Mustreads or not! in gesprek met..; Silvia van Gimst “One for the Birds”

 

 • Als debutant willen wij je graag leren kennen, kun je je in een paar zinnen voorstellen.. Wie is Silvia van Gimst eigenlijk

Silvia  is een creatieve duizendpoot die haar opleiding volgde aan kunstacademie Sint Joost in Breda. Ze is afgestudeerd in de richting fotografie.ywu8qy55_400x400

Zo maar een paar dingen waar ze zich mee bezig houd: Koken, lezen, films, muziek, series, tekenen (wat ik eigenlijk helemaal niet kan), fotograferen, kunst, toneel(spelen), documentaires, vampiers en andere bovennatuurlijke zaken, de psyche, geschiedenis van het oude Rome en nog veel meer. In september 2016 begin ik met een opleiding tot therapeut reflexologie. Oosterse geneeswijzen interesseren me en wilde daar iets mee gaan doen. Ik woon in ’s ‘s-Hertogenbosch samen met mijn lieve wederhelft en hondje Sam.photovisi-download-55

 • Als schrijver van je debuut, zijn wij natuurlijk enorm benieuwd hoe je zo tot dit boek bent gekomen? Had je altijd al de passie om te schrijven?

download-28Een van mijn grote idolen is Marc Bolan. De zanger van de Britse band T. Rex die in 1977 op 29 jarige leeftijd om het leven kwam bij een tragisch auto ongeluk. Ik had een droom waar hij in voor kwam. Die droom heb ik de dag er na direct op papier gezet. Het was maar een half A4tje, eigenlijk niks bijzonders, maar toen ik het later doorlas dacht ik ‘dit kan best wel eens wat worden.’ Ik heb het aangepast en zo ontstond mijn eerste verhaal voor de verhalenbundel. Inside information: Het verhaal Soon is gebaseerd op deze droom.

Ik had altijd als de droom om te schrijven maar nooit de moed gehad om er aan te beginnen. Toen ik 35 werd dacht ik ‘het is nu of nooit’ images-17en ben toen heel ambitieus aan een roman begonnen. Die heb ik weliswaar afgemaakt maar even in de koelkast gelegd. Dat komt nog wel. Toen ik met de korte verhalen begon wist ik dat ik op de goede weg zat. Ik wist dat ik dat eerst af moest maken.

Ik denk in beelden, hoogstwaarschijnlijk omdat ik kunstenaar/fotograaf ben. Die beelden omzetten in schrift is niet makkelijk. Je moet echt een switch maken. Ik geloof dat me dat gelukt is. images-18

 • Hoe lang heeft het geduurd voordat je dit boek durfde in te sturen? Heb je het meerdere malen laten lezen, door partner, vrienden of zelfs een officieel Manuscript lezer?

Ik had en heb nog steeds iemand naast me zitten die erg kritisch is, wat in het begin erg moeilijk voor me was. Dit heeft er uiteindelijk wel voor gezorgd dat het boek beter is geworden en ben ik blij dat diegene zo kritisch was/is. Aan jaknikkers heb je niks. Erg leuk en goed voor je ego maar uiteindelijk brengt je dat niet naar een hoger plan.

Toen ik het boek naar de vertaalster stuurde zag ik de oproep van Godijn Publishing over BOEK10! Ik heb geen moment geaarzeld en mijn manuscript opgestuurd. Ik hoopte op een reactie met feedback maar kijk me nu zitten. Mijn boek gaat werkelijk gelanceerd worden op 22 september!5

 • Een boek schrijven kost research en tijd , was het te combineren met je werk en hoelang ben je er mee bezig geweest? De research waar heb je dit gedaan, via Google of heb je heel diepgaand onderzoek gedaan ?

Ik heb er zo’n twee jaar over gedaan voor dat ik mijn twintig verhalen af had. Dit moest inderdaad in combinatie met werk en de rest van mijn leven maar voor mij prima te doen. Ik heb wat research gedaan met het oog op wat tijd- en plaatsbepalingen en wat actie scènes maar ben daar geen uren mee bezig geweest.

 • Wat wil je mensen mee geven met je boek, en raad je alle mensen aan, die met een idee lopen om een boek te schrijven, dit te gaan doen? Heb je nog tips voor ze, waar moeten ze opletten, hoe zoek je een uitgeverij en wellicht iets waar je zelf van geleerd hebt.

Ik wilde in eerste instantie mijn boek in eigen beheer uitgeven. Ik ben oprecht blij dat ik de kans heb gekregen dit via Godijn Publishing te mogen doen. Er komt nogal wat bij kijken.

Wil je zelf een boek gaan schrijven? Fantastisch natuurlijk maar zorg dat je iemand in de buurt hebt die echt kritisch is. Wat ik al eerder zei, aan jaknikkers heb je niks. Niet leuk maar wel noodzakelijk. Ben kritisch naar jezelf, ben eerlijk en realistisch.

Wat ik mensen wil meegeven met mijn boek? Mijn boek is gevuld met verrassende, korte verhaaltjes met een macabere twist. Dat is een genre waar je van moet houden. Toch denk ik dat het voor een groter publiek is weggelegd omdat het grijpt en verwonderd. Open your mind!

 • Natuurlijk zul je als schrijver houden van lezen, welke schrijver is je grote voorbeeld en voor welk boek ren je naar de winkel om het aan te schaffen en waarom juist voor die schrijver?

Ik las als kind veel Agatha Christie en Stephen King. Ik houd van intriges en suspense. Horror en griezelen, heerlijk!

Zeker één plank van mijn boekenkast is volledig gevuld met vampierboeken. Daar heb ik al van kleins af aan een oneindige fascinatie voor gehad.

En verder: Stieg Larsson, Jo Nesbo, Karin Slaughter maar ook schuw ik de oude meesters niet. Ook las ik: Faust van Goethe en heb grote bewondering voor Les yeux sont fait van Jean Paul Sartre.

photovisi-download-56

Ik ben niet het zoetsappige type, dat is duidelijk terug te zien in de boeken die ik lees maar ook in mijn eigen schrijfsels. Ik heb iets met het bovennatuurlijke, het macabere, de dood en bizarre en vreemde situaties.

Ook lees ik veel biografieën en geschiedenis boeken.

 • De kracht van social media is momenteel heel sterk, wat kunnen wij voor je betekenen? Ervaar je de kracht van de bloggers / hobby recensenten ook zo of hecht je er geen waarde aan?

Onderschat de kracht van social media niet! Ik zie zelf hoe meer ik Twitter en blog hoe meer volgers ik krijg. Ik geloof er eerst niet zo in maar ik zie nu met eigen ogen hoe het werkt. Ik ben er ook van overtuigd dat je elkaar met media moet helpen. Veel delen en retweeten, dat werkt. Ben niet alleen met je eigen dingetje bezig. Posts van anderen delen is fijn, lief en wordt gewaardeerd. Voor deze wijsheid wil ik de credits wel overdragen aan mijn collega BOEK10! Schrijfster Nienke Pool. Zij kwam hier mee. Ik bevestig alleen, want het is zo. Het werkt! 

 • Als je schrijft heb je dan een ritueel, zonder je je helemaal af, draai je bepaalde muziek of komt het zoals het komt?

Ik heb geen vast schrijfritme al denk ik dat dat wel beter voor me zou zijn. Ik denk dat ik mezelf soms nog wat te afhankelijk opstel van inspiratie.

Ik moet wel enige mate van rust om me heen hebben anders kan ik me niet concentreren.

 • Als je één ding mocht kiezen, waarover zou je dan nog heel graag willen schrijven?

Ik wil graag mijn roman, die nog in de ‘koelkast’ ligt afmaken en ik wil mijn biografie schrijven. Dat zijn dus eigenlijk twee dingen maar wel twee die ik ECHT nog wil doen.

 • De wereld van het ongrijpbare heeft op jou een enorme aantrekkingskracht lazen wij, kan je ons eens vertellen wat je daar zo mooi/ spannend/ intrigerend aan vindt?

Vanaf ik me kan herinneren heb ik me altijd al verzet tegen de gevestigde orde. Iets wat niet makkelijk is. Je kan op gaan in de massa en met de wind meewaaien. Dat is makkelijk maar heeft me nooit getrokken. Vervolgens kun je dit op twee manieren aanpakken. Dwars tegen de stroom in of er met een boog omheen lopen. Bij de eerste zul je veel botsen, in het tweede geval krijg je niet veel tegengas maar in beide gevallen kan het een eenzaam pad zijn.

Wat ik hiermee wil zeggen is eigenlijk dat ik altijd op zoek ben geweest naar het onbekende. Ik wil weten wat er is voorbij die berg die we allemaal kennen. Er is iets wat ik niet kan zien. Als ik het niet kan zien vul ik het zelf in.

Wat bestaat en wat ik zie is niet zo interessant. Het is hetgeen wat ik niet zie en niet begrijp wat zo intrigeert.

Dingen die ik niet begrijpt en zeer onwaarschijnlijk acht, maar niet geheel onmogelijk zijn, dát zijn dingen waar ik mijn hoofd over wil breken. Is er bewijs dat we niet kunnen tijdreizen? Hoe werkt het brein van een moordenaar? Hoe werkt het brein überhaupt? Waarom doen we de dingen die we doen? Geesten bestaan, of toch niet? Luisteren we naar het gevoel of luisteren we naar de ratio? Vragen, vragen, vragen. De simpele antwoorden schuif ik aan de kant. Die wil ik niet, die verzin ik zelf.

“I reject your reality and substitute my own”.

download-32

 • Naast het schijven ben je Kunstenaar en Fotograaf, allebei heel creatieve beroepen. Moet je creatief zijn om een boek te kunnen laten ontstaan?

Ik denk dat je creatief moet zijn om een goed idee te kunnen laten ontstaan al ben ik er niet van overtuigd dat je ook perse een creatief beroep moet hebben of creatief moet zijn om te kunnen schrijven. Ik denk juist dat mijn beeldend beroep me lang heeft tegengewerkt. Ik denk altijd in beelden. Die moest ik vervolgens omzetten in woorden. Ik heb lang gedacht dat ik helemaal niet kon schrijven ook al wilde ik het dolgraag. Ik heb ook echt moeten doorzetten. Ik dacht niet dat het potentie had tot dat iemand mijn een schop onder mijn kont gaf en zei dat ik door moest gaan.images-16

 • Heb je nog iets speciaals dat je met ons wilt delen en we je niet gevraagd hebben?

Eigenlijk is mijn verhalenbundel een autobiografie. In ieder verhaal zit wel een fascinatie, obsessie of persoon die ik erg bewonder. Dat is voor de lezer niet duidelijk maar voor mij erg leuk. Een soort persoonlijke dubbele bodem.

 

%d bloggers liken dit: