een niet alledaagse achtergrond belichten en er een positieve recensie aan toevoegen kan op een goed gelezen site veel betekenen.

Dagelijks begeef ik mij op social media, maar ik ben bang dat door het vele aanbod de waarde vermindert. Er wordt veel aangeklikt maar weinig van a tot z gelezen. Wel kan het lezen van dezelfde naam, boek of welk onderwerp dan ook nieuwsgierigheid opwekken en dan heb je je doel alsnog bereikt.

 • Als je schrijft heb je dan een ritueel, zonder je je helemaal af, draai je bepaalde muziek of komt het zoals het komt?

Geen muziek en ik wens zomin mogelijk gestoord te worden. Wel verzet ik mijn zinnen met lange onderbrekingen. Het ‘andere leven’ gaat normaal door.

Vroeg opstaan geeft nieuwe inzichten en vooral niet te laat doorgaan want je neemt je verhaal mee naar bed en dat kost je je nachtrust.

Wel altijd pen en papier bij de hand voor opkomende gedachten.images-15

Ik begin de nieuwe dag iedere keer met lezen wat ik de vorige schrijf dag geschreven heb en dan komen die nieuwe inzichten naar boven waar ik het eerder over had.

 • Als je één ding mocht kiezen, wat zou je dan heel graag willen schrijven?

Een levensecht verhaal van een bijzonder iemand die tot in zijn hart laat kijken. Ja, dat zou mooi zijn, maar wel met wat ruimte voor eigen invulling.

 • Je schrijf carrière is begonnen na het fietsen naar Santiago de Compostela. Wij zijn natuurlijk benieuwd waarom je die reis hebt gemaakt, maar ook of je daar iets speciaals hebt meegemaakt waardoor je bent gaan schrijven?

De tocht naar Santiago was voor mij een sportieve uitdaging en had weinig met religieus sentiment te maken. Geloof is geen thema in mijn boeken, maar door bepaalde uitspraken en opmerkingen prikkel ik de lezer tot nadenken. Santiago de Compostela was de eindbestemming maar de weg er naar toe was het doel. Wel heeft het veel indrukken achtergelaten en die heb ik verwoord in een lijvig reisverslag van 83 pagina’s. In mijn tweede boek De stenen van Cruz de Ferro zwijgen loopt de reis als een rode draad door het verhaal.photovisi-download-52

 • Je hebt al meerdere boeken op je naam staan, en prijzen gewonnen. Wat is het dat je je wilde aansluiten bij de Boek 10 actie van Godijn uitgeverijen?

De oproep om deel te nemen was uitdagend en tegelijkertijd veelbelovend gesteld. Het sprak mij aan en mijn manuscript was toevalligerwijs net klaar, dus beschikbaar.

 • Heb je nog iets speciaals dat je met ons wilt delen en we je niet gevraagd hebben?

Mijn verwachtingen zijn hoog gespannen en ik kijk uit naar het vervolg op de boeklancering.

%d bloggers liken dit: