Saskia Maaskant – Dromer. De Boekpresentatie en Mustreads is erbij

Op 16 september 2016 werd in de bibliotheek van Middelharnis het derde YA boek van Saskia Maaskant gelanceerd, DROMER.

Voor Saskia Maaskant geboren in Bruinisse (Zeeland)  en nu wonende in Sommelsdijk (Zuid-Holland), haar derde YA boek.

photovisi-download-20

Om 19.30 uur  kwam ik bij de bibliotheek in Middelharnis aan en werd hartelijk begroet door Saskia, die iedere bezoeker verwelkomde en je de keuze gaf een button te pakken met de tekst, Dromer, Doener, Denker of Beslisser. Moeilijk om dat over jezelf te zeggen, maar ik pakte de button Doener, ik denk dat dat het beste bij mij past.

download-3

De bibliotheek liep al aardig vol en achter in waren stoelen gezet met briefjes erop waar ook weer de woorden van de buttons op terug te lezen waren. Ik pakte een sta-tafel achterin met Doener erop.

Wat was het leuk om terug te zijn in de bibliotheek van Middelharnis  waar ik ben begonnen en waar ik het boek ontdekt heb. Het boek is wat overdreven, maar lezen deed ik eigenlijk niet. Als je dan in een bibliotheek komt te werken wil je toch weten wat je de mensen “verkoopt” en zo is mijn liefde voor boeken ontstaan. Gerdie Schellevis, de leidinggevende, weet het nog goed, dat ik niet las 😉  Een hoop oud collega’s waren ook aanwezig en de meeste volgen me op Facebook en weten dat ik samen met Moon Mustreads or not heb opgezet

Toen iedereen een plaatsje had verworven nam Saskia het woord. Met haar rode t-shirt met Dromer erop vertelde ze dat ze een echte controle freak is en van structuur houd, deze avond had ze ingedeeld in hokjes. Uit een kastje met laatjes haalde ze iedere keer een briefje met een stelling, vraag of mededeling erop. Hieronder een kleine compilatie wat er gebeurde of gezegd werd,  als er een hokje werd geopend

Hokje 1

Dit is een wereld waarin al keuzes voor je worden gemaakt. Je wordt in een hokje geduwd en komt daar niet meer uit. Het eerste idee van Dromer ontstond op 25 januari 2008.

Hokje 2

Saskia vertelde dat haar dochter Floor vroeg waar ik vroeger over droomde. Ze had in haar jongste jaren een heel mooi schrift gekocht waar ze haar eerste verhalen in op schreef en droomde dat ze later een beroemd schrijfster zou worden.

Nu droomt ze dat Dromer minimaal 1 herdruk krijgt, ze bij Matthijs Van Nieuwkerk in de show zit, dat Dromer verfilmt wordt en dat Dromer  in het Duits wordt uit gegeven.download-4

(Saskia, wij van Mustreads or not  hopen dat die droom werkelijkheid gaat worden).

Saskia trekt plots haar t-shirt uit en trekt hem achterste voren aan, en er verschijnt het woord Denker op de voorkant.photovisi-download-23

Tijdens het schrijver van Dromer dacht ze vaak, Waar ben ik aan begonnen”, “Wat als het helemaal wordt afgekraakt”. De personages verdienen eigenlijk beter. Na heel veel poetsen, polijsten en schaven komt het boek terug van de drukker en dan is het klaar. DENK IK

Hokje 3

Veerle Moureau, Publisher bij WPG Uitgevers en Publisher bij Davidsfonds Uitgeverij, overhandigd Saskia het eerste exemplaar van Dromer.

20160916_200241

Hokje 4

Een “vrijwillige” gast, Lotte  van de Werf, marketeer bij WPG, vertelt waarom zij de button “Denker” heeft gekozen, maar merkt wel op dat de grens tussen Dromer en Denker erg klein is. Ze is vooral geen beslisser maar een droomdenker, dat zou meer bij haar passen.

Hokje 5

Dromer, gastspreker, vriendin en schrijfzus Hilde van Cauteren leest het begin stuk uit Dromer.photovisi-download-21

Wow wat kan die vrouw vertellen, met zoveel gevoel en passie. De zaal luisterde ademloos.

Hokje 6

Saskia gaat ook een stuk uit Dromer voorlezen en dit omdat er eigenlijk 3 hoofdpersonen zijn. Naast Dromer zijn er ook nog Mila en William.

Hokje 7

Saskia houdt niet van een dankwoord, ze vind het zo hysterisch .Maar een bestseller heeft altijd een dankwoord, dus wil je een goed boek lanceren dan moet er een dankwoord in staan.

Ze had er één geschreven en leest die dan nu ook voor, maar deze is niet meer te lezen in het boek, deze is door Saskia verwijderd voordat hij bij de uitgeverij terecht kwam, want ze vond het toch te “hysterisch”.

Saskia beëindigd de avond met het aanprijzen van Dromer.  De plaatselijke Bruna staat klaar, waarbij je Dromer kan kopen en omdat Literatour, de boekenweek voor jongeren, op 17 september begint en er dit jaar voor het eerst een boeken geschenk wordt uitgegeven, krijg je het geschenk “3 PAK” erbij. http://literatour.nu/

photovisi-download-15

Wat was dit een geweldige boekpresentatie, Saskia de controle freak kan zeer trots zijn.

Van uit alle windstreken waren er gasten gekomen van Breda tot Groningen en van Den Haag tot België. Natuurlijk waren er ook auteurs aanwezig, oa.Bianca Nederlof (haar nieuwe thriller vordert gestaag) die ook een bijdrage aan het boek heeft geleverd en de hierboven genoemde Hilde van Cauteren.

photovisi-download-22Anekdote:

Er schoot me een herinnering te binnen tijdens het schrijven van dit stukje. Op een woensdagmiddag, ik werkte in de bieb gaf Saskia een workshop verhalen schrijven aan kinderen. Wat ik daar van opving was zo leuk, de kinderen waren zo enthousiast en allerlei ideeën werden daar geroepen en op papier gezet. Hoe het eigenlijk is afgelopen met die verhalen weet ik niet, maar het enthousiasme waarmee de Saskia de workshop leidde is me bij gebleven

Nadat ik met een recensie exemplaar van Dromer en natuurlijk een handtekening van Saskia, door Bianca op de foto was gezet, ging ik huiswaarts, al dromende over het vervolg van het verhaal.20160916_212018.jpg

Over Dromer:

Auteur: Saskia Maaskant

Uitgever: Davidsfonds/Infodok

  • Nederlandstalig
  • 276 pagina’s
  • 9789059088030
  • augustus 2016

Samenvatting

Ben jij een dromer?
Of een doener?
Een denker?
Of een beslisser?
Stel dat de keuze voor jou wordt gemaakt. En dat je het daarmee moet doen…
In de wereld van Dromer, Mila en William regeren de beslissers met ijzeren hand vanuit de Citadel. Maar Dromer voelt zich geen denker. William is meer dan een doener en Mila is iets wat eigenlijk niet kan. Ze verlangen naar een leven in vrijheid. Dan horen ze over een eiland waar je jezelf kunt zijn. Een ontsnapping aan de Citadel.
Wentel je in een wereld van weigeraars en durvers, waarin het verleden en heden soms flinterdun van elkaar gescheiden zijn en vrijheid misschien wel een illusie is.
Een meeslepend verhaal voor liefhebbers van de Divergent-trilogie.

Saskia Maaskant:

Saskia Maaskant debuteerde met het spannende fantasyverhaal De verteller van Beorga. Haar tweede roman Kieuw kreeg een eervolle vermelding voor de Gouden Lijst, werd genomineerd voor de Dioraphte Jongerenliteratuurprijs en de Kleine Cervantes, en kreeg de Accolade voor het beste Zeeuwse Jeugdboek.

Site van Saskia Maaskant: http://www.saskiamaaskant.com/

boek trailer Dromer: https://www.youtube.com/watch?v=5XkEYklWY1g

 

 

 

 

%d bloggers liken dit: