Mustreads or not!  in gesprek met..; Marc Lommert “De eerste wereld”

 

 • Als debutant willen wij je graag leren kennen, kun je je in een paar zinnen voorstellen.. Wie is Marc Lommert eigenlijk

Marc Lommert is een natuurliefhebber. In de wildernis van Noord Amerika of Scandinavië is hij helemaal in zijn element. Met dezelfde benen waar hij de gehele Via Alpina mee bewandelde, werd hij vijf keer Nederlands Kampioen verspringen en voltooide hij een Ironman. Hij woont samen met zijn vriendin Rimalda in het gezellige centrum van Utrecht.

 • Als schrijver van je debuut, zijn wij natuurlijk enorm benieuwd hoe je tot dit boek bent gekomen? Had je altijd al de passie om te schrijven?

Op de basisschool haalde ik zelden voldoendes voor opstellen en op de HAVO vatte ik het legendarische boek De Groene Mijl (Stephen King) samen met “Er worden twee meisjes vermoord.” Dit zegt denk ik al genoeg: ik heb nooit een passie voor schrijven gehad. Ik hield ook niet echt van lezen, ik besteedde mijn tijd liever aan sport.

download-14

 • Hoe lang heeft het geduurd voordat je dit boek durfde in te sturen? Heb je het meerdere malen laten lezen, door partner, vrienden of zelfs een officieel Manuscript lezer?

Ik ben op 27 maart 2009 begonnen met schrijven, maar heb mijn verhaal pas in 2011, toen het helemaal af was, aan hooguit tien mensen laten lezen. Vervolgens ben ik begonnen aan het vervolgdeel en toen ook dit project afgerond was, vond ik het tijd om mijn sociale omgeving over mijn schrijfambities te vertellen. Zij waren dusdanig enthousiast over de verhalen dat ik besloten heb het eerste deel uit te geven. In december 2014 is De Eerste Wereld in eigen beheer uitgegeven, nadat het door een aantal proeflezers uitgebreid bekritiseerd was natuurlijk.

 • Een boek schrijven kost research en tijd , was het te combineren met je werk en hoelang ben je er mee bezig geweest? De research waar heb je dit gedaan, via google of heb je heel diepgaand onderzoek gedaan ?

Dit is een simpele vraag: tijd héb je niet, tijd máák je. Dus natuurlijk is het te combineren met al het andere wat ik doe. Ik heb zoveel plezier in schrijven, dat ik bijvoorbeeld geen TV thuis heb: ik besteed mijn tijd simpelweg liever aan schrijven dan aan TV kijken. Soms maak ik echter geen tijd voor mijn verhaal, zoals op vakantie. Het is altijd een kwestie van prioriteiten stellen.

 • Wat wil je mensen mee geven met je boek, en raad je alle mensen aan, die met een idee lopen om een boek te schrijven, dit te gaan doen? Heb je nog tips voor ze, waar moeten ze opletten, hoe zoek je een uitgeverij en wellicht iets waar je zelf van geleerd hebt.

Mijn tip: schrijf om de juiste reden, namelijk dat je van schrijven houdt. Schrijf niet om beroemd te worden of om veel geld te verdienen, maar omdat je plezier uit het schrijven haalt. Schrijf niet waarvan je verwacht, denkt of hoopt dat je “publiek” daar behoefte aan heeft, maar blijf bij je eigen stijl en denkbeelden. Stel jezelf geen deadlines, want het verhaal komt toch wel zoals het gaat komen. Dwing jezelf niet om te schrijven als je geen zin hebt, maar wacht tot de inspiratie komt. Soms zit je hooft te vol met andere dingen, en jezelf dan forceren een verhaal te typen, daar heeft niemand wat aan. Jij schrijft gewoon omdat je het leuk vindt. Dan komt de rest vanzelf.

 • Natuurlijk zul je als schrijver houden van lezen, welke schrijver is je grote voorbeeld, voor welk boek ren je naar de winkel om het aan te schaffen en waarom juist voor die schrijver?

J.R.R. Tolkien, schrijver van onder andere The Lord of the Rings & The Hobbit. Ik heb inmiddels 450 boeken (alles naast elkaar 23 meter) van Tolkien in mijn kast staan, waaronder enkele zeer bijzondere en gelimiteerd edities.

photovisi-download-45

 • De kracht van Social media is momenteel heel sterk, wat kunnen wij voor je betekenen? Ervaar je de kracht van de bloggers / hobby recensenten ook zo of hecht je er geen waarde aan?

Op social media gebied ben ik zelf geen pro, dus ja ik zou erg veel aan jullie kunnen hebben. Ik ervaar dat met de juiste voorzet er heel veel te bereiken is door mijzelf, en die juiste voorzet wordt vaak gegeven door bloggers of recensenten. Daar ben ik hen ook erg dankbaar voor!

 • Als je schrijft, heb je dan een ritueel, zonder je je helemaal af, draai je bepaalde muziek of komt het zoals het komt?

Ik schrijf wanneer ik er klaar voor ben, wanneer de inspiratie er is. Soms blijft deze inspiratie weken achter elkaar weg, soms komt het elk uur. Wanneer ik inspiratie heb, maakt het niet zo veel uit wat er in mijn omgeving gebeurt, dan komen mijn ideeën toch wel op papier!

 • Als je één ding mocht kiezen, waar zou je dan nog heel graag over willen schrijven?

Alles waar ik nu aan kan denken is Drie Werelden. Er staat nog zoveel te gebeuren, er zijn nog zoveel bizarre ontwikkelingen te beschrijven! Voor nu gaat mijn aandacht vooral daar naar uit, en ik zou eerlijk gezegd op dit moment ook nergens anders over willen schrijven.

 • Je idee voor het schrijven van een boek ontstond tijdens een wereld reis met je vriendin, hoe is dit zo gekomen heb je zulke bizarre gebeurtenissen mee gemaakt dat er zich een Fantasy verhaal ontpopte?

Begin 2009 reisden mijn vriendin en ik rond in Nieuw Zeeland en omdat ik wist dat de films van Lord of the Rings daar opgenomen waren, heb ik het boek daar gelezen. Er ging letterlijk en figuurlijk een wereld voor mij open. Overal waar ik uit de auto keek, overal waar we wandelden of kampeerden, overal zag ik Middle Earth. Ik zat helemaal in de ban van het verhaal tot op 27 maart mijn boek uit was. Omdat mijn vriendin nog wel in haar eigen boek bezig was, ik mij een beetje verveelde, maar met mijn hoofd nog helemaal in Tolkien sferen verkeerde, besloot ik zonder enige ervaring of enig voorteken: ik kan ook wel zo’n boek schrijven! De Eerste Wereld was het resultaat.

 • Als gymleraar, heb je dagelijks kinderen om je heen, hoor je hun verhalen en maakt van alles met ze mee. Heb je deze gebeurtenissen, met de kinderen, kunnen gebruiken bij het schrijven van je boek?

Ik haal inspiratie uit alles om mij heen, dus ook uit de kinderen. Kinderen zijn meesters in het bedenken van creatieve woorden, beroepen, zinsconstructies en dromen. Ik heb daar zeker veel aan gehad. Daar moet bij gezegd worden dat ook mijn sociale omgeving een grote inbreng heeft in het boek. Zo zijn alle hoofdpersonen uit De Eerste Wereld, zoals prins Kûdam, Beüz en Pyn, zowel qua innerlijk als qua uiterlijk als qua naam gebaseerd op vrienden van mij.

 • Heb je nog iets speciaals dat je met ons wilt delen en we je niet gevraagd hebben? 

Ik heb nog wel 100 wist je datjes of speciale dingen. Maar die komen altijd beter uit in een persoonlijk interview. Wie weet een vervolg?

 

One Comment on “Mustreads or not!  in gesprek met..; Marc Lommert “De eerste wereld”

 1. Pingback: Winactie…. “De Eerste Wereld”- Marc Lommert | mustreads or not !

%d bloggers liken dit: