Mustreads or not! in gesprek met..; Nienke Pool “Falco en de gestolen Stympha`s”

 

 • Als debutant willen wij je graag leren kennen, kun je je in een paar zinnen voorstellen.. Wie is Nienke Pool eigenlijkdownload-7

Ik ben driemaal moeder, tweemaal historica en eenmaal levenspartner van een geluksvogel. En dan heb je al mijn grote liefdes wel in een notendop samengevat

 • Als schrijver , zijn wij natuurlijk enorm benieuwd hoe je tot dit boek bent gekomen? Had je altijd al de passie om te schrijven?

Nee, ik schrijf nog maar een paar jaar. Doordat ik was gevallen zat ik wekenlang op een stoel en toen kwamen letterlijk de verhalen opborrelen. De Stympha’s waren het eerste wat er in me opkwam. Het zijn mythologische moordvogels die één van de werken van Herakles vormden. Dat wilde ik op een ludieke wijze in een verhaal verwerken. Hoe het precies gebeurde, kan ik eerlijk gezegd niet beter omschrijven: ineens waren er een heleboel verhalen in mijn hoofd.photovisi-download-25

 • Hoe lang heeft het geduurd voordat je dit boek durfde in te sturen? Heb je het meerdere malen laten lezen, door partner, vrienden of zelfs een officieel Manuscript lezer?

Erg lang. En alleen de buurvrouw en de dochter van mijn beste schrijfvriend hebben het in zijn geheel gelezen (naast de uitgever en de redacteur). Mijn eerste schrijfsels dateren van 2012. Al snel merkte ik dat schrijven helemaal niet gemakkelijk was en ik heb mezelf heel erg getraind om beter te leren schrijven. Ik heb aan veel schrijfwedstrijden meegedaan en schreef korte verhalen voor verhalenbundels, jaarboeken, literaire magazines en tijdschriften. Steeds opnieuw probeerde ik tussendoor mijn Stympha-verhaal af te schrijven maar dat vond ik erg moeilijk. Twee jaar geleden heb ik het heel vlug afgeschreven om het in te sturen voor een wedstrijd. Maar die gingen failliet en dat hoorden we pas een jaar later. Al die tijd heeft mijn manuscript liggen verstoffen. Ik durfde het niet zo goed in te sturen. Toen zag ik in maart Boek10! voorbij komen en dacht: dit is mijn kans. Ik heb ingestuurd en mijn boek werd uitgekozen!

 • Een boek schrijven kost research en tijd , was het te combineren met je werk en hoelang ben je er mee bezig geweest? De research waar heb je dit gedaan, via google of heb je heel diepgaand onderzoek gedaan?

Voor dit boek hoefde ik geen research te doen. Het speelt zich deels af in de tijd van de Jagers en Verzamelaars en daar weet ik als historica veel vanaf. Het was meer het leren van “hoe moet ik een boek schrijven?” wat veel tijd heeft gevergd. download-8Ik wilde een mooi boek schrijven dat tieners met plezier lezen. Dat was veel moeilijker dan ik dacht. Vandaar dat het alles bij elkaar 4 jaar heeft geduurd. Veel schrijven en herschrijven en nog weer een idee er in verwerken en dan weer herschrijven.

De Combinatie met werken viel erg mee. Ik deed op dat moment mantelzorg en geef les aan huis dus ik kan mijn eigen tijd indelen.

 • Wat wil je mensen mee geven met je boek, en raad je alle mensen aan, die met een idee lopen om een boek te schrijven, dit te gaan doen? Heb je nog tips voor ze, waar moeten ze opletten, hoe zoek je een uitgeverij en wellicht iets waar jezelf van geleerd hebt.

Ik voel me teveel een debutant om daar een goed antwoord op te geven. Wat ik heb gedaan, werkte heel goed voor mij: begin met korte verhalen te schrijven in verschillende genres. Lees veel en kijk rond. Naast veel lezen, recenseer ik ook boeken waardoor je heel kritisch leest en daar leerde ik weer veel voor m.b.t. het schrijven van mijn boek. Schrijven leren is met name meters maken. Ik schrijf de hele dag. Soms artikelen, soms blogs of recensies maar ook columns en korte verhalen.

 • Natuurlijk zal je als schrijver houden van lezen, welke schrijver is je grote voorbeeld, voor welk boek ren je naar de winkel om het aan te schaffen en waarom juist voor die schrijver?

Hella Haasse. Zij schrijft historische romans die gebaseerd zijn op echte feiten. Prachtig vind ik dat. Met name omdat haar hoofdpersonen niet altijd erg aardig zijn. Om te smullen vind ik dat. Dat is mijn droom: paar jaar in een archief zitten om uiteindelijk met een meesterwerk te komen. En dat gaat me ooit lukken! 

photovisi-download-26

 • Je hebt je eigen fantasy wereld ontdekt en beschreven, de Stympha`s, een groep moordlustige mythologische vogels. Is dat bewust, een Fantasy wereld, wil je ons als lezer even heerlijk meevoeren in een wereld waar van alles gebeurt om even te ontsnappen aan de hedendaagse ellende van de “Echte” wereld?

Mijn verhalen zijn meestal historisch onderbouwd. Dit verhaal ook. Het is gebaseerd op een mythe. Het is een wereld die lezers herkennen uit de geschiedenisboeken en meteen merken ze dat mijn boek geen saaie geschiedenisles is. Integendeel zelfs. Het is een heerlijk avontuur. Leren moet je al genoeg, vooral als tiener. Lezen doe je voor je plezier.

photovisi-download-27 

 • Heb je altijd al een zwak gehad voor de Fantasy wereld of zou je ook wel eens een Roman of een Waar gebeurd verhaal willen schrijven? Wat zijn je wensen om ooit nog eens over te schrijven?

Mijn volgende verhaal wat ik momenteel aan het schrijven ben is ook Historische Fantasy. Maar het verhaal dat ik hierna wil schrijven niet. En toch ook weer wel want dat wordt een sprookje. Haha, ik kan het blijkbaar niet laten.

 • De kracht van Social media is momenteel heel sterk, wat kunnen wij voor je betekenen? Ervaar je de kracht van de bloggers / hobby recensenten ook zo of hecht je er geen waarde aan?

Ik denk dat er weinig mensen zo actief zijn op social media als ik. Het moet je liggen dat geklets online en alle verhalen van andere mensen lezen. Ik smul ervan. Ik lees wat andere bloggers en recensenten van boeken vinden en daar leer ik van. Er zijn nu meer dan zestig verhalen van me gepubliceerd en meer dan de helft is te danken aan social media. Het is niet alleen leuk het is ook echt handig. De kracht van jullie is dat jullie niets voor mij hoeven te doen. Jullie zijn er voor de mensen die onze passie van lezen delen. Door jullie enthousiasme steek je mensen aan. Dat is jullie kracht. Ik hou ervan, maar dat weet je van me.download-6

 • Heb je nog iets speciaals dat je met ons wilt delen en we je niet gevraagd hebben?

Nee hoor, ik vond het fijne vragen en ik heb mijn ei gelegd!

 

 

One Comment on “Mustreads or not! in gesprek met..; Nienke Pool “Falco en de gestolen Stympha`s”

 1. Pingback: Win actie .. Falco en de Gestolen Stympha`s – Nienke Pool  | mustreads or not !

%d bloggers liken dit: